Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ακονισμένα τα μαχαίρια οι τάσεις στην (με υπαρξιακή διάσταση) ΚΕ — Καθόλου απίθανη και πρόταση μομφής στον Κασσελάκη

Με την ομι­λία του προ­έ­δρου Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη ξεκι­νά σήμε­ρα στις 12:00 το μεση­μέ­ρι η κρί­σι­μη όπως όλα δεί­χνουν συνε­δρί­α­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως προ­α­νήγ­γει­λε την Παρα­σκευή με βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα που ανάρ­τη­σε στους λογα­ρια­σμούς του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης θα ζητή­σει από την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή να εγκρί­νει δημο­ψή­φι­σμα προ­κει­μέ­νου τα μέλη και οι φίλοι του κόμ­μα­τος να απο­φα­σί­σουν για τις δια­γρα­φές των τεσ­σά­ρων στε­λε­χών που έχει παρα­πέμ­ψει στην Επι­τρο­πή Δεο­ντο­λο­γί­ας του κόμ­μα­τος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρ­λέ­τη, Δημή­τρη Βίτσα και Στέ­φα­νο Τζουμάκα.

Πρό­κει­ται για έναν τακτι­κό ελιγ­μό δεδο­μέ­νης της αμφι­βο­λί­ας αν τα δύο ‑αρμό­δια- κομ­μα­τι­κά όργα­να (ΚΕ και Επι­τρο­πή Δεο­ντο­λο­γί­ας) ενέ­κρι­ναν τις δια­γρα­φές. Συγκε­κρι­μέ­να, για να περά­σουν οι δια­γρα­φές από την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή χρειά­ζε­ται η γνω­μο­δό­τη­ση από το 50+1% των μελών του καθο­δη­γη­τι­κού οργά­νου, αλλά και πλειο­ψη­φία 2/3 στην Επι­τρο­πή Δεο­ντο­λο­γί­ας, που απο­φαί­νε­ται τελι­κά για τις ποι­νές. Καθώς τα παρα­πά­νω δεν φαί­νε­ται να είναι εφι­κτά, ο κ. Κασ­σε­λά­κης επέ­λε­ξε την οδό του εσω­τε­ρι­κού δημοψηφίσματος,

Η από­φα­ση του κ. Κασ­σε­λά­κη αιφ­νι­δί­α­σε και προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις από τους εσω­κομ­μα­τι­κούς του αντι­πά­λους αλλά και συζη­τή­σεις μετα­ξύ των υπο­στη­ρι­κτών του στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα και στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή. Είναι ενδει­κτι­κό ότι χθες το βρά­δυ συνε­δρί­α­ζαν δια­φο­ρε­τι­κές τάσεις του κόμ­μα­τος, οι «προ­ε­δρι­κοί», η Ομπρέ­λα και η «6+6» για να εξε­τά­σουν τα δεδο­μέ­να και να προσ­διο­ρί­σουν την στά­ση τους στην Κεντρι­κή Επιτροπή .

Η πρό­τα­ση προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις, που έφτα­σαν και στον πυρή­να των στε­λε­χών που τον στη­ρί­ζουν («προ­ε­δρι­κοί» κλπ)  ενώ άνοι­ξαν ακό­μη και τη συζή­τη­ση για πρό­τα­ση μομ­φής εις βάρος του.

Ήδη, η δια­τα­σι­κή απόρ­ρι­ψη του δημο­ψη­φί­σμα­τος ‑για τη δια­δι­κα­σία απο­πο­μπής προ­βλέ­πε­ται σαφής και πάντως άλλη εσω­κομ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία- δημιουρ­γεί νέο εσω­κομ­μα­τι­κό συσχε­τι­σμό, καθώς αν ο κ. Κασ­σε­λά­κης δεν πάρει πίσω τη χθε­σι­νή εξαγ­γε­λία του, τότε η πρό­τα­σή του για το εσω­κομ­μα­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα ανα­μέ­νε­ται να κατα­ψη­φι­στεί από την «Ομπρέ­λα», την τάση «6 συν 6» και φυσι­κά τους «Προ­ε­δρι­κούς».

Στον Στέ­φα­νο Κασ­σε­λά­κη, πάντως, προ­σέ­φε­ραν ανα­φαν­δόν τη στή­ρι­ξή τους τόσο ο Παύ­λος Πολά­κης όσο και ο Ευάγ­γε­λος Αποστολάκης.

ΤΌσον αφο­ρά τις δια­γρα­φές, πλέ­ον τίθε­ται το ερώ­τη­μα για ποιες δια­γρα­φές μιλά­με, δεδο­μέ­νου ότι ο Πάνος Σκουρ­λέ­της απο­χώ­ρη­σε μόνος του, ενώ οι Νίκος Φίλης και Δημή­τρης Βίτσας εντάσ­σο­νται στα στε­λέ­χη που έχουν προ­α­ναγ­γεί­λει μέσω της «Ομπρέ­λας» την απο­χώ­ρη­σή τους. Συνε­πώς μένει μόνο ο… Στέ­φα­νος Τζουμάκας.

Αποχωρήσεις

Νωρί­τε­ρα χτες την απο­χώ­ρη­σή τους από το κόμ­μα είχαν ανα­κοι­νώ­σει δύο στε­λέ­χη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος, ο υπό δια­γρα­φή Πάνος Σκουρ­λέ­της και ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Βου­λής Νίκος Βού­τσης.

Δύο ημέ­ρες νωρί­τε­ρα την δική του απο­χώ­ρη­ση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανα­κοι­νώ­σει ο πρώ­ην υπουρ­γός Γιώρ­γος Στα­θά­κης ο οποί­ος ήταν από τους βασι­κούς υπο­στη­ρι­κτές του Ευκλεί­δη Τσα­κα­λώ­του στην διεκ­δί­κη­ση της ηγε­σί­ας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εβδο­μά­δα άνοι­ξε με την εκδή­λω­ση της εφη­με­ρί­δας «Επο­χή» που φιλι­κά πρό­σκει­ται στην «Ομπρέ­λα». Εκεί ο κ. Τσα­κα­λώ­τος προ­α­νήγ­γει­λε την δική του απο­χώ­ρη­ση: «Όταν κατέ­βη­κα υπο­ψή­φιος πρό­ε­δρος, είπα είτε χάσω είτε κερ­δί­σω θέλω να φέρω πίσω την υπε­ρη­φά­νεια των ανθρώ­πων της Αρι­στε­ράς. Λυπά­μαι το θεω­ρώ εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο να υπάρ­χει αυτή η περη­φά­νια σ΄ αυτό το κόμ­μα. Το ερώ­τη­μα είναι εάν με αυτό το τοξι­κό κλί­μα, μπο­ρού­με να είμα­στε σε αυτό το κόμμα».

Δύο ημέ­ρες μετά την εκδή­λω­ση δημο­σιεύ­θη­κε κεί­με­νο με 1300 υπο­γρα­φές μελών της Ομπρέ­λας. Στο κεί­με­νο μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρε­ται: «Εμείς, που υπο­γρά­φου­με αυτό το κεί­με­νο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμα­στε βαθιά ανή­συ­χοι και ανή­συ­χες για το παρόν και κυρί­ως για το μέλ­λον του κόμ­μα­τός μας. Όλοι και όλες δια­πι­στώ­νου­με ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε απο­δρο­μή. Μέχρι πρό­σφα­τα πολλοί/ές τρέ­φα­με την ελπί­δα ή την αυτα­πά­τη ότι στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥΡΙΖΑ διε­ξα­γό­ταν μια θεμι­τή και θεσμι­κά εξα­σφα­λι­σμέ­νη αντι­πα­ρά­θε­ση, που θα μπο­ρού­σε να επι­λυ­θεί με συλ­λο­γι­κές δημο­κρα­τι­κές διαδικασίες».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο