Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κείμενο-παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις από 1.300 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε η εσω­κομ­μα­τι­κή σύγκρου­ση στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την κρί­σι­μη συνε­δρί­α­ση της ΚΕ το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Μετά το πύρι­νο άρθρο Στα­θά­κη, την παρέμ­βα­ση Δρα­γα­σά­κη και της Νεο­λαί­ας ΣΥΡΙΖΑ (ζητά την παρα­πο­μπή στην Επι­τρο­πή Δεο­ντο­λο­γί­ας των Απο­στο­λά­κη, Ακρί­τα, Κασί­μη) σήμε­ρα δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα κεί­με­νο προ­βλη­μα­τι­σμού για τον προ­σα­να­το­λι­σμό και την ταυ­τό­τη­τα του ΣΥΡΙΖΑ Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία. Το κεί­με­νο συνυ­πο­γρά­φουν περί­που 1.300 στε­λέ­χη του κόμματος.

Κάτι που πρέ­πει να κρα­τη­θεί υπό­ψη για τις εξε­λί­ξεις που θα ακο­λου­θή­σουν είναι ότι στο κεί­με­νο δεν υπάρ­χουν υπο­γρα­φές της Έφης Αχτσιό­γλου και του στε­νού της κύκλου.

Το κεί­με­νο, το οποίο επι­γρά­φε­ται «Διέ­ξο­δος Αρι­στε­ρά», επι­ση­μαί­νε­ται πως «ο μύθος του ηγέ­τη που θα νική­σει τον Μητσο­τά­κη σε μια μονο­μα­χία είναι ή αυτα­πά­τη ή καθα­ρή απά­τη», όπως και ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπο­ρεί να είναι οι τρα­μπου­κι­σμοί και η θρα­σύ­τη­τα ενός πνεύ­μα­τος ιδιο­κτή­τη που απο­φαί­νε­ται “όποιος δια­φω­νεί, να φεύ­γει”. Είμα­στε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύ­σα­με, τον πιστέ­ψα­με, τον ανα­δεί­ξα­με διεκ­δι­κη­τή της κυβέρ­νη­σης, κατα­φυ­γή των πολ­λών, των «“από κάτω”, αντί­πα­λο του ακρο­δε­ξιού λαϊ­κι­σμού που καιροφυλακτεί».

«Πρό­θε­σή μας και στό­χος μας είναι να δια­σφα­λί­σου­με έναν πολι­τι­κό χώρο ικα­νό να υπε­ρα­σπί­ζε­ται και να προ­βάλ­λει την ταυ­τό­τη­τα, τη φυσιο­γνω­μία, τις αξί­ες, τις ιδέ­ες και τις πολι­τι­κές προ­τά­σεις της Αρι­στε­ράς» τονί­ζε­ται στο κείμενο.

«Θέλου­με να δημιουρ­γή­σου­με έναν κοι­νό τόπο ικα­νό να εμπνεύ­σει αισιο­δο­ξία και να κινη­το­ποι­ή­σει όσους/ες οδη­γού­νται στην παραί­τη­ση, αλλά και το «πλή­θος της απο­χής», που το τρο­φο­δο­τεί η λαθε­μέ­νη πεποί­θη­ση ότι από την πολι­τι­κή δεν έχει τίπο­τα να περι­μέ­νει κανείς, ενώ, αντί­θε­τα, από τη συμ­με­το­χή μας στις διερ­γα­σί­ες της πολι­τι­κής και στα κοι­νω­νι­κά κινή­μα­τα εξαρ­τώ­νται σχε­δόν τα πάντα», καταλήγει.

Το κεί­με­νο περι­λαμ­βά­νει ένα «πρώ­το κύμα υπο­γρα­φών», ενώ δεν πρό­κει­ται για κεί­με­νο που θα κατα­τε­θεί στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Σαββατοκύριακου.

Το κεί­με­νο συνυ­πο­γρά­φουν, μετα­ξύ άλλων, τα εννέα μέλη της «Ομπρέ­λας» που μετέ­χουν στην Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία, πρώ­ην βου­λευ­τές και κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη από όλη τη χώρα, όπως:

Ανδρέ­ας Ξανθός
Πάνος Σκουρλέτης
Ευκλεί­δης Τσακαλώτος
Νίκος Φίλης
Κώστας Αθανασίου
Νίκος Βούτσης
Αννέ­τα Καββαδία
Έφη Καλαμαρά
Κατε­ρί­να Κνήτου
Πάνος Λάμπρου
Χάρις Ματσούκα
Μαρία Γκα­τσού­κα (ομό­τι­μη Καθη­γή­τρια Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαίου)

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο