Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΜΕ: Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των λαών!

Σε μήνυ­μά του για τη νέα χρο­νιά, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο εύχε­ται στους εργα­ζό­με­νους της χώρας μας, Έλλη­νες και Μετα­νά­στες, αλλά και στους χιλιά­δες Έλλη­νες στην ξενι­τιά, ευτυ­χι­σμέ­νο και αγω­νι­στι­κό το 2020 με υγεία, δύνα­μη στους αγώ­νες που έρχονται.

Χαι­ρε­τί­ζου­με τους εργα­ζό­με­νους όλων των κλά­δων και χώρων δου­λειάς που έδω­σαν και συνε­χί­ζουν να δίνουν τον αγώ­να για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και αυξή­σεις στους μισθούς, για την υπε­ρά­σπι­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών. Όλους όσους κινη­το­ποι­ή­θη­καν ενά­ντια στις απο­λύ­σεις και στην επί­θε­ση της εργο­δο­σί­ας, ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς και τις κατασχέσεις.

Στέλ­νου­με την ταξι­κή μας αλλη­λεγ­γύη στους εργα­ζό­με­νους των άλλων χωρών, στα μέλη και τους φίλους της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας που βρί­σκο­νται στους δρό­μους του αγώ­να. Από το μακρι­νό Σαντιά­γο της Χιλής, στη γει­το­νι­κή μας Κων­στα­ντι­νού­πο­λη της Τουρ­κί­ας. Από την Ινδία μέχρι τη Γαλ­λία και σε κάθε μεριά του πλα­νή­τη που οι εργα­ζό­με­νοι υψώ­νουν τις φωνές τους ενά­ντια στην εξα­θλί­ω­ση και την εκμε­τάλ­λευ­ση. Η σκέ­ψη μας βρί­σκε­ται πάντα στους λαούς της Παλαι­στί­νης, της Συρί­ας, κ.α. που υπο­φέ­ρουν καθη­με­ρι­νά από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά εγκλή­μα­τα και υπο­σχό­μα­στε ότι θα είμα­στε στα­θε­ρά στο πλευ­ρό τους.

Η χρο­νιά που φεύ­γει, κλεί­νει την επέ­τειο των 20 χρό­νων από την ίδρυ­ση του ΠΑΜΕ. 20 χρό­νων αγώ­νων, απερ­γιών και κινη­το­ποι­ή­σε­ων που έχουν αφή­σει τερά­στια παρα­κα­τα­θή­κη στο εργα­τι­κό κίνη­μα της χώρας μας, αλλά και διε­θνώς. Η νέα δεκα­ε­τία μας βρί­σκει πιο έμπει­ρους, πιο ώρι­μους, αλλά και με αυξη­μέ­να καθή­κο­ντα και απαι­τή­σεις για να προ­χω­ρή­σου­με την υπό­θε­ση της ανα­σύ­ντα­ξης του εργα­τι­κού κινή­μα­τος. Για την ενδυ­νά­μω­ση των εργα­τι­κών αγώ­νων, για τη Νίκη!

Το 2019 δε θα μεί­νει στη μνή­μη των εργα­τών για την αλλα­γή κυβέρ­νη­σης. Καθώς η επι­στρο­φή της ΝΔ στη δια­κυ­βέρ­νη­ση, έφε­ρε κλι­μά­κω­ση της αντερ­γα­τι­κής πολι­τι­κής που προ­ω­θού­σε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δηλώ­νουν με κάθε ευκαι­ρία οι υπουρ­γοί της ΝΔ, εφαρ­μό­ζουν τα νομο­σχέ­δια που είχε προ­ε­τοι­μά­σει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πατά­νε στους νόμους του Κατρού­γκα­λου και της Αχτσιό­γλου για να χτυ­πή­σουν τα Ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και προ­ω­θούν νέα αντια­σφα­λι­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση. Προ­ω­θώ­ντας το σύστη­μα των τριών πυλώ­νων στο­χεύ­ουν την παρά­δο­ση της ασφά­λι­σης στο κεφά­λαιο. Θέλουν να υπο­χρε­ώ­σουν τους εργα­ζό­με­νους να γίνουν επεν­δυ­τές με το τζο­γά­ρι­σμα των ασφα­λι­στι­κών τους εισφο­ρών. Θέλουν ν’ απαλ­λά­ξουν την εργο­δο­σία από την υπο­χρέ­ω­σή της να επι­στρέ­φει ένα μέρος της κλεμ­μέ­νης υπε­ρα­ξί­ας μέσω των εισφο­ρών για το κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στι­κό σύστη­μα. Οι εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων και των εργο­δο­τών είναι μισθός εργατικός.

Κυβέρ­νη­ση — εργο­δό­τες προ­ω­θούν μαζί με την ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ τα επαγ­γελ­μα­τι­κά ταμεία όπου ο εργα­ζό­με­νος θα ξέρει μόνο τι θα δίνει και δε θα έχει καμιά εγγύ­η­ση τι θα πάρει και αν θα πάρει από τους κόπους μιας ζωής.

Αξιο­ποιούν την επί­θε­ση του ΣΥΡΙΖΑ στα συν­δι­κά­τα για να επα­να­φέ­ρουν το συν­δι­κα­λι­στι­κό της Ασφά­λειας και την απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων. Η ΝΔ, ως αυθε­ντι­κός εκφρα­στής του κεφα­λαί­ου, πατά­ει στη βρώ­μι­κη δου­λειά του ΣΥΡΙΖΑ και στην απο­γο­ή­τευ­ση που καλ­λιέρ­γη­σε σε αγω­νι­στι­κά τμή­μα­τα εργα­ζο­μέ­νων, για να απα­γο­ρεύ­σει τις απερ­γί­ες και τις εργα­τι­κές-λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Σε αυτό το πλαί­σιο η ΝΔ επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει το Δόγ­μα “Νόμος και Τάξη”, τις πλα­στι­κές σφαί­ρες, τις τυφλές συλ­λή­ψεις, τα “μεμο­νω­μέ­να” — καθη­με­ρι­νά περι­στα­τι­κά αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας. Η “ανά­πτυ­ξη” και η “επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα” για τους εργα­ζό­με­νους σημαί­νουν παρα­μο­νή στους μισθούς φτώ­χειας, ακρί­βεια, ανεργία.

Οι εθνι­κι­στι­κές κορώ­νες της ΝΔ πάνε χέρι-χέρι με την κλι­μα­κού­με­νη προ­κλη­τι­κό­τη­τα της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας, με τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις να απαι­τούν αυξη­μέ­νη επα­γρύ­πνη­ση και ετοι­μό­τη­τα από το λαό, ώστε να μην γίνει το θύμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών. Ανε­ξαρ­τή­τως ταμπέ­λας και χρώ­μα­τος, όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις μέχρι σήμε­ρα έχουν τερά­στιες ευθύ­νες για τη στα­θε­ρή συμ­με­το­χή και στή­ρι­ξη τους στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα εγκλή­μα­τα που συνε­χί­ζουν να δια­πράτ­τουν στη γει­το­νιά μας. Ειδι­κό­τε­ρα η συμ­φω­νία για τις Βάσεις, που προ­ε­τοι­μά­στη­κε από το ΣΥΡΙΖΑ και υλο­ποιεί­ται από τη ΝΔ, μετα­τρέ­πει τη χώρα μας σε ένα τερά­στιο αερο­πλα­νο­φό­ρο των ΗΠΑ. Το έδα­φος της Ελλά­δας γίνε­ται από τη μια στό­χος, από την άλλη μια μηχα­νή πολέ­μου και θανά­του για τους λαούς της γει­το­νιάς μας.

Η όξυν­ση του προ­σφυ­γι­κού είναι συνέ­πεια ακρι­βώς αυτών των πολι­τι­κών. Για αυτό δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με τη στο­χο­ποί­η­ση των θυμά­των, των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών. Αλλά να κατα­δι­κά­σου­με τις πολι­τι­κές που το δημιουρ­γούν καθώς και τις Συμ­φω­νί­ες και κανο­νι­σμούς της ΕΕ που μετα­τρέ­πουν την Ελλά­δα σε μια απο­θή­κη ψυχών, φυλα­κή δεκά­δων χιλιά­δων ξερι­ζω­μέ­νων. Είναι καθή­κον των ταξι­κών Συν­δι­κά­των να πρω­το­στα­τή­σουν στην κοι­νή πάλη Ελλή­νων και Μετα­να­στών, στην ανά­πτυ­ξη της Αλληλεγγύης.

Το 2020 η ιστο­ρία περι­μέ­νει να γρά­ψει το απο­τέ­λε­σμα της δίκης της Χρυ­σής Αυγής μετά από χρό­νια καθυ­στε­ρή­σε­ων, εμπο­δί­ων και σκο­πι­μο­τή­των από τις μέχρι τώρα κυβερ­νή­σεις. Η προ­κλη­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση της Εισαγ­γε­λέα, όπου ανα­δεί­χθη­κε σε υπέρ­μα­χο των χρυ­σαυ­γι­τών, δεί­χνει ουσια­στι­κά την πρό­θε­ση της να λει­τουρ­γή­σει ως πλυ­ντή­ριο των εγκλη­μά­των της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης και με την πρό­τα­ση της να ανοί­ξει το δρό­μο για την τελι­κή αθώ­ω­ση των δολο­φό­νων-φασι­στών. Ο φασι­σμός είναι όπλο του συστή­μα­τος και πολ­λά­κις απο­δεί­χτη­κε και στη δίκη, από πόσο ψηλά απο­λαμ­βά­νει στή­ρι­ξη και κάλυ­ψη. Το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα θα είναι σε συνε­χή επα­γρύ­πνη­ση και θα πάρει νέες πρω­το­βου­λί­ες για την απο­μό­νω­ση και απο­κά­λυ­ψη του εγκλη­μα­τι­κού, ρατσι­στι­κού ρόλου των ναζι­στών. Για να τιμω­ρη­θούν και να κατα­δι­κα­στούν για τα εγκλή­μα­τά τους αυτοί και το σύστη­μα που τους γεν­νά και τους προστατεύει.

Κλεί­νο­ντας το 2019 θα πάρει ξεχω­ρι­στή θέση η πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, των ζωντα­νών, αγω­νι­στι­κών συν­δι­κά­των ενά­ντια στην ομά­δα που ονό­μα­σαν “συν­δι­κα­λι­στι­κή μαφία”. Ενά­ντια στην ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ, των Πανα­γό­που­λου-Κιου­τσού­κη-Βασι­λό­που­λου και του εργο­δό­τη-συν­δι­κα­λι­στή Καρα­γε­ωρ­γό­που­λου. Ενά­ντια στο δεξί χέρι των κυβερ­νή­σε­ων και των εργο­δο­τών μέσα στα συν­δι­κά­τα. Αυτής της δύνα­μης εκφυ­λι­σμού και υπο­νό­μευ­σης των εργα­τι­κών αγώ­νων που έχει κάτσει τόσα χρό­νια στο σβέρ­κο της εργα­τι­κής τάξης της χώρας μας ξεπου­λώ­ντας τους μισθούς και τα δικαιώ­μα­τα μας, με αντάλ­λαγ­μα την παρα­μο­νή τους στις καρέ­κλες τους.

Αυτή η ομά­δα αφού έγι­νε “μαστερ σεφ” στο μαγεί­ρε­μα εκλο­γών και νοθεί­ας σε ομο­σπον­δί­ες και εργα­τι­κά κέντρα, έφτα­σε στο σημείο να βάλει ακό­μη και εργο­δό­τες, διευ­θυ­ντές, στε­λέ­χη πολυ­ε­θνι­κών, ακό­μη και την κυρία διευ­θύ­ντρια “χαμο­γε­λά­τε για 300€”, ως μέλη των συν­δι­κά­των και να τους “εκλέ­ξει” και ως εκπρο­σώ­πους των εργα­τών. Για να επι­βάλ­λουν αυτή τη σαπί­λα επι­χεί­ρη­σαν να κρυ­φτούν πίσω από μπρά­βους, ανθρώ­πους της νύχτας ή κλού­βες των ΜΑΤ και ασφαλίτες.

Όλοι αυτοί πήραν μαχη­τι­κή, αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση από τα ζωντα­νά, από τα αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα. Εργα­ζό­με­νοι και συν­δι­κα­λι­στές, ακό­μη και εκτός της αντί­λη­ψης και της δρά­σης του ΠΑΜΕ, είπαν “ως εδώ” και απαί­τη­σαν “Συν­δι­κά­τα Εργα­τών-Όχι των Εργο­δο­τών”. Αυτή η ατα­λά­ντευ­τη, ασυμ­βί­βα­στη δρά­ση, με τα ταξι­κά συν­δι­κά­τα στην πρώ­τη γραμ­μή, απο­τε­λεί σημα­ντι­κή βάση στον αγώ­να για την ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, για να δοθεί απά­ντη­ση στην αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή και τα σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Το 2020 θα μας βρει έτοι­μους να δώσου­με μαζι­κή απερ­για­κή απά­ντη­ση στους σχε­δια­σμούς κυβέρ­νη­σης-εργο­δο­τών για τσά­κι­σμα του Ασφα­λι­στι­κού. Με κινη­το­ποι­ή­σεις και αγώ­νες θα απα­ντή­σου­με στα σχέ­δια απα­γό­ρευ­σης των δια­δη­λώ­σε­ων. Τα σχέ­δια τους θα μεί­νουν στα χαρ­τιά. Το κίνη­μα μας έχει πεί­ρα. Πεί­ρα που βγή­κε στη φωτιά και το σίδε­ρο της ταξι­κής πάλης, μέσα από αγώ­νες και διώ­ξεις, κόντρα σε αυτα­πά­τες και φρού­δες ελπί­δες. Πάντα, με στα­θε­ρό­τη­τα και συνέ­πεια, με ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων και του δίκιου της εργα­τι­κής τάξης.

Η νέα δεκα­ε­τία μας βάζει μπρο­στά σε νέα, αυξη­μέ­να καθή­κο­ντα. Μεγα­λώ­νει η ανά­γκη να αντι­στοι­χη­θεί ο αγώ­νας, η απά­ντη­ση των εργα­τών, στην επί­θε­ση των εργο­δο­τών. Τα βήμα­τα που έχουν γίνει, βήμα­τα σημα­ντι­κά, σε δύσκο­λες συν­θή­κες, μας δίνουν δύνα­μη και ελπί­δα για τη συνέ­χεια. Πυξί­δα μας οι βασι­κές μας αρχές, η αλλη­λεγ­γύη, η ταξι­κή πάλη, ο διε­θνι­σμός. Όπλο μας η πίστη στο δίκιο και στη δύνα­μη της εργα­τι­κής τάξης. Της τάξης που παρά­γει τον πλού­το, που δημιουρ­γεί και σπρώ­χνει μπρο­στά την εξέ­λι­ξη της κοι­νω­νί­ας. Εργα­λείο μας η οργά­νω­ση και η συλ­λο­γι­κή, μαζι­κή δρά­ση. Τα ζωντα­νά, αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα. Πυρή­νες αντί­στα­σης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με αγω­νι­στι­κή αισιο­δο­ξία, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και μαχη­τι­κό­τη­τα. Στα­θε­ρά, ατα­λά­ντευ­τα, με συνέ­πεια θα βρε­θού­με ξανά στην πρώ­τη γραμ­μή των αγώ­νων. Στους δρό­μους και στα εργο­στά­σια, στις επι­χει­ρή­σεις, στα λιμά­νια και στα εμπο­ρι­κά κέντρα, σε κάθε χώρο δου­λειάς το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνά­μεις για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών, για την ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού — συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας συνο­λι­κά απέ­να­ντι στο σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

Η Ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των λαών!

Ευτυχισμένο και Αγωνιστικό 2020!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο