Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Αυτή η πολιτική απέδωσε»

«Αυτή η πολι­τι­κή απέ­δω­σε», δήλω­σε προ­κλη­τι­κά ο Κυρ. Μητσο­τά­κης στη δια­κα­να­λι­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου σχε­τι­κά με την απάν­θρω­πη πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στο μετα­να­στευ­τι­κό, υλο­ποιώ­ντας κατά γράμ­μα ‑όπως έκα­νε και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ- τις ευρω­ε­νω­σια­κές απο­φά­σεις που έχουν μετα­τρέ­ψει τη Μεσό­γειο σε νεκρο­τα­φείο για χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Αφού καυ­χή­θη­κε για τον περιο­ρι­σμό των ροών στα νησιά, δια­κή­ρυ­ξε πως «ακο­λου­θή­σα­με πολι­τι­κή που είχε μετρή­σι­μα απο­τε­λέ­σμα­τα», επει­δή «στη θάλασ­σα έχουν χαθεί πολ­λοί λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι από το 2019 σε σχέ­ση με όσους χάθη­καν από το 2015 έως το 2019», επι­δι­δό­με­νος σε μακά­βριους συμ­ψη­φι­σμούς. Επί­σης, δήλω­σε πως το νέο Σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυ­λο, που είναι σε δια­πραγ­μά­τευ­ση «ικα­νο­ποιεί τις πάγιες ελλη­νι­κές θέσεις», αν και όπως εκτί­μη­σε «έχου­με να δια­νύ­σου­με πολύ δρό­μο ακό­μη» για να κατα­λή­ξου­με σε δεσμευ­τι­κά κείμενα.

Με περισ­σό θρά­σος μετά την εκα­τόμ­βη των νεκρών μετα­να­στών ο Κ. Μητσο­τά­κης παρου­σί­α­σε λίγο — πολύ ως «παρά­δει­σο» την ΕΕ για τους μετα­νά­στες, σημειώ­νο­ντας ότι οι μετα­νά­στες «δεν μπο­ρούν να εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την καλο­σύ­νη της ΕΕ κι αν δεν δικαιού­νται άσυ­λο πρέ­πει να επι­στρέ­ψουν». Είπε ότι «η ΕΕ έχει ανά­γκη από εργα­τι­κά χέρια» προ­σθέ­το­ντας ότι «η χώρα μας προ­χώ­ρη­σε σε συμ­φω­νί­ες με Αίγυ­πτο και Μπα­γκλα­ντές. Δίνου­με ευκαι­ρί­ες εργα­σί­ας για να καλύ­ψου­με τις ανά­γκες στον πρω­το­γε­νή τομέα. Να έρθουν όμως νόμι­μα με ασφά­λεια και πρέ­πει να γίνει με δικούς μας κανό­νες και όρους».

Στο φόντο ευρύ­τε­ρων διερ­γα­σιών και διευ­θε­τή­σε­ων στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και με στα­θε­ρό άξο­να τη βαθιά εμπλο­κή στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια, επι­σή­μα­νε ότι θα επι­διώ­ξει τον επα­να­προσ­διο­ρι­σμό του πλαι­σί­ου των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων σημειώ­νο­ντας: «Θα προ­σέλ­θω με καλή διά­θε­ση, για­τί υπήρ­ξε απο­κλι­μά­κω­ση στη ρητο­ρι­κή και τη δρα­στη­ριό­τη­τα της Τουρ­κί­ας στο Αιγαίο. Θα δια­πι­στώ­σου­με εάν υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα συνέ­χι­σης του καλού κλί­μα­τος, και θα δού­με τη μια βασι­κή δια­φο­ρά αυτή της ΑΟΖ και της υφα­λο­κρη­πί­δας. Υπάρ­χει όμως και η θετι­κή ατζέ­ντα εμπο­ρι­κές σχέ­σεις κλπ. Ακό­μη και να μην μπο­ρέ­σου­με να επι­λύ­σου­με τη μεί­ζο­να δια­φο­ρά μας δεν είμα­στε κατα­δι­κα­σμέ­νοι να είμα­στε στα “κόκ­κι­να” με την Τουρ­κία. Να συμ­φω­νή­σου­με ότι δια­φω­νού­με και να μειώ­σου­με την έντα­ση στο Αιγαίο».

Για τα θέμα­τα της Υγεί­ας παρα­δέ­χτη­κε ότι «οι πολί­τες έχουν δίκιο να αγω­νιούν και να ζητούν δρα­στι­κές παρεμ­βά­σεις. Για μένα η ανα­μόρ­φω­ση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγα­λύ­τε­ρο στοί­χη­μα», είπε παρα­πέ­μπο­ντας στο κυβερ­νη­τι­κό του σχέ­διο για το θέμα, το οποίο όμως θα διο­γκώ­σει αντί να λύσει τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα, φέρ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση, κλεί­σι­μο και συγ­χω­νεύ­σεις νοσο­κο­μεί­ων και κλι­νι­κών κ.λπ. Εξέ­φρα­σε επί­σης προ­βλη­μα­τι­σμούς για τις καθυ­στε­ρή­σεις στα τακτι­κά χει­ρουρ­γεία, ενώ εξήγ­γει­λε προ­σλή­ψεις και πρό­γραμ­μα για να μειω­θούν οι χρό­νοι από­κρι­σης του ΕΚΑΒ, καθώς και έξι νέες βάσεις ελι­κο­πτέ­ρων. Αυτά βέβαια, ειπώ­θη­καν κάτω από το βάρος της ανεί­πω­της τρα­γω­δί­ας με τα 3 περι­στα­τι­κά νεκρών ανθρώ­πων, ανά­με­σά τους και μιας εγκύ­ου, εξαι­τί­ας των δρα­μα­τι­κών ελλεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό αλλά και σε οχή­μα­τα στο ΕΚΑΒ κι ενώ τα 1,4 δισ. που θα δοθούν από το Ταμείο ανά­καμ­ψης στην Υγεία αφο­ρούν μόνο μπα­λώ­μα­τα στις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και υποδομές.

Επα­νέ­λα­βε δε τον στό­χο για αύξη­ση των μισθών στον δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα την επό­με­νη τετρα­ε­τία, παρα­δε­χό­με­νος όμως ότι πρό­κει­ται για απλά ευχο­λό­για, αφού όπως είπε «δεν υπάρ­χει κάποιο μαγι­κό ραβδί να αυξά­νει τους μισθούς» κι ενώ ταυ­τό­χρο­να παρα­μέ­νουν ενερ­γοί όλοι οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι των τελευ­ταί­ων χρό­νων και ιδί­ως ο εκτρω­μα­τι­κός νόμος Βρού­τση — Αχτσιό­γλου, που καταρ­γεί τις ελεύ­θε­ρες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και απο­τε­λεί ορό­ση­μο για το κεφά­λαιο στη μεί­ω­ση του λεγό­με­νου κόστους εργα­σί­ας με τη συγκρά­τη­ση και τη μεί­ω­ση του μέσου μισθού.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο