Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας — Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 περιφέρειες

Μικρή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας κυρί­ως στα βόρεια και τα ανα­το­λι­κά ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα, Κυρια­κή 16 Ιου­λί­ου, σύμ­φω­να με το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων (ΕΔΕΚΦ) που εκδό­θη­κε χθες από την Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΜΥ). Όπως επι­ση­μαί­νει το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων (ΕΔΕΚΦ) από σήμε­ρα έως και την Τετάρ­τη (19–07-2023) θα περιο­ρι­στούν σε γεω­γρα­φι­κή έκτα­ση οι περιο­χές που θα επη­ρε­ά­ζο­νται από υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και θα μειω­θεί η έντα­ση της ζέστης.

Παράλ­λη­λα προ­βλέ­πε­ται πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας κατά 2 με 4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και τα βόρεια. Οι Ετη­σί­ες άνε­μοι (μελ­τέ­μια) θα φτά­νουν τα 6 με 7 μπο­φόρ στο Αιγαίο, που σημαί­νει ότι υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος εκδή­λω­σης πυρκαγιάς.

Την Πέμ­πτη (20–7‑2023) οι άνε­μοι θα εξα­σθε­νή­σουν, η θερ­μο­κρα­σία θα αρχί­σει να ανε­βαί­νει και νέα θερ­μι­κή έξαρ­ση θα γίνει αισθη­τή στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της χώρας. Το φαι­νό­με­νο παρα­κο­λου­θεί­ται στε­νά και σε καθη­με­ρι­νή βάση θα γίνε­ται τοπι­κή και χρο­νι­κή επι­και­ρο­ποί­η­ση των θερ­μο­κρα­σιών που θα επι­κρα­τή­σουν καθώς και των περιο­χών που θα επηρεαστούν.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

Σήμε­ρα, Κυρια­κή (16–7‑2023) προβλέ­πε­ται μικρή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας κυρί­ως στα βόρεια και τα ανα­το­λι­κά. Πιο συγκε­κρι­μέ­να η μέγι­στη τιμή της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά τους 35 με 36 βαθ­μούς και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου τους 37 βαθ­μούς Κελσίου.

β. Στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τους 37 με 39 και στη δυτι­κή Στε­ρεά 40 βαθ­μούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονί­ου, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 36 με 39 βαθ­μούς Κελσίου.

-Από τη Δευ­τέ­ρα (17–7‑2023) έως την Τετάρ­τη (19–7‑2023) η θερ­μο­κρα­σία θα πέσει λίγο ακό­μη στα ανα­το­λι­κά αλλά θα ανέ­βει στα ηπει­ρω­τι­κά κυρί­ως στα δυτι­κά. Πιο συγκε­κρι­μέ­να οι μέγι­στες τιμές της θερ­μο­κρα­σί­ας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά τους 35 με 37 βαθ­μούς Κελσίου

β. στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτι­κά ηπει­ρω­τι­κά 41 βαθ­μούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονί­ου τους 38 με 39 βαθ­μούς, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, τα Δωδε­κά­νη­σα και τη νότια Κρή­τη τους 36 με 38 βαθ­μούς Κελσίου.

-Την Πέμ­πτη (20–7‑2023) κατά τόπους στα ηπει­ρω­τι­κά τους 41–43, στα νησιά του Ιονί­ου τους 39–41, στα νησιά του Αιγαί­ου τους 36 με 38 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι πολί­τες μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά για την εξέ­λι­ξη των έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στα τακτι­κά δελ­τία και­ρού της ΕΜΥ και στην ιστο­σε­λί­δα της ΕΜΥ στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.emy.gr.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα, Κυρια­κή 16 Ιου­λί­ου 2023, για έξι περι­φέ­ρειες της Ελλά­δας, σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr).

Συγκε­κρι­μέ­να για σήμε­ρα, Κυρια­κή 16 Ιου­λί­ου 2023, προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περι­φέ­ρεια Αττι­κής (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Κυθήρων)

- Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου (ΠΕ Κοριν­θί­ας, ΠΕ Αργο­λί­δας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου (Κυκλά­δες)

- Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περι­φέ­ρεια Κρήτης

Που καταγράφηκαν χθες οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Συν­θή­κες καύ­σω­να επι­κρά­τη­σαν χθες, Σάβ­βα­το 15/07 σε πολ­λές περιο­χές της χώρας. Σύμ­φω­να με το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / Meteo.gr οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κυμάν­θη­καν σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα, ξεπερ­νώ­ντας σε πολ­λές περιο­χές τους 40 βαθ­μούς. 33 μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί κατέ­γρα­ψαν μέγι­στες άνω των 40 βαθ­μών, εκ των οποί­ων οι 7 κατέ­γρα­ψαν μέγι­στες άνω των 42 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ενώ στη Νότια Κρή­τη οι μέγι­στες ξεπέ­ρα­σαν τους 44 βαθ­μούς Κελ­σί­ου.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο