Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΚΟ καταγγέλλουν «συστηματική κακοποίηση» Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση

Με φόντο τον πόλε­μο στη Γάζα, οι ισραη­λι­νές φυλα­κές μετρούν αριθ­μό ρεκόρ Παλαι­στι­νί­ων, που υφί­στα­νται «συστη­μα­τι­κές κακο­ποι­ή­σεις» και μερι­κές φορές βασα­νι­στή­ρια, όπως καταγ­γέλ­λουν ισραη­λι­νές ΜΚΟ, καλώ­ντας τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να δράσει.

Μέλη των οργα­νώ­σε­ων αυτών μετέ­βη­σαν στη Γενεύη αυτή την εβδο­μά­δα για να χύσουν φως ενώ­πιον του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών στη μεγά­λη «κρί­ση» στις φυλα­κές της χώρας, όπου, όπως κατήγ­γει­λαν, εννιά άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είμα­στε εξαι­ρε­τι­κά ανή­συ­χοι», δήλω­σε η Ταλ Στάι­νερ, εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της Δημό­σιας Επι­τρο­πής κατά των Βασα­νι­στη­ρί­ων στο Ισρα­ήλ (PCATI) σε συνέ­ντευ­ξη στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

«Βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε κρί­ση», δήλω­σε η ίδια, τονί­ζο­ντας ότι «σχε­δόν 10.000 Παλαι­στί­νιοι κρα­τού­νται στο Ισραήλ…μια αύξη­ση κατά 200%».

Σύμ­φω­να με τη Στάι­νερ, η κατά­στα­ση έχει επι­δει­νω­θεί πολύ αφό­του ξέσπα­σε ο πόλε­μος μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς.

«Γενικευμένη και συστηματική»

Από τότε που ξεκί­νη­σε η στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση κατά της Γάζας, «η κρί­ση στα κέντρα κρά­τη­σης και τις ισραη­λι­νές φυλα­κές έχει αγνοη­θεί πραγ­μα­τι­κά», προει­δο­ποί­η­σε η Μιριάμ Αζέμ από τη νομι­κή οργά­νω­ση Adalah, που υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα δικαιώ­μα­τα των Παλαι­στι­νί­ων πολι­τών του Ισραήλ.

Η ίδια δηλώ­νει ότι η οργά­νω­σή της έχει κατα­γρά­ψει «19 ξεκά­θα­ρες περι­πτώ­σεις» βασα­νι­στη­ρί­ων εντός του ισραη­λι­νού σωφρο­νι­στι­κού συστή­μα­τος από τις 7 Οκτω­βρί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και σεξουα­λι­κής βίας.

«Βλέ­που­με γενι­κευ­μέ­νη και συστη­μα­τι­κή χρή­ση πολυά­ριθ­μων μεθό­δων βασα­νι­σμού και κακο­με­τα­χεί­ρι­σης σε βάρος Παλαι­στι­νί­ων», δήλω­σε η ίδια.

Η κρί­ση αυτή «απαι­τεί την άμε­ση παρέμ­βα­ση της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας», δήλω­σε. «Άνθρω­ποι (υπο­φέ­ρουν) σε καθε­στώς κρά­τη­σης αυτή τη στιγ­μή… είναι από­λυ­τα απα­ραί­τη­το να τπάρ­ξει άμε­ση επέμβαση».

Η ισραη­λι­νή σωφρο­νι­στι­κή διοί­κη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι «όλοι οι φυλα­κι­σμέ­νοι κρα­τού­νται σύμ­φω­να με τον νόμο» και ότι δεν γνω­ρί­ζει τις κατη­γο­ρί­ες που δια­τυ­πώ­νο­νται σε βάρος της.

Κάθε καταγ­γε­λία που υπο­βάλ­λε­ται από κρα­τού­με­νους «θα εξε­τα­στεί ενδε­λε­χώς», τόνι­σε στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Οι ΜΚΟ ανη­συ­χούν επί­σης για τις συν­θή­κες κρά­τη­σης σε ισραη­λι­νές στρα­τιω­τι­κές εγκαταστάσεις.

Του­λά­χι­στον 27 Παλαι­στί­νιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις εγκα­τα­στά­σεις κρά­τη­σης από τον Οκτώ­βριο, σύμ­φω­να με την Στάι­νερ, η οποία μιλά για κάτι «πρω­το­φα­νές».

Ούτε ΜΚΟ, ούτε ξένοι δημο­σιο­γρά­φοι είχαν πρό­σβα­ση σε αυτά τα στρα­τό­πε­δα και οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν εκεί προ­έρ­χο­νται από μαρ­τυ­ρί­ες πρώ­ην κρατουμένων.

Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές, οι κρα­τού­με­νοι συχνά κλεί­νο­νται σε «κλου­βιά σε ανοι­κτό χώρο» και «έχουν δεμέ­να τα χέρια και τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο», ανέ­φε­ρε η Στάινερ.

Οι κρα­τού­με­νοι ανα­γκά­ζο­νται να κοι­μού­νται στο έδα­φος, μέσα στο κρύο, τους ξυλο­κο­πούν και δεν τους προ­σφέ­ρουν ιατρι­κή βοή­θεια, πρό­σθε­σε η Στάι­νερ. Σύμ­φω­να με την ίδια, οι κρα­τού­με­νοι αυτοί ‑ανά­με­σά τους παι­διά- υπόκει­νται στην ισραη­λι­νή νομο­θε­σία περί ατά­κτων μαχη­τών και στε­ρού­νται πολ­λών δικαιωμάτων.

«Ο νόμος είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κός», δήλω­σε η υπεύ­θυ­νη της Δημό­σιας Επι­τρο­πής κατά των Βασανιστηρίων.

Άτακτοι

Δεν υπάρ­χουν επί­ση­μα στοι­χεία, όμως ΜΚΟ εκτι­μούν ότι περί­που 1.000 άνθρω­ποι κρα­τού­νται σε αυτά τα στρα­τό­πε­δα και ότι άλλοι περί­που 600, που συνε­λή­φθη­σαν σε ισραη­λι­νό έδα­φος στις 7 Οκτω­βρί­ου, κρα­τού­νται από το ισραη­λι­νό σωφρο­νι­στι­κό σύστημα.

Οι δύο αυτές γυναί­κες ‑και οι δύο Ισραη­λι­νές- μέλη των μκο που μίλη­σαν στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο εκτι­μούν ότι η υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των των Παλαι­στι­νί­ων στο Ισρα­ήλ γίνε­ται ολο­έ­να και πιο δύσκο­λη από τις 7 Οκτω­βρί­ου. Οι ίδιες έχουν αντι­με­τω­πί­σει απει­λές και προσβολές.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο