Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ 2018: Αγγλία και Κροατία για το εισιτήριο του τελικού

Μου­ντιάλ 2018: Αγγλία και Κρο­α­τία διεκ­δι­κούν από­ψε (21.00 — ΕΡΤ1) στον δεύ­τε­ρο ημι­τε­λι­κό, το δεύ­τε­ρο εισι­τή­ριο για τον τελι­κό. Με βάση την εικό­να που έχουν δεί­ξει οι δύο ομά­δες μέχρι τώρα στη διορ­γά­νω­ση, η παρου­σία τους στην τετρά­δα θεω­ρεί­ται δίκαιη.

Η Αγγλία θέλει να παί­ξει σε τελι­κό για πρώ­τη φορά μετά το 1966, όταν και κατέ­κτη­σε το τρό­παιο στο Γου­έ­μπλεϊ. Από το 1990, όταν ηττή­θη­κε στα πέναλ­τι από τη Δυτι­κή Γερ­μα­νία, έχει να φτά­σει στην τελι­κή τετρά­δα, ενώ στην προη­γού­με­νη διορ­γά­νω­ση της Βρα­ζι­λί­ας δεν είχε καν κατα­φέ­ρει να περά­σει από τη φάση των ομί­λων. Σε αυτή τη διορ­γά­νω­ση έχει ήδη πετύ­χει και υπερ­βεί τον αρχι­κό στό­χο που είχε θέσει ο προ­πο­νη­τής της, Γκά­ρεθ Σαουθ­γκέιτ, για παρου­σία στα προη­μι­τε­λι­κά, όμως οι φιλο­δο­ξί­ες των «Τριών Λιο­ντα­ριών» δεν στα­μα­τούν εδώ. Πλέ­ον με τις καλύ­τε­ρες δυνα­τές αξιώ­σεις διεκ­δι­κούν το κύπελ­λο. Άλλω­στε από την αρχή της διορ­γά­νω­σης έδει­ξαν ότι είναι μια ομά­δα με ταυ­τό­τη­τα, συγκρο­τη­μέ­νη, που «βλέ­πει ψηλά». Ο Σαουθ­γκέιτ δημιούρ­γη­σε ένα σύνο­λο που είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο να αντι­με­τω­πί­σουν οι αντί­πα­λοι. Μία ομά­δα ιδιαί­τε­ρα συμπα­γής, με ισχυ­ρή άμυ­να. Και φυσι­κά με την υπο­στή­ρι­ξη του τερ­μα­το­φύ­λα­κα, του 24χρονου Τζόρ­νταν Πίκ­φορντ, έναν από τους καλύ­τε­ρους τερ­μα­το­φύ­λα­κες στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο. Αγω­νι­στι­κά προ­βλή­μα­τα δεν υπάρ­χουν, καθώς ο Χέντερ­σον έχει ξεπε­ρά­σει τις ενο­χλή­σεις που ένιω­θε τις προη­γού­με­νες μέρες και πλέ­ον άπα­ντες είναι στη διά­θε­ση του Σαουθ­γκέιτ, ο οποί­ος δεν ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει σε αλλα­γές στο βασι­κό σχή­μα σε σχέ­ση με τον προημιτελικό.

Η δε Κρο­α­τία ζει «μέρες 1998». Σ’ εκεί­νο το Μου­ντιάλ, στη Γαλ­λία, και μάλι­στα στην παρ­θε­νι­κή τους συμ­με­το­χή στη διορ­γά­νω­ση, οι Κρο­ά­τες είχαν βρε­θεί στα ημι­τε­λι­κά, χωρίς όμως να φτά­σουν στον τελι­κό. Δεί­χνουν όμως ικα­νοί να το κάνουν πρά­ξη φέτος, χάρη στην εξαι­ρε­τι­κή εικό­να που έχουν δεί­ξει μέχρι τώρα και έχο­ντας σύμ­μα­χο και την καλή παρά­δο­ση που έχουν σε Μου­ντιάλ με αντι­πά­λους ευρω­παϊ­κές ομά­δες (5 νίκες, 2 ισο­πα­λί­ες και 1 ήττα). Βέβαια στους δύο προη­γού­με­νους νοκ άουτ αγώ­νες, με αντι­πά­λους Δανία και Ρωσία, η Κρο­α­τία φάνη­κε να ρίχνει τον πήχη της από­δο­σης σε σχέ­ση με τις εμφα­νί­σεις της στη φάση των ομί­λων, όπως και να ‘χει όμως έδει­ξε πάθος, χαρα­κτή­ρα και κυρί­ως αγω­νι­στι­κή και ψυχο­λο­γι­κή ετοι­μό­τη­τα, χάρη στην οποία «επι­βί­ω­σε» από δύο δια­δο­χι­κές δια­δι­κα­σί­ες πέναλ­τι. Ενα ζήτη­μα για τους Κρο­ά­τες είναι η κού­ρα­ση από τις δύο παρα­τά­σεις, οι ίδιοι πάντως δηλώ­νουν έτοι­μοι. Εκτός μάχης έχει τεθεί ο τραυ­μα­τί­ας Βρσάλικο.

Οι Κρο­ά­τες λόγω των εθνι­κι­στι­κών καμω­μά­των του Βίντα έχουν «κατα­φέ­ρει» να γίνουν αντι­πα­θείς στους φιλάθλους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο