Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ 2018: Δύο μεγάλα παιχνίδια σήμερα για τα προημιτελικά

Μου­ντιάλ 2018: Στις 17:00, στη Σαμά­ρα, θα ανα­με­τρη­θούν η Σου­η­δία, που προ­κρί­θη­κε μετά από 24 χρό­νια σε προη­μι­τε­λι­κά Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου και η Αγγλία, που ελπί­ζει να πάρει το δεύ­τε­ρο τρό­παιο, μετά το 1966.

Στό­χος και για τις δύο ομά­δες είναι η πρό­κρι­ση στα ημι­τε­λι­κά της διορ­γά­νω­σης. Η Σου­η­δία είχε το ρόλο του αου­τσάι­ντερ μέχρι τώρα στη διορ­γά­νω­ση και τα κατά­φε­ρε περί­φη­μα. Πέρα­σε τα εμπό­δια που βρή­κε στη φάση των ομί­λων και επι­κρά­τη­σε της Ελβε­τί­ας (1–0) στην περα­σμέ­νη φάση των νοκ άουτ αγώ­νων. «Η Αγγλία έχει το όνο­μα και τη φανέ­λα αλλά αυτά τα στοι­χεία δεν κρί­νουν τις προ­κρί­σεις», υπο­γράμ­μι­σε ο Φόρ­σμπεργκ, σκό­ρερ των Σουηδών.

Η Αγγλία πανη­γύ­ρι­σε την πρό­κρι­ση επί της Κολομ­βί­ας στη δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι με 4–3.  Πρώ­τη φορά οι Άγγλοι πήραν πρό­κρι­ση στα πέναλ­τι σε Μου­ντιάλ. Τις τρεις περα­σμέ­νες είχαν απο­χω­ρή­σει με σκυμ­μέ­νο το κεφά­λι από τα γήπε­δα (1990 Δυτι­κή Γερ­μα­νία, 1998 Αργε­ντι­νή, 2006 Πορ­το­γα­λία). Επι­πλέ­ον, η αρνη­τι­κή παρά­δο­ση είχε διευ­ρυν­θεί και σε επί­πε­δο EURO,
καθώς σε τέσ­σε­ρις από­πει­ρες πρό­κρι­σης μέσω των πέναλ­τι, μόλις μία είχε στε­φθεί με επιτυχία.

Ο προ­πο­νη­τής της εθνι­κής ομά­δας της Αγγλί­ας, Γκά­ρεθ Σάουθ­γκεϊτ, αστό­χη­σε σε πέναλ­τι, όντας παί­κτης των «τριών λιο­ντα­ριών», στον ημι­τε­λι­κό του Ευρω­παϊ­κού Πρωταθλήματος
1996 με αντί­πα­λο τη Γερ­μα­νία και τα αγγλι­κά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εξι­λέ­ω­σή του στο φετι­νό Μου­ντιάλ. «Στη ζωή πρέ­πει να μάχε­σαι και να μην επη­ρε­ά­ζε­σαι από στερεότυπα
και προ­κα­τα­λή­ψεις. Η ομά­δα μας έδει­ξε χαρα­κτή­ρα, τα νεα­ρά παι­διά που την απαρ­τί­ζουν γίνο­νται πιο έμπει­ρα από παι­χνί­δι σε παι­χνί­δι. Δια­σκε­δά­ζουν τις στιγ­μές και κάθε φορά
επι­κε­ντρώ­νο­νται στο προ­σε­χές ματς. Με ανά­λο­γη σοβα­ρό­τη­τα θα αντι­με­τω­πί­σου­με και τους Σου­η­δούς», τόνι­σε ο Σάουθγκεϊτ.

Στις 21:00, στο Σότσι, θα διε­ξα­χθεί ο τελευ­ταί­ος προη­μι­τε­λι­κός, ανά­με­σα διορ­γα­νώ­τρια Ρωσία, που για πρώ­τη φορά, μετά τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, έφτα­σε στα προη­μι­τε­λι­κά Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου και την Κρο­α­τία, που φιλο­δο­ξεί να κάνει καλύ­τε­ρη πορεία, ακό­μη και από το 1998, όπου έφτα­σε στον μικρό τελι­κό και πήρε την τρί­τη θέση.

Η Ρωσία έκα­νε την έκπλη­ξη και έθε­σε εκτός συνέ­χειας του θεσμού την Ισπα­νία στην προη­γού­με­νη φάση. Ο αγώ­νας έλη­ξε ισό­πα­λος (1–1) και οδη­γή­θη­κε στην παρά­τα­ση, όπου ούτε εκεί άλλα­ξε κάτι. Στα πέναλ­τι, οι Ρώσοι πήραν την πρό­κρι­ση στα προη­μι­τε­λι­κά. «Τα κατα­φέ­ρα­με και δώσα­με τερά­στια χαρά στον κόσμο και ολό­κλη­ρη τη χώρα», σχο­λί­α­σε ο τερ­μα­το­φύ­λα­κας της Ρωσί­ας, Ίγκορ Ακινφέεφ.

Η από­δο­ση της Κρο­α­τί­ας στο ματς με τη Δανία δεν ήταν και η καλύ­τε­ρη. Παρ’ όλα αυτά, η Κρο­α­τία είχε την ευκαι­ρία να κερ­δί­σει τον αγώ­να στην κανο­νι­κή διάρ­κεια, αλλά ο Μόντριτς αστό­χη­σε σε εκτέ­λε­ση πέναλ­τι προς το τέλος του 90λεπτου. Έτσι με το 1–1 οι δύο ομά­δες οδη­γή­θη­καν στην ημί­ω­ρη παρά­τα­ση και στη συνέ­χεια στα πέναλ­τι. Η Κρο­α­τία πήρε την πρό­κρι­ση με τις απο­κρού­σεις του Σού­μπα­σιτς. «Είμα­στε από­λυ­τα ευχα­ρι­στη­μέ­νοι με όσα έχου­με πετύ­χει μέχρι τώρα, αλλά η δίψα για διά­κρι­ση παρα­μέ­νει μεγά­λη. Το ματς με τη Ρωσία είναι εξό­χως σημα­ντι­κό. Η πρό­κρι­ση στα ημι­τε­λι­κά είναι το ζητού­με­νο για εμάς. Δεν παρα­βλέ­που­με το γεγο­νός ότι ο αντί­πα­λος είναι ο διορ­γα­νω­τής και θα έχει και τη στή­ρι­ξη της εξέ­δρας», δήλω­σε ο τεχνι­κός της Κρο­α­τί­ας, Ζλάτ­κο Ντάλιτς.

Μου­ντιάλ 2018: Με φασι­στι­κό τρα­γού­δι γιόρ­τα­σαν τη νίκη με τους Αργε­ντί­νους οι Κροάτες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο