Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ: Τίμησαν τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους _ΦΩΤΟ

Τα εκα­το­ντά­δες θύμα­τα του ηρω­ι­κού Μπλό­κου της Κοκ­κι­νιάς που εκτε­λέ­στη­καν από τους ναζί κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους στις 17/8/1944 τίμη­σαν την Πέμ­πτη το από­γευ­μα το παράρ­τη­μα Κοκ­κι­νιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και οι ΚΟ Νίκαιας Ρέντη του ΚΚΕ.

Οι δεκά­δες που συμ­με­τεί­χαν στην εκδή­λω­ση πορεύ­τη­καν στα χνά­ρια των ηρώ­ων του Μπλό­κου που πριν από 79 χρό­νια εκτε­λού­νταν ομα­δι­κά στις συνοι­κί­ες της ηρω­ι­κής Κοκκινιάς.

Ανά­με­σα στους σταθ­μούς της πορεί­ας τους και η πλα­τεία που φέρει το όνο­μα της εκτε­λε­σμέ­νης Δια­μά­ντως Κου­μπά­κη στη Νεά­πο­λη της Νίκαιας, όπου στε­φά­νι κατα­τέ­θη­κε στο μνη­μείο προς τιμήν της. Μάλι­στα εκεί οι συγκε­ντρω­μέ­νοι δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν αφού, με ευθύ­νη της δημο­τι­κής αρχής έχει εξα­φα­νι­στεί η επι­γρα­φή στο άγαλ­μα της ηρω­ί­δας, έτσι που κανείς δεν κατα­λα­βαί­νει για ποια πρόκειται.

Τελευ­ταί­ος σταθ­μός ήταν η αιμα­το­βαμ­μέ­νη Μάντρα της Κοκ­κι­νιάς, εκεί που έγι­ναν μαζι­κά εκτε­λέ­σεις αγωνιστών.

Στην εκδή­λω­ση μίλη­σε ο πρό­ε­δρος του παραρ­τή­μα­τος Κοκ­κι­νιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Πανα­γιώ­της Γεωρ­γιό­που­λος. Ανα­φέρ­θη­κε στο χρο­νι­κό του αιμα­το­βαμ­μέ­νου μπλό­κου, στην μεγά­λη προ­σφο­ρά του κοκ­κι­νιΏ­ώ­τι­κου λαού στην ΕΑΜι­κή αντί­στα­ση ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι μεγα­λούρ­γη­σε συσπει­ρω­μέ­νος στη μεγά­λη του πλειο­ψη­φία στο ΚΚΕ όπως και συνο­λι­κά ο λαός της Αθή­νας και του Πειραιά.

Επε­σή­μα­νε ότι «ο ηρω­ι­σμός, η μεγά­λη προ­σφο­ρά στον απε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να, ο βαρύς φόρος αίμα­τος, η θυσία των παι­διών της έχουν κατα­τά­ξει την Κοκ­κι­νιά στο πάν­θε­ον των μαρ­τυ­ρι­κών πόλε­ων και των ολοκαυτωμάτων».

Ο Π. Γεωρ­γιό­που­λος ανα­φέρ­θη­κε στις «βαρύ­τα­τες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού που στο όνο­μα της πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νης γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης, εμπλέ­κουν τη χώρα μας, με την ενερ­γή συμ­με­το­χή της, στο κου­βά­ρι των πολυ­δά­πα­νων εξο­πλι­σμών και των πολε­μι­κών αντα­γω­νι­σμών. Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος που μαί­νε­ται αυτή τη στιγ­μή στην Ουκρα­νία, βάζει τον λαό μας σε θανά­σι­μους κιν­δύ­νους και ταυ­τό­χρο­να φορ­τώ­νει στις πλά­τες του, τις ανα­τι­μή­σεις σε είδη πρώ­της ανά­γκης, την ανερ­γία, την δυσβά­στα­κτη ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια. Από τη Σού­δα ως την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, με τις διά­σπαρ­τες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις η χώρας έχει μετα­τρα­πεί σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο και στό­χος αντι­ποί­νων από μεριάς της Ρωσί­ας. Ενι­σχύ­ου­με το κίνη­μα της Ειρή­νης. Απαι­τού­με το κλεί­σι­μο των ξένων βάσε­ων και το στα­μά­τη­μα των εξο­πλι­σμών. Αγω­νι­ζό­μα­στε για την απο­δέ­σμευ­ση από τη λυκο­συμ­μα­χία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Ακό­μη επε­σή­μα­νε ότι «μπρο­στά μας έχου­με τις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές. Ενι­σχύ­ου­με τα ψηφο­δέλ­τια της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης”. Θα αγω­νι­στού­με να εκλε­γούν περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι στην Περι­φέ­ρεια με επι­κε­φα­λής τον Γιάν­νη Πρω­τού­λη. Εδώ στην πόλη μας απο­φα­σι­στι­κά θα δώσου­με τη μάχη για την εκλο­γή κομ­μου­νι­στή Δημάρ­χου. Την εκλο­γή του συνα­γω­νι­στή Πανα­γιώ­τη Κατηφέ».

«Με τη συμ­με­το­χή μας στους αγώ­νες που έρχο­νται τιμά­με με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο τους πεσό­ντες του Μπλό­κου. Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να από τα σύγ­χρο­να μετε­ρί­ζια και τις συν­θή­κες που το κίνη­μα απαι­τεί» τόνισε.

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Γόντι­κας, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου και βου­λευ­τής, Νίκος Μαυ­ρο­κέ­φα­λος και Δημή­τρης Παπα­δό­που­λος.

Επί­σης παρα­βρέ­θη­καν πλή­θος υπο­ψη­φί­ων δημο­τι­κών συμ­βού­λων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Νίκαιας – Ρέντη, ο εκλεγ­μέ­νος περι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» και εκ νέου υπο­ψή­φιος Στ. Μπε­νε­τά­τος καθώς και ο Μ. Τσε­λέ­ντης, γραμ­μα­τέ­ας του Συν­δι­κά­του ΟΤΑ Αττι­κής και επί­σης υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος. Ακό­μη, ο πρό­ε­δρος του παραρ­τή­μα­τος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κορυ­δαλ­λού Δ. Σαρ­γκά­νης.

«ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ»βρο­ντο­φω­να­ξαν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι την ώρα της κατά­θε­σης στεφάνων.

Στε­φά­νια κατέ­θε­σαν εκ μέρους του Παραρ­τή­μα­τος Κοκ­κι­νιάς ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ ο Άρι­στος Στε­φα­νά­κης, ένας από τους τελευ­ταί­ους εν ζωή μαχη­τές του ΔΣΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Παπα­δό­που­λος, μέλος της ΤΕ Πει­ραιά, ενώ στε­φά­νι κατέ­θε­σε και η ΚΝΕ.

Η εκδή­λω­ση έκλει­σε με ενός λεπτού σιγή και τον ύμνο στους πεσό­ντες, με τους συγκε­ντρω­μέ­νους να ανα­νε­ώ­νουν το ραντε­βού τους για την εκδή­λω­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τετάρ­τη 30 Αυγού­στου, στις 6 μ.μ. στο Κενο­τά­φιο του Γ’ Νεκροταφείου.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο