Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μποϊκοτάζ χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ από μπάσκετ, τένις, μπέιζμπολ και ποδόσφαιρο

Ισχυ­ρή αντί­δρα­ση χωρίς προη­γού­με­νο από τον επαγ­γελ­μα­τι­κό αθλη­τι­σμό των ΗΠΑ, η δια­μαρ­τυ­ρία για το επει­σό­διο στο Ουι­σκόν­σιν, όπου ο Τζέι­κομπ Μπλέικ δέχθη­κε πισώ­πλα­τα επτά σφαί­ρες από έναν αστυ­νο­μι­κό, την Κυριακή.

Οι Μιλ­γουό­κι Μπακς του Γιάν­νη Αντε­το­κούν­μπο μποϊ­κο­τά­ρι­σαν το παι­χνί­δι playoffs στο NBA με τους Ορλά­ντο Μάτζικ, ακο­λου­θού­με­νοι από άλλες ομά­δες μπέιζ­μπολ, ποδο­σφαί­ρου και το τουρ­νουά Western & Southern Open.

Μέσα σε λίγες ώρες, το κίνη­μα που ξεκί­νη­σαν οι παί­κτες του Μιλ­γουό­κι εξα­πλώ­θη­κε. Την από­φα­ση των Μπακς ακο­λού­θη­σαν οι Ρόκετς και οι Θάντερ, αλλά και οι Λέι­κερς με τους Μπλέι­ζερς, υπο­χρε­ώ­νο­ντας έτσι τη διορ­γα­νώ­τρια αρχή να ανα­βά­λει όλα τα χθε­σι­νά παι­χνί­δια και να ορί­σει εκ νέου ημε­ρο­μη­νία για τη διε­ξα­γω­γή τους. Η κίνη­ση προ­κά­λε­σε ντό­μι­νο αντι­δρά­σε­ων σε όλο το NBA, με τους Σέλ­τικς και τους Ράπτορς να σκέ­φτο­νται επί­σης σοβα­ρά να μην κατέ­βουν στο πρώ­το παι­χνί­δι για τα ημι­τε­λι­κά της ανα­το­λι­κής Περιφέρειας.

Ήταν πρώ­τα οι Brewers του Μιλ­γουό­κι, πόλη που βρί­σκε­ται περί­που πενή­ντα χιλιό­με­τρα από το Κενό­σα όπου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το επει­σό­διο της Κυρια­κής , οι οποί­οι αρνή­θη­καν να παί­ξουν ενα­ντί­ον του Σιν­σι­νά­τι. Έτσι ανα­βλή­θη­καν δύο άλλοι αγώ­νες μπέιζ­μπολ (MLB).

Επί­σης στο MLS, το ποδο­σφαι­ρι­κό πρω­τά­θλη­μα της Βόρειας Αμε­ρι­κής, όπου σε πέντε από τους έξι αγώ­νες του προ­γράμ­μα­τος οι παί­κτες έκα­ναν μποϊκοτάζ

Στη συνέ­χεια, αφού η Για­πω­νέ­ζα Ναό­μι Οσά­κα απο­φά­σι­σε να μην παί­ξει στον ημι­τε­λι­κό της τουρ­νουά Σιν­σι­νάτι, που μετα­φέ­θη­κε λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοί­ού στη Νέα Υόρ­κη, οι διορ­γα­νω­τές απο­φά­σι­σαν με τη σει­ρά τους να ανα­βά­λουν τους αγώ­νες που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί για σήμε­ρα, έως την Παρασκευή.

«Ως άθλη­μα, το τένις παίρ­νει συλ­λο­γι­κά τη στά­ση ενά­ντια στη φυλε­τι­κή ανι­σό­τη­τα και την κοι­νω­νι­κή αδι­κία που για άλλη μια φορά υπάρ­χει στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Η Αμε­ρι­κα­νι­κή Ομο­σπον­δία Τένις (USTA), η ATP και η WTA Tours απο­φά­σι­σαν να το ανα­γνω­ρί­σουν δια­κό­πτο­ντας το παι­χνί­δι», ανέ­φε­ραν οι διορ­γα­νω­τές σε δήλω­σή τους.

Τρεις μήνες μετά την δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλόιντ, η μοί­ρα του Τζέι­κομπ Μπλέικ, 29 ετών Αφρο­α­με­ρι­κα­νού που τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά, όταν δέχθη­κε πισώ­πλα­τα πυρο­βο­λι­σμούς από αστυ­νο­μι­κό, προ­κά­λε­σε περαι­τέ­ρω σοκ.

Μία δρα­μα­τι­κή σκη­νή, όπου φαί­νε­ται να προ­σπα­θεί να αντι­στα­θεί στη σύλ­λη­ψή του για να μπει στο αυτο­κί­νη­τό του, όπου, σύμ­φω­να με τον δικη­γό­ρο του, τρεις από τους γιοι ηλι­κί­ας 3, 5 και 8 ετών.

«Βαρε­θή­κα­με. Τις τελευ­ταί­ες μέρες στην πολι­τεία μας στο Ουι­σκόν­σιν, έχου­με δει το τρο­με­ρό βίντεο του Τζέι­κομπ Μπλέικ και των περαι­τέ­ρω πυρο­βο­λι­σμών σε δια­δη­λω­τές. Παρά τη συντρι­πτι­κή έκκλη­ση για αλλα­γή, δεν υπάρ­χει καμία ενέρ­γεια, οπό­τε εμείς δεν μπο­ρού­με να επι­κε­ντρω­θού­με στο μπά­σκετ σήμε­ρα,» είπαν οι παί­κτες των Μπακς.

Η από­φα­σή τους εξέπλη­ξε και τους παί­κτες των Ορλά­ντο Μάτζικ, οι οποί­οι δήλω­σαν ότι «δεν γνώ­ρι­ζαν την πρω­το­βου­λία»..

Μετά από αυτό το πρώ­το μποϊ­κο­τάζ, ο σού­περ σταρ των Λέι­κερς, ΛεΜπρον Τζέ­μις έγρα­ψε τότε: «ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. Είμα­στε κουρασμένοι».

Με ανάρ­τη­σή της στο «Twitter» η Ένω­ση των παι­κτών του NBA, στη­ρί­ζει τη χθε­σι­νή από­φα­ση των ομά­δων να μην κατέ­βουν στα παι­χνί­δια. «Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των παι­κτών μας», γρά­φει στην ανάρτηση.

Δίπλα στους παί­κτες για την από­φα­σή τους αυτή στά­θη­καν οι διαι­τη­τές της οργά­νω­σης, που μέσω του επί­ση­μου λογα­ρια­σμού που έχουν στο «Τwitter» ανέ­φε­ραν χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Το επί­ση­μο όργα­νο των διαι­τη­τών στέ­κε­ται αλλη­λέγ­γυο στην από­φα­ση των παι­κτών μας να μποϊ­κο­τά­ρουν τους απο­ψι­νούς αγώ­νες, ως μορ­φή δια­μαρ­τυ­ρί­ας στις συνε­χό­με­νες αδι­καιο­λό­γη­τες δολο­φο­νί­ες μαύ­ρων ανδρών και γυναι­κών, από ανθρώ­πους που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νοι με την επι­βο­λή της τάξης. Υπάρ­χουν πολύ σημα­ντι­κό­τε­ρα θέμα­τα στη χώρα μας από το μπά­σκε­τμπολ και ελπί­ζου­με αυτή η κίνη­ση να εμπνεύ­σει για αλλαγή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο