Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόλις κυκλοφόρησε — Πρόταση για το καλοκαίρι: «Φέλιξ Τζερζίνσκι, Μαχητής της Επανάστασης»

«Φέλιξ Τζερ­ζίν­σκι, Μαχη­τής της Επα­νά­στα­σης», μόλις κυκλο­φό­ρη­σε από τη Σύγ­χρο­νη Επο­χή (112 σελ, τιμή 7 ευρώ). Ενα βιβλίο που συμ­βάλ­λει στη μελέ­τη, στη συγκέ­ντρω­ση πεί­ρας και την εξα­γω­γή συμπε­ρα­σμά­των μέσα από την ανά­δει­ξη πλευ­ρών της αλύ­γι­στης μαχη­τι­κής δρά­σης των μπολσεβίκων.

«Η κεφα­λαιο­κρα­τία δε γνώ­ρι­σε πιο μιση­τό όνο­μα από το όνο­μα του Τζερ­ζίν­σκι, που απέ­κρουε με το ατσα­λέ­νιο χέρι τα χτυ­πή­μα­τα των εχθρών της προ­λε­τα­ρια­κής επα­νά­στα­σης. “Τρό­μο της κεφα­λαιο­κρα­τί­ας” –έτσι χαρα­κτή­ρι­ζαν τότε το σύντρο­φο Φέλιξ Τζερζίνσκι.»

Ι. Β. Στάλιν
Πράβ­ντα, 22 Ιού­λη 1926

TZERZINSKI2Πρό­κει­ται για μια συλ­λο­γή με ντο­κου­μέ­ντα, κεί­με­να και φωτο­γρα­φί­ες που εξι­στο­ρούν τη ζωή και το έργου του μπολ­σε­βί­κου επα­να­στά­τη Φ. Τζερ­ζίν­σκι (1877–1926). Ο Τζερ­ζίν­σκι υπήρ­ξε ακλό­νη­τος κομ­μου­νι­στής, αφο­σιω­μέ­νος υπε­ρα­σπι­στής της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης. Το προ­σω­νύ­μιο «Σιδη­ρός Φέλιξ», που του δόθη­κε, σημα­το­δο­τεί την καθο­ρι­στι­κή του συμ­βο­λή στην τεχνι­κή — στρα­τιω­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης και στην οργά­νω­ση των ανα­γκαί­ων μηχα­νι­σμών της εργα­τι­κής εξου­σί­ας για τη συντρι­βή της αντε­πα­νά­στα­σης. Αφού πέρα­σε 11 χρό­νια, το ένα τέταρ­το της σχε­τι­κά σύντο­μης ζωής του, στις φυλα­κές και την εξο­ρία, αφο­σιώ­θη­κε με απα­ρά­μιλ­λο σθέ­νος σε πολ­λά σημα­ντι­κά πόστα της εργα­τι­κής εξουσίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο