Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόνοι τους και όλοι μας!

Οσο πιο κοντά στις κάλ­πες βρι­σκό­μα­στε, τόσο προ­σπα­θούν οι υπο­ψή­φιοι των αστι­κών κομ­μά­των να ανε­βά­ζουν το «θερ­μό­με­τρο» της αντι­πα­ρά­θε­σης για ανού­σια τις περισ­σό­τε­ρες φορές ζητή­μα­τα, προ­κει­μέ­νου να κρύ­βε­ται η στρα­τη­γι­κή τους σύμπλευ­ση. Επει­δή όμως οδεύ­ου­με προς το τέλος της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου και από το βρά­δυ της επό­με­νης Κυρια­κής θα αρχί­σουν τα «ποιος με ποιον» στα σενά­ρια των κυβερ­νη­τι­κών συνερ­γα­σιών, εμείς θυμί­ζου­με ορι­σμέ­νες από τις δικές τους δηλώ­σεις, ώστε με μεγα­λύ­τε­ρη …από­λαυ­ση να παρα­κο­λου­θεί ο καθέ­νας τις εξε­λί­ξεις πριν και μετά την κάλ­πη της 21ης Μάη.

Αν κάτι επι­βε­βαιώ­νουν αυτές οι δηλώ­σεις, είναι ότι υπάρ­χει το έδα­φος να συμπρά­ξουν όλοι με όλους, μέχρι και σε συγκυ­βέρ­νη­ση σε κάθε πιθα­νό συν­δυα­σμό, αφού συμ­φω­νούν και συμπλέ­ουν στα βασι­κά για το κεφά­λαιο, σ’ αυτά που τελι­κά καθο­ρί­ζουν και το πώς ζει ο λαός. Εχου­με και λέμε λοιπόν…

* * *

Αδω­νις Γεωρ­γιά­δης, υπουρ­γός και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής της ΝΔ: «Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμ­φω­νούν στα μεί­ζο­να. Ποια είναι αυτά τα μεί­ζο­να; Οτι καλώς είμα­στε στο ΝΑΤΟ, καλώς στη­ρί­ζου­με τον άξο­να με το Ισρα­ήλ, καλώς κάνου­με αυτήν την πορεία που κάνου­με, άρα αυτή η ευρύ­τε­ρη συναί­νε­ση έχει επι­τευ­χθεί ήδη».

Ντό­ρα Μπα­κο­γιάν­νη, πρώ­ην υπουρ­γός, υπο­ψή­φια βου­λευ­τής της ΝΔ: «Μπο­ρεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ (…) επί της ουσί­ας όμως, όταν κάνεις κου­βέ­ντα μαζί τους, επί των στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών της χώρας δεν υπάρ­χουν διαφορές».

Δημή­τρης Αβρα­μό­που­λος, πρώ­ην κοι­νο­τι­κός επί­τρο­πος, υπουρ­γός και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής της ΝΔ. Διέ­γνω­σε «εθνι­κή συνεν­νό­η­ση» μπρο­στά στα μεγά­λα θέμα­τα, εσω­τε­ρι­κά και εξω­τε­ρι­κά, και επι­κα­λέ­στη­κε υπο­θε­τι­κά κάποιον θαμώ­να σε καφε­νείο που λέει «δεν μπο­ρεί­τε να τα βρεί­τε; Σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση τα ίδια πράγ­μα­τα θα κάνε­τε», για να κατα­δεί­ξει ότι ο κόσμος γνω­ρί­ζει πως δεν υπάρ­χουν ουσια­στι­κές δια­φο­ρές ανά­με­σα στα αστι­κά κόμ­μα­τα. Πρό­σθε­σε μάλι­στα ότι «οι ιδε­ο­λο­γι­κές δια­φο­ρές έχουν αμβλυν­θεί» και στο ερώ­τη­μα αν βλέ­πει κυβερ­νη­τι­κές συνερ­γα­σί­ες μετά τις εκλο­γές, απά­ντη­σε πως «δεν το αποκλείω».

Πόπη Τσα­πα­νί­δου, εκπρό­σω­πος Τύπου και υπο­ψή­φια στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ, ανα­φε­ρό­με­νη στη ΝΔ: «Εδώ δεν μιλά­με να συγκρί­νου­με δύο κόμ­μα­τα, για­τί δεν έχου­με καμία δια­φο­ρά μετα­ξύ μας, κυρί­ως σε τέτοια σοβα­ρά ζητή­μα­τα, όπως τα θέμα­τα δημοκρατίας».

Ευάγ­γε­λος Απο­στο­λά­κης, πρώ­ην υπουρ­γός και υπο­ψή­φιος στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ, ερω­τη­θείς αν είναι πιθα­νή ακό­μα και μια συνερ­γα­σία ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ: «Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέ­πει να γίνει και οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί το απο­φα­σί­σουν και το συμ­φω­νή­σουν, για­τί να μη γίνει; Δεν υπάρ­χει τίπο­τα που δεν γίνε­ται. Θεω­ρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Κώστας Ζου­ρά­ρις, βου­λευ­τής και εκ νέου υπο­ψή­φιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας με την Ελ. Λύση: «Και με τον Βελό­που­λο και με οτι­δή­πο­τε επί τη βάσει προ­γραμ­μα­τι­κής συμ­φω­νί­ας (…) Και με τον διά­βο­λο ακό­μα, επί τη βάσει προ­γραμ­μα­τι­κής συμ­φω­νί­ας. Για­τί, δεν συνερ­γά­στη­κε με τους ΑΝΕΛ, που ήταν το εθνι­κό — πατριω­τι­κό (κόμ­μα); Η ΝΔ δεν συνερ­γά­στη­κε με το ΠΑΣΟΚ του Βενι­ζέ­λου και του Γιωργάκη;».

Σταύ­ρος Αρα­χω­βί­της, βου­λευ­τής Λακω­νί­ας, πρώ­ην υπουρ­γός, τομε­άρ­χης Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής: «Αν ο κ. Βελό­που­λος θεω­ρεί τον εαυ­τό του προ­ο­δευ­τι­κή δύνα­μη και συμ­φω­νή­σου­με στα βασι­κά σημεία, στον στό­χο μας, στη μετε­κλο­γι­κή συνερ­γα­σία, όλα τα συζητάμε».

Ευάγ­γε­λος Βενι­ζέ­λος, αντι­πρό­ε­δρος της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ, πρώ­ην πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι συγκλί­σεις μετα­ξύ των συστη­μι­κών κομ­μά­των στην Ελλά­δα είναι εντυ­πω­σια­κά μεγά­λες, έχουν γίνει πάρα πολύ μεγά­λες συνα­ντή­σεις μετα­ξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και καμιά φορά η υπερ­βο­λι­κή αύξη­ση της ρητο­ρι­κής οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι δεν υπάρ­χουν επαρ­κείς, ουσια­στι­κές δια­φο­ρές, διό­τι υπάρ­χουν κατα­να­γκα­σμοί: Είμα­στε μία χώρα ευρω­παϊ­κή, είμα­στε μία χώρα που έχει δημο­σιο­νο­μι­κούς περιο­ρι­σμούς, αρκεί να τους θυμό­μα­στε, για να μην τους ξεχνά­με, είμα­στε μία χώρα του ΝΑΤΟ, είμα­στε μία χώρα που έχει ανυ­ψώ­σει σε στρα­τη­γι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα την εται­ρι­κή συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ, είμα­στε μία χώρα η οποία έχει περά­σει την εμπει­ρία της οικο­νο­μι­κής κρί­σης και μία χώρα που κατα­λα­βαί­νει ότι η φοβι­κή δημο­κρα­τία, η ευρω­παϊ­κή, είναι επι­κίν­δυ­νη εάν δεν μπο­ρείς να δια­φυ­λά­ξεις την κοι­νω­νι­κή συνοχή».

Ν. Χρι­στο­δου­λά­κης, πρώ­ην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών και υπο­ψή­φιος στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΠΑΣΟΚ: «Η συνερ­γα­σία των τριών βασι­κών κομ­μά­των είναι και εφι­κτή και ευκταία».

Κυριά­κος Βελό­που­λος, πρό­ε­δρος της Ελ. Λύσης: «Φεύ­γουν βου­λευ­τές από ένα κόμ­μα, πάνε σε άλλο, ξανα­ε­πι­στρέ­φουν. Δεί­χνει ότι και τα τρία κόμ­μα­τα δεν έχουν καμία ιδε­ο­λο­γι­κή διαφορά».

Γιώρ­γος Λογιά­δης, βου­λευ­τής και εκ νέου υπο­ψή­φιος του ΜέΡΑ25: «Από την αρχή είχε πει (σ.σ. ο Βαρου­φά­κης) ότι είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι να συζη­τή­σου­με με οποιον­δή­πο­τε προ­ε­κλο­γι­κά, αλλά και μέχρι τη μέρα που θα προ­κη­ρυ­χθούν οι εκλο­γές, για το θέμα αυτό (σ.σ. τις συνερ­γα­σί­ες). Μέχρι τότε θα δού­με πού μπο­ρού­με να συγκλί­νου­με (…) Με οποιον­δή­πο­τε, πλην νεο­φα­σι­στών. Με οποιον­δή­πο­τε (…) ή και τη ΝΔ. Πρέ­πει να συζη­τά­με με όλους, να δού­με πού μπο­ρού­με να συγκλίνουμε».

* * *

Εκτός όμως από τους εκπρο­σώ­πους των κομ­μά­των, ιδιαί­τε­ρα ομι­λη­τι­κοί είναι προ­ε­κλο­γι­κά και οι εκπρό­σω­ποι των ευρω­α­τλα­ντι­κών «συμ­μά­χων» και των αγο­ρών. Να ένα δείγμα:

Τζορτζ Τσού­νις, πρέ­σβης των ΗΠΑ: «Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δια­τη­ρεί εκπλη­κτι­κή συνερ­γα­σία με την ελλη­νι­κή (…) η εξαι­ρε­τι­κή αυτή συνερ­γα­σία δια­τη­ρεί­ται εδώ και πάνω από μία δεκα­ε­τία, παρά τις τέσ­σε­ρις δια­φο­ρε­τι­κές κυβερ­νή­σεις (…) αυτό δεν θα αλλά­ξει, όποιο κι αν είναι το απο­τέ­λε­σμα των επι­κεί­με­νων εκλογών».

Γιώρ­γος Στουρ­νά­ρας, διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας: «Αλλο τι λένε προ­ε­κλο­γι­κά ότι θα κάνουν κι άλλο τι θα κάνουν μετε­κλο­γι­κά» τα «συστη­μι­κά» και «ευρω­παϊ­κά» κόμ­μα­τα, δηλα­δή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι «αδια­νό­η­το», εφό­σον «πήραν τελι­κά υπεύ­θυ­να μέτρα», να κάνουν τελι­κά «κάτι που να θέσει σε κίν­δυ­νο αυτήν την πορεία επα­να­φο­ράς στην κανονικότητα»…

Ν. Τζέιμς, συνε­πι­κε­φα­λής των κρα­τι­κών αξιο­λο­γή­σε­ων του οίκου DBRS: «Ανα­μέ­νου­με συνέ­χι­ση των πολι­τι­κών, καθώς το Ταμείο Ανά­καμ­ψης παρέ­χει κίνη­τρα για συνέ­χι­ση των μεταρρυθμίσεων…».

Στ. Ντουκ, επι­κε­φα­λής ανα­λυ­τής της «Moody’s» για την Ελλά­δα: «Ανα­μέ­νου­με ευρεία συνέ­χι­ση των πολι­τι­κών και των μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων και όχι κάποια οπι­σθο­δρό­μη­ση, όποια κι αν είναι η σύν­θε­ση της επό­με­νης κυβέρνησης».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο