Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα κυκλοφορία: «ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» (Νίκος Μόττας)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

«ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κι όμως δεν τα ξέρου­με όλα για τον Τσε. Το νέο μας βιβλίο για τον Τσε Γκε­βά­ρα, που υπο­γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας, φωτί­ζει πτυ­χές της δρά­σης του Τσε που ήταν μέχρι τώρα άγνω­στες στο ελλη­νι­κό κοι­νό. Φωτί­ζει το ρόλο του Τσε ως δια­μορ­φω­τή της κου­βα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής στα πρώ­τα μετε­πα­να­στα­τι­κά χρό­νια, σκια­γρα­φώ­ντας ταυ­τό­χρο­να την διε­θνι­στι­κή δρά­ση του Αργε­ντί­νου κομ­μου­νι­στή στο διε­θνές πολι­τι­κό σκη­νι­κό. Η χρή­ση πλη­ρο­φο­ριών από ξενό­γλωσ­ση βιβλιο­γρα­φία και πηγές (κρα­τι­κά έγγρα­φα, ντο­κου­μέ­ντα, κλπ.) που δεν έχουν ξανα­δη­μο­σιευ­θεί σε ανά­λο­γη έκδο­ση, είναι ένα από τα προ­τε­ρή­μα­τα του βιβλίου.

Περί­λη­ψη

Ως ηγε­τι­κό μέλος της Κου­βα­νι­κής επα­να­στα­τι­κής κυβέρ­νη­σης, ο Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα είχε πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην χάρα­ξη της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της χώρας κατά τα πρώ­τα μετε­πα­να­στα­τι­κά χρό­νια. Ένα από τα καθή­κο­ντα που ανέ­λα­βε να φέρει σε πέρας, αμέ­σως μετά τον θρί­αμ­βο της Επα­νά­στα­σης, ήταν αυτό της δια­μόρ­φω­σης διπλω­μα­τι­κών, πολι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών σχέ­σε­ων μετα­ξύ της Κού­βας και άλλων χωρών, πρω­τί­στως αυτών του σοσια­λι­στι­κού στρατοπέδου.

Σε διά­στη­μα περί­που μιας πεντα­ε­τί­ας, από το 1959 έως το 1965, ο Τσε πραγ­μα­το­ποί­η­σε πολύ­μη­να ταξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό, λει­τουρ­γώ­ντας ως άτυ­πος «πρε­σβευ­τής» της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, συνα­ντώ­ντας ηγέ­τες, πρω­θυ­πουρ­γούς, υπουρ­γούς και άλλους σημα­ντι­κούς αξιω­μα­τού­χους, επι­σκε­πτό­με­νος εργο­στα­σια­κές μονά­δες, ινστι­τού­τα έρευ­νας, βιο­τε­χνί­ες, σχο­λεία, πανε­πι­στή­μια και υπο­γρά­φο­ντας οικο­νο­μι­κές, εμπο­ρι­κές, στρα­τιω­τι­κές και πολι­τι­στι­κές συμ­φω­νί­ες προς όφε­λος της Κού­βας. Στο πλαί­σιο αυτό γνώ­ρι­σε και συνο­μί­λη­σε με ισχυ­ρές πολι­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες της επο­χής, όπως οι Νικί­τα Χρου­στσόφ, Ανα­στάς Μικο­γιάν, Μάο Τσε Τουνγκ, Τσου εν Λάι, Γκα­μάλ Αμπ­ντέλ Νάσερ, Τζα­βα­χαρ­λάλ Νεχρού, Γιό­ζιπ Τίτο, Σου­κάρ­νο, Μπεν Μπε­λά και άλλους.

Η πτυ­χή αυτή της δρά­σης του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα είχε σημα­ντι­κά πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά οφέ­λη για την Κού­βα σε μια περί­ο­δο όξυν­σης της αμε­ρι­κα­νι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσε χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως ο «αρχι­τέ­κτο­νας» των σχέ­σε­ων Κού­βας-ΕΣΣΔ οι οποί­ες λει­τούρ­γη­σαν ως ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στις συνε­χείς προ­κλή­σεις των ΗΠΑ. Ταυ­τό­χρο­να, τέθη­καν οι βάσεις για την ανά­πτυ­ξη ισχυ­ρών δεσμών της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης με την Λ.Δ της Κίνας, την Τσε­χο­σλο­βα­κία, την Λ.Δ της Γερ­μα­νί­ας, καθώς και με χώρες που πρω­τα­γω­νι­στού­σαν στο επο­νο­μα­ζό­με­νο «Κίνη­μα των Αδέ­σμευ­των» (Ηνω­μέ­νη Αρα­βι­κή Δημο­κρα­τία, Ινδία, Γιου­γκο­σλα­βία, Ινδο­νη­σία, κλπ).

Μέχρι το 1965, όταν και απο­φά­σι­σε να απο­δε­σμευ­τεί από τα κυβερ­νη­τι­κά του καθή­κο­ντα για να συν­δρά­μει τον επα­να­στα­τι­κό αγώ­να στο Κον­γκό, ο Τσε υπήρ­ξε ο κύριος εκφρα­στής της Κου­βα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής στα διε­θνή φόρα. Εκπρο­σώ­πη­σε την επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Κού­βας σε μια σει­ρά συνα­ντή­σεις και συν­δια­σκέ­ψεις περι­φε­ρεια­κών και διε­θνών οργα­νι­σμών όπως, μετα­ξύ άλλων, η Σύνο­δος του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών στην Ουρου­γουάη το 1961, η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών στη Νέα Υόρ­κη το 1964, η Αφρο-Ασια­τι­κή Σύνο­δος στο Αλγέ­ρι το 1965 και αλλού. Εκφώ­νη­σε ομι­λί­ες που προ­κά­λε­σαν αίσθη­ση, καταγ­γέλ­λο­ντας τις μεθο­δεύ­σεις του βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού και υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος με θέρ­μη τους λαούς που αγω­νί­ζο­νταν να απο­δε­σμευ­τούν από τις αλυ­σί­δες της νεο­α­ποι­κιο­κρα­τι­κής-ιμπε­ρια­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης. Για πρώ­τη φορά στην παγκό­σμια πολι­τι­κή σκη­νή, η «φωνή» της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης ήχη­σε στα Ηνω­μέ­να Έθνη, στον Οργα­νι­σμό Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών, στην Οικο­νο­μι­κή Σύνο­δο της Γενεύ­ης και αλλού, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις ανά­γκες, τα όνει­ρα και τις προσ­δο­κί­ες των κατα­πιε­σμέ­νων λαών.

Το βιβλίο «Τσε Γκε­βά­ρα, Πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης» επι­χει­ρεί να φωτί­σει τον ρόλο του Τσε ως δια­μορ­φω­τή της κου­βα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής στα πρώ­τα μετε­πα­να­στα­τι­κά χρό­νια, σκια­γρα­φώ­ντας ταυ­τό­χρο­να την διε­θνι­στι­κή δρά­ση του Αργε­ντί­νου κομ­μου­νι­στή στο διε­θνές πολι­τι­κό σκη­νι­κό. Προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση το βιβλίο αξιο­ποιεί πηγές από την αγγλό­φω­νη και ισπα­νό­φω­νη βιβλιο­γρα­φία, τον Τύπο της επο­χής καθώς και σημα­ντι­κά κρα­τι­κά ντο­κου­μέ­ντα (δελ­τία τύπου, απο­μα­γνη­το­φω­νη­μέ­νες συνο­μι­λί­ες, απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να έγγρα­φα της CIA και του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, κ.α) τα οποία παρέ­χουν ενδια­φέ­ρου­σες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την δρα­στη­ριό­τη­τα του Τσε Γκε­βά­ρα κατά την διάρ­κεια των ταξι­διών του στο εξωτερικό.

Για πρώ­τη φορά στην ελλη­νι­κή βιβλιο­γρα­φία παρου­σιά­ζο­νται πτυ­χές των ανε­πί­ση­μων συνα­ντή­σε­ων που είχε ο Γκε­βά­ρα στο πλαί­σιο της λεγό­με­νης «μυστι­κής διπλω­μα­τί­ας» με δύο Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, τον γερου­σια­στή Γιου­τζίν Μακάρ­θι και τον Ρίνταρντ Γκού­ντ­γουιν, σύμ­βου­λο του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Τζ. Φ. Κένεντι

Επί­σης, είναι σημα­ντι­κό στοι­χείο ότι στο βιβλίο περι­λαμ­βά­νε­ται ολό­κλη­ρη η ομι­λία του Τσε στην Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ το 1964 και, για πρώ­τη φορά στην ελλη­νι­κή γλώσ­σα, δημο­σιεύ­ο­νται δύο συνε­ντεύ­ξεις του, στο περιο­δι­κό «Monthly Review» το 1961 και στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CBS το Δεκέμ­βριο του 1964.

Βιο­γρα­φι­κό: Νίκος Μόττας

mottas 6Ο Νίκος Μότ­τας γεν­νή­θη­κε το 1984 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Σπού­δα­σε Πολι­τι­κές Επι­στή­μες στο Πανε­πι­στή­μιο Γου­έ­στμιν­στερ του Λον­δί­νου. Πραγ­μα­το­ποί­η­σε μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές στο Παρί­σι και το Τελ Αβίβ και είναι κάτο­χος δύο μετα­πτυ­χια­κών ακα­δη­μαϊ­κών τίτλων (Master of Arts), στις Διπλω­μα­τι­κές Σπου­δές (Etudes Diplomatiques) και την Δημό­σια Διοί­κη­ση (Public Policy).

Είναι αρχι­συ­ντά­κτης του ηλε­κτρο­νι­κού περιο­δι­κού «Ατέ­χνως» στο οποίο αρθρο­γρα­φεί από το 2015. Την περί­ο­δο 2006–2009 υπήρ­ξε συνερ­γά­της-αρθρο­γρά­φος στις εφη­με­ρί­δες «Μακε­δο­νία της Κυρια­κής» και «Θεσ­σα­λο­νί­κη».

Είναι ιδρυ­τής και δια­χει­ρι­στής του αγγλό­φω­νου ενη­με­ρω­τι­κού ιστό­το­που «In Defense of Communism» ενώ άρθρα και μελέ­τες του έχουν δημο­σιευ­θεί σε ελλη­νι­κά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Είχε την συνο­λι­κή επι­μέ­λεια του βιβλί­ου του Κού­λη Ζαμπα­θά, «Ν. Μπε­λο­γιάν­νης- Ν. Πλου­μπί­δης, Στο Σπί­τι των Ηρώ­ων» που εκδό­θη­κε το 2020 από τις «Εκδό­σεις Ατέχνως».

Δρα­στη­ριο­ποιεί­ται ενερ­γά στο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό-φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα και την τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση. Από το 2017 είναι γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσσαλονίκης.

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Ιού­νης 2021
Συγ­γρα­φέ­ας: Νίκος Μόττας
Σελι­δο­ποί­η­ση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 224
Δια­στά­σεις: 14Χ21
ISBN: 978–618-85486–0‑2
Τιμή 13 (Δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Διά­θε­ση – Διανομή:

Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521

Επί­σης:

Αθή­να: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ — Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 11 Α (Χον­δρι­κή – Λιανική)
Καλ­κα­βού­ρα Μάρ­θα, ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 58 — Εξάρ­χεια, 2103006395, 6976813533
Θεσ­σα­λο­νί­κη: Ακυ­βέρ­νη­τες Πολι­τεί­ες — Αλ. Σβώ­λου 28 — 2310 273207
Πάτρα: Πίξε­λbooks Κανα­κά­ρη 185 — 2610220272
Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υπο­δεί­ξε­τε. Παραγ­γε­λί­ες είτε
με email [email protected]
μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr
τηλε­φω­νι­κά 6979795057.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο