Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα υπόθεση κατασκοπείας

Νέα υπό­θε­ση κατα­σκο­πεί­ας βλέ­πει το φως της δημο­σιό­τη­τας, λίγους μήνες αφό­του έγι­ναν οι διαρ­ρο­ές για τη φερό­με­νη ως Ρωσί­δα κατά­σκο­πο «Μαρία Τσάλ­λα», που ζού­σε στο Παγκρά­τι υπό πλα­στή ελλη­νι­κή ταυτότητα.

Οπως έγι­νε γνω­στό, το ελλη­νι­κό ΥΠΕΞ προ­χώ­ρη­σε σε ανά­κλη­ση της ιθα­γέ­νειας ενός 39χρονου με κατα­γω­γή από τη Ρωσία, αφού έπει­τα από έρευ­να προ­έ­κυ­ψε ότι είχε απο­κτή­σει ελλη­νι­κά ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα με πλα­στά δικαιολογητικά.

Την εντο­λή για την έρευ­να φέρε­ται να έδω­σε η ΕΥΠ. Ο 39χρονος «Αλέ­ξαν­δρος» μπή­κε για πρώ­τη φορά στο «μάτι» των ελλη­νι­κών υπη­ρε­σιών στα τέλη του 2021, όταν επι­σκέ­φθη­κε το Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα Γλυ­φά­δας για να ανα­νε­ώ­σει δια­βα­τή­ριο της κόρης του. Τότε οι αστυ­νο­μι­κοί δια­πί­στω­σαν ότι σε βάρος του υπήρ­χε κατα­χω­ρι­σμέ­νο από τις αυστρια­κές αρχές μέτρο δια­κρι­τι­κής επι­τή­ρη­σης για λόγους εθνι­κής ασφά­λειας. Είχε προη­γη­θεί έρευ­να που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή Υπη­ρε­σία «Cobra» της Αυστρί­ας στο δια­μέ­ρι­σμα του 39χρονου στη Βιέν­νη. Στην έρευ­να λέγε­ται ότι εντο­πί­στη­καν συσκευ­ές παρα­κο­λού­θη­σης, με Αυστρια­κούς αξιω­μα­τού­χους να επι­μέ­νουν δημό­σια ότι «ταυ­το­ποι­ή­σα­με έναν Ρώσο κατάσκοπο».

Ανε­ξάρ­τη­τα από το τι ισχύ­ει και τι όχι, τέτοιες εξε­λί­ξεις ανα­δει­κνύ­ουν τους κιν­δύ­νους από την ολο­έ­να και βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς, και την αντί­δρα­ση άλλων κέντρων, με τη σφρα­γί­δα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παρα­φυά­δων τους.

Ριζο­σπά­στης

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο