Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος γύρος μαζικών πληγμάτων — «Κρίσιμη» η κατάσταση μετά τα ρωσικά πλήγματα λέει το Κίεβο

Ο ρωσι­κός στρα­τός επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα πως έπλη­ξε ενερ­γεια­κές υπο­δο­μές στην Ουκρα­νία με μια νέα σει­ρά βομ­βαρ­δι­σμών που προ­κά­λε­σαν δια­κο­πές της ηλε­κτρο­δό­τη­σης και της υδρο­δό­τη­σης σε πόλεις της χώρας, μετα­ξύ των οποί­ων η πρω­τεύ­ου­σα Κίεβο.

«Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις συνέ­χι­σαν να πλήτ­τουν από αέρος και θαλάσ­σης με όπλα υψη­λής ακρί­βειας και μεγά­λου βελη­νε­κούς τη στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση και τα ενερ­γεια­κά συστή­μα­τα της Ουκρα­νί­ας, καθώς και απο­θή­κες με πυρο­μα­χι­κά και ξένης κατα­σκευ­ής όπλα», ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας στην ημε­ρή­σια ανα­φο­ρά του, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι «επλή­γη­σαν όλοι οι στόχοι».

Από την ίδια πηγή ανα­κοι­νώ­θη­κε επί­σης ότι ο ρωσι­κός στρα­τός ανα­κα­τέ­λα­βε ένα χωριό στην περι­φέ­ρεια του Χαρ­κό­βου, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία, κάτι που συμ­βαί­νει για πρώ­τη φορά από το Σεπτέμ­βριο που οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις αντε­πι­τέ­θη­καν και τον απώ­θη­σαν από την περιο­χή. «Στη διάρ­κεια επι­θε­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, μονά­δες του ρωσι­κού στρα­τού κατέ­λα­βαν τον οικι­σμό Γκο­ρο­μπίβ­κα», κοντά στα σύνο­ρα με τη Ρωσία, ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

«Στη διάρ­κεια επι­θε­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, μονά­δες του ρωσι­κού στρα­τού κατέ­λα­βαν τον οικι­σμό Γκο­ρο­μπίβ­κα», κοντά στα σύνο­ρα με τη Ρωσία, ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πό του, Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ, οι ρωσι­κές δυνά­μεις απέ­τρε­ψαν άλλη μια από­πει­ρα ουκρα­νι­κού στρα­τού να δια­σχί­σει τον ποτα­μό Ζέρε­μπετς στην περιο­χή Κράσ­νι Λιμάν και μια από­πει­ρα επί­θε­σης για να σπά­σει τη γραμ­μή άμυ­νας στην περιο­χή του οικι­σμού Μπρο­σκιν­σκό­γε στην περιο­χή Χερσώνα.

Επί­σης, οι ρωσι­κές δυνά­μεις κατέ­στρε­ψαν έναν δορυ­φο­ρι­κό σταθ­μό επι­κοι­νω­νιών στην περιο­χή της Οδησ­σού, έναν εκτο­ξευ­τή αντια­ε­ρο­πο­ρι­κού πυραυ­λι­κού συστή­μα­τος S‑300 κοντά στον οικι­σμό Πετρο­πα­βλόφ­κα του Ντο­νέ­τσκ, τρεις απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών στις περιο­χές Μικο­λάιφ, Χάρ­κο­βο και Ντο­νέ­τσκ, διοι­κη­τή­ριο του ουκρα­νι­κού στρα­τού και εργα­στή­ρια επι­σκευ­ής ραντάρ, κοντά στην πόλη Ζαπο­ρί­ζια, δύο συστοι­χί­ες πυρο­βο­λι­κού στη Χερ­σώ­να και μια διμοι­ρία αμε­ρι­κα­νι­κών πυραυ­λι­κών συστη­μά­των HIMARS στο Ντόνετσκ.

 Ζελένσκι: Το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα

Οι ρωσι­κοί αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί έχουν κατα­στρέ­ψει το 30% των σταθ­μών παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από τις 10 Οκτω­βρί­ου, όπως δήλω­σε σήμε­ρα ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος έγρα­ψε στο Τwitter ότι οι επι­θέ­σεις έχουν προ­κα­λέ­σει μαζι­κά μπλα­κά­ουτ σε όλη την Ουκρα­νία και ότι “δεν υπάρ­χει χώρος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις” με τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Σήμε­ρα, η πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρα­νί­ας Κίε­βο και πολ­λές άλλες περι­φέ­ρειες της χώρας αντι­με­τώ­πι­σαν δια­κο­πές ρεύ­μα­τος και υδρο­δό­τη­σης έπει­τα από τις ρωσι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές που στό­χευ­σαν κρί­σι­μες υπο­δο­μές για δεύ­τε­ρη συνε­χή ημέ­ρα, δήλω­σαν οι τοπι­κές αρχές.

Η μεγα­λύ­τε­ρη εται­ρεία κοι­νής ωφέ­λειας της Ουκρα­νί­ας DTEK ανέ­φε­ρε δια­κο­πές στην παρο­χή ηλε­κτρο­δό­τη­σης και υδρο­δό­τη­σης για τους κατοί­κους της αρι­στε­ρής όχθης της πρωτεύουσας.

Στο Ντνί­προ, στην κεντρι­κή Ουκρα­νία, ο κυβερ­νή­της Βαλε­ντίν Ρεζ­νι­τσέν­κο ανα­κοί­νω­σε ότι δύο ρωσι­κοί πύραυ­λοι έπλη­ξαν «ενερ­γεια­κές υπο­δο­μές» προ­κα­λώ­ντας «πυρ­κα­γιά και σοβα­ρές καταστροφές».

Στην ίδια περι­φέ­ρεια, στο Πάβλο­γκραντ, οι ρωσι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί προ­κά­λε­σαν «προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή της υδρο­δό­τη­σης» και δια­κο­πή λει­τουρ­γί­ας τοπι­κού σταθ­μού άντλη­σης, ανα­κοί­νω­σε το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο στο Telegram.

Από την ουκρα­νι­κή προ­ε­δρία ανα­κοι­νώ­θη­κε εξάλ­λου σήμε­ρα πως η κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία είναι «κρί­σι­μη» μετά τα ρωσι­κά πλήγ­μα­τα των τελευ­ταί­ων ημε­ρών σε σταθ­μούς παρα­γω­γής ενέρ­γειας καθώς προ­κα­λού­νται σημα­ντι­κές δια­κο­πές της ηλε­κτρο­δό­τη­σης ενώ πλη­σιά­ζει ο χει­μώ­νας. «Η κατά­στα­ση είναι τώρα κρί­σι­μη σε όλη τη χώρα, επει­δή οι περι­φέ­ρειές μας εξαρ­τώ­νται η μία από την άλλη», δήλω­σε στην τηλε­ό­ρα­ση ο αξιω­μα­τού­χος της προ­ε­δρί­ας Κίρι­λο Τιμο­σέν­κο προ­σθέ­το­ντας πως είναι «απα­ραί­τη­το όλη η χώρα να προ­ε­τοι­μα­στεί για το γεγο­νός ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξουν δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση, την υδρο­δό­τη­ση και τη θέρμανση»

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η στρατολόγηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει ολοκληρωθεί “προς το παρόν”

Η μερι­κή επι­στρά­τευ­ση εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων εφέ­δρων για να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί «προς το παρόν», παρό­τι πολ­λές περιο­χές έχουν ήδη ολο­κλη­ρώ­σει τη δια­δι­κα­σία, δήλω­σε σήμε­ρα το Κρεμ­λί­νο. «Προς το παρόν, δεν υπάρ­χει ακό­μη προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα» που να θέτει τέλος στην επι­στρά­τευ­ση, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Οι δηλώ­σεις αυτές γίνο­νται την επο­μέ­νη της ανα­κοί­νω­σης του δημάρ­χου της Μόσχας, Σερ­γκέι Σομπιά­νιν, για το κλεί­σι­μο των στρα­το­λο­γι­κών γρα­φεί­ων στη ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα, που ήταν ανοι­κτά σχε­δόν για έναν μήνα.

Ο δήμαρ­χος της Μόσχας είχε πει πως η ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα στρα­το­λό­γη­σε το ποσο­στό των ανδρών που της ανα­λο­γού­σε για να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία, μετά την ανα­κοί­νω­ση της μερι­κής επι­στρά­τευ­σης από τον πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή είχε προ­κα­λέ­σει μεγά­λη ανη­συ­χία και είχε ωθή­σει δεκά­δες χιλιά­δες Ρώσους να φύγουν από τη χώρα προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν την επι­στρά­τευ­σή τους.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είχε πει πως προ­βλέ­πει το τέλος αυτού του κύμα­τος της επι­στρά­τευ­σης «σε δύο εβδο­μά­δες», παρα­δε­χό­με­νος ότι η τελευ­ταία είχε αστοχίες.

Σήμε­ρα, ο Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε πως πολ­λές περιο­χές έχουν τελειώ­σει τη δια­δι­κα­σία της στρα­το­λό­γη­σης, χωρίς ωστό­σο να πει ποιες.

«Το υπουρ­γείο Άμυ­νας είχε ορί­σει ποσο­στώ­σεις για κάθε περιο­χή. Ορι­σμέ­νες λένε πως έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τη δια­δι­κα­σία αυτή», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους, υπο­σχό­με­νος επί­σης πως οι ρωσι­κές αρχές δεν θα στρα­το­λο­γή­σουν περισ­σό­τε­ρους από τον αριθ­μό των 300.000 εφέ­δρων που είχαν κλη­θεί να παρου­σια­στούν για να πολεμήσουν.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο