Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ιράν έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να στείλει πυραύλους, περισσότερα drones, αψηφώντας την Δύση

Το Ιράν έχει υπο­σχε­θεί να παρά­σχει στη Ρωσία πυραύ­λους εδά­φους-εδά­φους και περισ­σό­τε­ρα drones δήλω­σαν στο Reuters δύο Ιρα­νοί ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι και δύο Ιρα­νοί διπλω­μά­τες, σε μια κίνη­ση που είναι πιθα­νό να εξορ­γί­σει ΗΠΑ και άλλες δυτι­κές δυνάμεις.

Μια συμ­φω­νία επε­τεύ­χθη στις 6 Οκτω­βρί­ου όταν ο πρώ­τος αντι­πρό­ε­δρος του Ιράν Μοχα­μάντ Μοχ­μπέρ, δύο ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι από τους ισχυ­ρούς Φρου­ρούς της Επα­νά­στα­σης και ένας αξιω­μα­τού­χος του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας επι­σκέ­φθη­καν τη Μόσχα έχο­ντας συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με την παρά­δο­ση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητή­σει περισ­σό­τε­ρα drones και ιρα­νι­κούς βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους με βελ­τιω­μέ­νη ακρί­βεια, ιδιαί­τε­ρα πυραύ­λους Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρα­νούς διπλω­μά­τες, ο οποί­ος είχε ενη­μέ­ρω­ση για το ταξίδι.

Προς επι­βε­βαί­ω­ση ένας δυτι­κός αξιω­μα­τού­χος, που ενη­με­ρώ­θη­κε για το θέμα, ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χει μια συμ­φω­νία μετα­ξύ του Ιράν και της Ρωσί­ας για την παρο­χή βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων μικρής εμβέ­λειας εδά­φους-εδά­φους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου των Zolfaghar.

Ο Ιρα­νός διπλω­μά­της απέρ­ρι­ψε τους ισχυ­ρι­σμούς δυτι­κών αξιω­μα­τού­χων ότι τέτοιες μετα­φο­ρές παρα­βιά­ζουν ένα ψήφι­σμα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρη­σι­μο­ποιού­νται αυτά δεν είναι θέμα του πωλη­τή. Δεν επι­λέ­γου­με πλευ­ρά στην κρί­ση της Ουκρα­νί­ας όπως η Δύση. Θέλου­με ένα τέλος στην κρί­ση με διπλω­μα­τι­κά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρα­νία ανέ­φε­ρε μια σει­ρά ρωσι­κών επι­θέ­σε­ων με ιρα­νι­κά drones Shahed-136 τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες. Το Ιράν αρνεί­ται ότι προ­μη­θεύ­ει την Ρωσία με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη, ενώ το Κρεμ­λί­νο διέ­ψευ­σε σήμε­ρα ότι οι δυνά­μεις του χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ιρα­νι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη σε επι­θέ­σεις στην Ουκρανία.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση αν η Ρωσία χρη­σι­μο­ποί­η­σε ιρα­νι­κά drones στην εκστρα­τεία της στην Ουκρα­νία, ο εκπρό­σω­πος Ντμί­τρι Πεσκόφ είπε σήμε­ρα πως το Κρεμ­λί­νο δεν δια­θέ­τει οποια­δή­πο­τε πλη­ρο­φό­ρη­ση σχε­τι­κά με τη χρή­ση τους. «Ρωσι­κός εξο­πλι­σμός με ρωσι­κή ονο­μα­το­λο­γία χρη­σι­μο­ποιεί­ται», είπε. «Κάθε συμπλη­ρω­μα­τι­κή ερώ­τη­ση μπο­ρεί να απευ­θυν­θεί στο υπουρ­γείο Άμυνας».

Το υπουρ­γείο δεν απά­ντη­σε αμέ­σως σε αίτη­μα για σχόλια.

Η έντα­ξη ιρα­νι­κών πυραύ­λων εκτός από drones στο οπλο­στά­σιο της Μόσχας στον πόλε­μο με την Ουκρα­νία θα κλι­μα­κώ­σει τις εντά­σεις μετα­ξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και άλλων δυτι­κών δυνάμεων.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα γνω­στο­ποί­η­σε ότι υπέ­βα­λε πρό­τα­ση στον πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι για δια­κο­πή των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων του Κιέ­βου με την Τεχε­ρά­νη, έπει­τα από ένα κύμα ρωσι­κών επι­θέ­σε­ων με τη χρή­ση ιρα­νι­κής κατα­σκευ­ής drones όπως υπο­στη­ρί­ζει το Κίεβο.

Ο επι­κε­φα­λής της ουκρα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας ανέ­φε­ρε ότι το Κίε­βο είναι βέβαιο ότι αυτά ήταν ιρα­νι­κά και θα ήταν έτοι­μο να προ­σκο­μί­σει «σωρεία απο­δεί­ξε­ων» σε ευρω­παϊ­κές δυνά­μεις που έχουν αμφι­βο­λί­ες περί αυτού.

«Η Τεχε­ρά­νη φέρει από­λυ­τη ευθύ­νη για την κατα­στρο­φή των σχέ­σε­ων με την Ουκρα­νία», είπε ο Κου­λέ­μπα σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Υπο­βάλ­λω στον πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας πρό­τα­ση για δια­κο­πή των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων με το Ιράν».

Ο ίδιος τόνι­σε ότι παρό­τρυ­νε την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να επι­βά­λει κυρώ­σεις στο Ιράν «για τη βοή­θεια που παρέ­χει στη Ρωσία να σκο­τώ­νει Ουκρανούς».

«Σύντομα, πολύ σύντομα οι αποστολές»

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ εκτί­μη­σε ότι ιρα­νι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν τη Δευ­τέ­ρα σε μια πρω­ι­νή επί­θε­ση σε ώρα αιχ­μής στην ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο, δήλω­σε ένας Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος. Η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ κατη­γό­ρη­σε επί­σης την Τεχε­ρά­νη ότι ψεύ­δε­ται όταν λέει ότι ιρα­νι­κά drones δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ένας Ευρω­παί­ος διπλω­μά­της τόνι­σε ότι η χώρα του εκτι­μά ότι η Ρωσία δυσκο­λεύ­ε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο να παρά­γει για την ίδια όπλα, λόγω των κυρώ­σε­ων στον βιο­μη­χα­νι­κό της τομέα και έτσι στρέ­φε­ται σε εισα­γω­γές από εταί­ρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Τα drones και οι πύραυ­λοι είναι ένα λογι­κό επό­με­νο βήμα», είπε ο Ευρω­παί­ος διπλωμάτης.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με πωλή­σεις ιρα­νι­κών πυραύ­λων εδά­φους-εδά­φους στη Ρωσία, ένας ανώ­τε­ρος στρα­τιω­τι­κός αξιω­μα­τού­χος των ΗΠΑ δήλω­σε: «Δεν έχω τίπο­τα να πω αυτή τη στιγ­μή για το αν αυτό είναι ακρι­βές ή όχι σε αυτό το σημείο».

Υπό το βάρος των δυτι­κών οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων, οι ηγέ­τες του Ιράν επι­θυ­μούν να ενι­σχύ­σουν τους στρα­τη­γι­κούς δεσμούς με τη Ρωσία ενά­ντια σε ένα ανα­δυό­με­νο αρα­βο-ισραη­λι­νό μπλοκ χωρών του Κόλ­που — που φέρει τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ — που θα μπο­ρού­σε να μετα­το­πί­σει την ισορ­ρο­πία δυνά­με­ων στη Μέση Ανα­το­λή πιο μακριά από την Ισλα­μι­κή Δημοκρατία.

Οι ηγέ­τες του Ιράν βρί­σκο­νται επί­σης υπό πίε­ση από τις πανε­θνι­κές δια­δη­λώ­σεις που ξέσπα­σαν από τον θάνα­το στις 16 Σεπτεμ­βρί­ου μετά τον θάνα­το της 22χρονης Ιρα­νής κουρ­δι­κής κατα­γω­γής Μαχ­σά Αμι­νί. Η νεα­ρή πέθα­νε τρεις ημέ­ρες μετά τη σύλ­λη­ψή της από την αστυ­νο­μία ηθών επει­δή δεν φορού­σε σωστά το χιτζάμπ της.

Αρκε­τά κρά­τη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ζήτη­σαν χθες Δευ­τέ­ρα να επι­βλη­θούν κυρώ­σεις στο Ιράν λόγω της προ­μή­θειας drones στη Ρωσία, καθώς το ευρω­παϊ­κό μπλοκ συμ­φώ­νη­σε σε μια ξεχω­ρι­στή σει­ρά κυρώ­σε­ων για την κατα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων από την Τεχεράνη.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) ήθε­λαν να αγο­ρά­σουν εκα­το­ντά­δες πυραύ­λους μας, ακό­μη και μεσαί­ου βελη­νε­κούς, αλλά τους είπα­με ότι μπο­ρού­με να στεί­λου­με σύντο­μα μερι­κές εκα­το­ντά­δες από τους πυραύ­λους εδά­φους-εδά­φους μικρού βελη­νε­κούς Zolfaghar και Fateh 110 που ζητού­σαν», είπε ένας από τους αξιω­μα­τού­χους ασφαλείας.

«Δεν μπο­ρώ να σας δώσω την ακρι­βή χρο­νι­κή στιγ­μή, αλλά σύντο­μα, πολύ σύντο­μα θα στα­λούν σε δύο έως τρία φορτία».

Ένας αξιω­μα­τού­χος κρά­τους της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης που παρα­κο­λου­θεί την οπλι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της Ρωσί­ας είπε ότι η κατα­νό­η­ση είναι ότι αυτή η συμ­φω­νία για χορή­γη­ση όπλων είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αν και δεν είχε συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για να το υπο­στη­ρί­ξει. Ο αξιω­μα­τού­χος είπε ότι είχε ληφθεί από­φα­ση από τους Ιρα­νούς και Ρώσους ηγέ­τες να προ­χω­ρή­σουν στην μεταφορά.

Η Μόσχα είχε ζητή­σει συγκε­κρι­μέ­να πυραύ­λους εδά­φους- εδά­φους Fateh 110 και Zolfaghar μικρού βελη­νε­κούς και η απο­στο­λή θα γίνει το πολύ σε 10 ημέ­ρες, δήλω­σε άλλος Ιρα­νός διπλωμάτης.

Επίθεση με drones

Το δια­κύ­βευ­μα είναι μεγά­λο για το Ιράν, το οποίο δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με δυτι­κά κρά­τη την ανα­βί­ω­ση της πυρη­νι­κής συμ­φω­νί­ας του 2015 που προ­έ­βλε­πε χαλά­ρω­ση των κυρώ­σε­ων κατά της Τεχε­ρά­νης σε αντάλ­λαγ­μα για περιο­ρι­σμούς στις πυρη­νι­κές της δραστηριότητες.

Οι συνο­μι­λί­ες αυτές έχουν φτά­σει σε αδιέ­ξο­δο και οποιεσ­δή­πο­τε δια­φω­νί­ες μετα­ξύ της Τεχε­ρά­νης και των δυτι­κών δυνά­με­ων σχε­τι­κά με πωλή­σεις όπλων στη Ρωσία ή την κατα­στο­λή των ταρα­χών από το Ιράν θα μπο­ρού­σαν να απο­δυ­να­μώ­σουν τις προ­σπά­θειες για την επί­τευ­ξη μιας συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ συμ­φω­νούν με τις εκτι­μή­σεις Βρε­τα­νί­ας και Γαλ­λί­ας ότι η προ­μή­θεια drones από το Ιράν στη Ρωσία θα απο­τε­λού­σε παρα­βί­α­ση ενός ψηφί­σμα­τος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ που ενέ­κρι­νε τη συμ­φω­νία του 2015, δήλω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Ένας δυτι­κός αξιω­μα­τού­χος, ο οποί­ος αρνή­θη­κε να κατο­νο­μα­στεί λόγω της ευαί­σθη­της φύσης του θέμα­τος, ανέ­φε­ρε ότι όπως τα drones, οι απο­στο­λές πυραύ­λων θα παρα­βιά­ζουν επί­σης το ψήφι­σμα 2231 του ΟΗΕ.

Αρκε­τοί ανώ­τε­ροι Ιρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι είναι εξορ­γι­σμέ­νοι για τις «άδι­κες» προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες κυρώ­σεις εις βάρος του Ιράν λόγω των απο­στο­λών όπλων του στη Ρωσία, δήλω­σε ο δεύ­τε­ρος διπλωμάτης.

Τον Σεπτέμ­βριο, η Τεχε­ρά­νη είχε απορ­ρί­ψει αίτη­μα του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν για την προ­μή­θεια των εξε­λιγ­μέ­νων ιρα­νι­κών μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών μεγά­λης εμβέ­λειας Arash 2, είπαν στο Reuters τρεις Ιρα­νοί αξιωματούχοι.

Όταν ρωτή­θη­κε για τον λόγο της άρνη­σης, ένας από τους αξιω­μα­τού­χους επι­κα­λέ­στη­κε πολ­λά ζητή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων «ορι­σμέ­νων τεχνι­κών προβλημάτων».

«Επί­σης, οι διοι­κη­τές των Φρου­ρών (της Επα­νά­στα­σης) εξέ­φρα­ζαν ανη­συ­χί­ες ότι αν η Ρωσία χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το drone Arash 2 στην Ουκρα­νία, οι Αμε­ρι­κα­νοί ενδέ­χε­ται να απο­κτή­σουν πρό­σβα­ση στην τεχνο­λο­γία μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο