Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο δολοφονικό χτύπημα του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό — Γυναίκες και παιδιά τα θύματα

Συνε­χί­ζο­νται τα δολο­φο­νι­κά χτυ­πή­μα­τα του Ισρα­ήλ κατά αμά­χων στη Λωρί­δα της Γάζας. Αυτή τη φορά στο στό­χα­στρο του κρά­τους — δολο­φό­νου ο προ­σφυ­γι­κός καταυ­λι­σμός Μαγκάζι.

Σαρά­ντα πέντε άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 100 περί­που άλλοι τραυ­μα­τί­στη­καν σε ισραη­λι­νό βομ­βαρ­δι­σμό χθες βρά­δυ στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Μαγκά­ζι, στο κεντρι­κό τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς.

«Ο αριθ­μός των μαρ­τύ­ρων από τη σφα­γή του Μαγκά­ζι αυξή­θη­κε στους 45», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο σε ανακοίνωση.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Ασράφ Αλ-Κού­ντρα είχε αρχι­κά κάνει λόγο για «πάνω από 30 μάρ­τυ­ρες» που μετα­φέρ­θη­καν στο νοσο­κο­μείο «μετά τη σφα­γή που έγι­νε από την κατο­χή στον καταυ­λι­σμό Μαγκάζι».

Η πλειο­νό­τη­τα των θυμά­των «είναι παι­διά και γυναί­κες», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο, σημειώ­νο­ντας ότι σπί­τια έγι­ναν άμε­σοι στόχοι.

Ο φωτο­ρε­πόρ­τερ του τουρ­κι­κού πρα­κτο­ρεί­ου Anadolu Μου­χα­μάντ Αλα­λούλ, του οποί­ου το σπί­τι κατέρ­ρευ­σε μερι­κώς, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι τα τέσ­σε­ρα παι­διά του –Αχμέντ, Καΐς, Ραχάφ και Κενάν— καθώς και τέσ­σε­ρα από τα αδέλ­φια του σκο­τώ­θη­καν στον βομβαρδισμό.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά, εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού δήλω­σε ότι προ­σπα­θεί να ελέγ­ξει εάν οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις επι­χει­ρού­σαν στην περιο­χή του καταυ­λι­σμού του Μαγκάζι.

Ο Σαλά­μα Μαρούφ, επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου Τύπου της κυβέρ­νη­σης της Χαμάς, δήλω­σε νωρί­τε­ρα στο Reuters ότι το ισραη­λι­νό χτύ­πη­μα στο Μαγκά­ζι στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 38 Παλαι­στί­νιους και προ­κά­λε­σε τον τραυ­μα­τι­σμό 100 ανθρώ­πων. Παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων είχε μετα­δώ­σει προη­γου­μέ­νως ότι οι νεκροί ανέρ­χο­νται σε 51. Ο Μαρούφ δήλω­σε ότι παρα­μέ­νει απροσ­διό­ρι­στος ο αριθ­μός των αγνο­ου­μέ­νων ενώ οι ομά­δες διά­σω­σης προ­σπα­θούν να τους εντο­πί­σουν κάτω από τα ερεί­πια των κατε­στραμ­μέ­νων σπιτιών.

Αξιω­μα­τού­χοι των υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών στη Γάζα δήλω­σαν χθες ότι πάνω από 9.488 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί στον πόλε­μο που ξέσπα­σε όταν η Χαμάς εξα­πέ­λυ­σε αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση στο νότιο Ισρα­ήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η επί­θε­ση με τα δολο­φο­νι­κά χτυ­πή­μα­τα και η πολιορ­κία του Ισρα­ήλ έχουν προ­κα­λέ­σει διε­θνώς έντο­νη κατα­κραυ­γή και κατα­δί­κη του Ισρα­ήλ ενώ ανη­συ­χία υπάρ­χει στους διε­θνείς οργα­νι­σμούς για την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση στον θύλα­κα. Δια­δη­λω­τές υπέρ των Παλαι­στι­νί­ων πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χθες δια­δη­λώ­σεις σε πόλεις, όπως το Λον­δί­νο, το Βερο­λί­νο, το Παρί­σι, η Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, η Τζα­κάρ­τα και η Ουά­σινγ­κτον, απαι­τώ­ντας κατά­παυ­ση πυρός. Δεκά­δες χιλιά­δες συγκε­ντρώ­θη­καν στην Ουά­σινγ­κτον για να καταγ­γεί­λουν την πολι­τι­κή πολέ­μου του Τζο Μπάι­ντεν και να απαι­τή­σουν κατά­παυ­σης πυρός. Στην Ινδο­νη­σία, την πολυ­πλη­θέ­στε­ρη μου­σουλ­μα­νι­κή χώρα του κόσμου, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ρέτ­νο Μαρ­σού­ντι είπε στους δεκά­δες χιλιά­δες που συγκε­ντρώ­θη­καν σήμε­ρα στην Τζα­κάρ­τα ότι η κυβέρ­νη­ση επα­να­βε­βαιώ­νει τη στή­ρι­ξή της στον αγώ­να του παλαι­στι­νια­κού λαού και ότι θα στεί­λει και δεύ­τε­ρο φορ­τίο ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο