Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο μακελειό στις ΗΠΑ, σε πάρτι γενεθλίων: Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες

Του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 20 τραυ­μα­τί­στη­καν όταν ένας ένο­πλος άνοι­ξε πυρ, αργά το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, σε ένα πάρ­τι για τα γενέ­θλια μιας έφη­βης στην πόλη Ντέι­ντε­βιλ, στην Αλαμπάμα.

Οι τοπι­κές αρχές δεν έχουν προς το παρόν διευ­κρι­νί­σει αν έχει συλ­λη­φθεί κάποιος ύποπτος.

«Η ενέρ­γεια αυτή στοί­χι­σε τη ζωή σε τέσ­σε­ρις ανθρώ­πους, με τρα­γι­κό τρό­πο», ανέ­φε­ρε ένας εκπρό­σω­πος της πολι­τεια­κής αστυ­νο­μί­ας, ο Τζέ­ρε­μι Μπά­κετ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

Η αστυ­νο­μία δεν έχει δώσει στη δημο­σιό­τη­τα παρά μόνο ελά­χι­στες λεπτο­μέ­ρειες, όμως υπο­σχέ­θη­κε ότι θα κάνει ανα­κοι­νώ­σεις εντός των επό­με­νων ωρών. Ήδη έχει ξεκι­νή­σει έρευ­να για να δια­λευ­καν­θούν οι συν­θή­κες της τρα­γω­δί­ας και το κίνη­τρο του δρά­ση. Οι δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου πιστεύ­ουν ότι είχε προη­γη­θεί κάποιος δια­πλη­κτι­σμός, σύμ­φω­να με το τοπι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι WRBL.

Η επί­θε­ση σημειώ­θη­κε σε μια αίθου­σα χορού στο κέντρο της πόλης, όπου μια έφη­βη γιόρ­τα­ζε τα 16α γενέ­θλιά της, ανέ­φε­ρε η εφη­με­ρί­δα Montgomery Advertiser. Ο αδελ­φός της, μαθη­τής λυκεί­ου, είναι μετα­ξύ των νεκρών, είπε η για­γιά των παι­διών στην εφη­με­ρί­δα. Ο νεα­ρός αυτός δεν είχε ποι­νι­κό μητρώο και «ήταν πάντα με το χαμό­γε­λο στα χεί­λη», πρό­σθε­σε η γυναίκα.

«Καμία πόλη δεν θα έπρε­πε να βιώ­νει τέτοιες τρα­γω­δί­ες», σχο­λί­α­σε ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Ντέι­ντε­βιλ, Τζό­να­θαν Φλόιντ.

Το Ντέι­ντε­βιλ είναι μια κοι­νό­τη­τα 3.000 κατοί­κων στα βορειο­α­να­το­λι­κά του Μοντ­γκό­με­ρι, της πολι­τεια­κής πρωτεύουσας.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν ενη­με­ρώ­θη­κε για το περι­στα­τι­κό και παρα­κο­λου­θεί την κατά­στα­ση, ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Νωρί­τε­ρα το Σάβ­βα­το, σε άλλο περι­στα­τι­κό με πυρο­βο­λι­σμούς, δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και τέσ­σε­ρις τραυ­μα­τί­στη­καν σε ένα πάρ­κο, στο Λού­ι­βιλ του Κεντά­κι. Στην ίδια πόλη, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ένας νεα­ρός άνοι­ξε πυρ μέσα στην τρά­πε­ζα όπου εργα­ζό­ταν, σκο­τώ­νο­ντας πέντε ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ έχουν συμ­βεί του­λά­χι­στον 162 περι­στα­τι­κά με μαζι­κούς πυρο­βο­λι­σμούς τις πρώ­τες 15 εβδο­μά­δες του 2023. Αυτό είναι κατά μέσο όρο περισ­σό­τε­ρο από 1,5 κάθε μέρα μέχρι στιγ­μής φέτος.

Το αρχείο ορί­ζει ως μαζι­κούς πυρο­βο­λι­σμούς εκεί­νους κατά τους οποί­ους πυρο­βο­λού­νται τέσ­σε­ρα ή περισ­σό­τε­ρα άτο­μα, εξαι­ρου­μέ­νου του σκοπευτή.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο