Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Μαρτυρίες ότι τα γυναικόπαιδα ήταν στο αμπάρι — Πληροφορίες για 750 επιβαίνοντες

Άλλος ένας μετα­νά­στης ανα­σύρ­θη­κε νεκρός από το ναυά­γιο του αλιευ­τι­κού σκά­φους στη θαλάσ­σια περιο­χή νοτιο­δυ­τι­κά της Πύλου, φτά­νο­ντας έτσι τον τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό στους 79. Οι δια­σω­θέ­ντες παρα­μέ­νουν στους 106 με τους 24 να παρα­μέ­νουν για νοση­λεία και οι εκτι­μή­σεις των για­τρών ανα­φέ­ρουν πως αύριο θα μπο­ρούν να πάρουν εξιτήριο.

Την ίδια στιγ­μή αυξά­νο­νται συνε­χώς οι πλη­ρο­φο­ρί­ες και οι ενδεί­ξεις πως στα αμπά­ρια του πλοί­ου βρί­σκο­νταν γυναί­κες και παιδιά.

Το αλιευ­τι­κό σκά­φος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρε­ται να επέ­βαι­ναν εκα­το­ντά­δες άτο­μα, στην πλειο­νό­τη­τά τους από το Αφγα­νι­στάν και το Πακι­στάν. Αξιω­μα­τού­χος που επι­κα­λεί­ται ο βρε­τα­νι­κός Guardian ανε­βά­ζει τον αριθ­μό στους 600. Μέχρι στιγ­μής έχουν δια­σω­θεί συνο­λι­κά 104 μετανάστες.

Οι δια­σω­θέ­ντες ανα­φέ­ρουν πως στο πλοίο βρί­σκο­νταν 550 με 750 άτο­μα και πως οι γυναί­κες και τα παι­διά ήταν στα αμπά­ρια. Το ίδιο ισχυ­ρί­στη­κε ο δήμαρ­χος Καλα­μά­τας, Αθ. Βασι­λό­που­λος, που μίλη­σε για μια «ανεί­πω­τη τρα­γω­δία» καθώς φοβά­ται πως ο απο­λο­γι­σμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το γεγο­νός πως όσοι δια­σώ­θη­καν είναι άνδρες, σε ένα σκά­φος που εκτι­μά­ται ‑όπως είπε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος Νίκος Αλε­ξί­ου στην ΕΡΤ, «το εξω­τε­ρι­κό τμή­μα του πλοί­ου ήταν γεμά­το με κόσμο, το ίδιο υπο­θέ­του­με και για το εσω­τε­ρι­κό». Πρό­σθε­σε πως οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται, ενώ σε ότι αφο­ρά τις εθνι­κό­τη­τες των μετα­να­στών είπε πως προ­έρ­χο­νται κυρί­ως από Συρία, Πακι­στάν και Αίγυπτο.

Στο σημείο επι­χει­ρούν δύο περι­πο­λι­κά σκά­φη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυα­γο­σω­στι­κό σκά­φος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρε­γά­τα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, επτά παρα­πλέ­ο­ντα πλοία, ένα ελι­κό­πτε­ρο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, καθώς και ένα μη επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος (UAV) του Frontex.

Ο εκπρό­σω­πος τύπου του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας, πλω­τάρ­χης Λ.Σ, Νικό­λα­ος Αλε­ξί­ου δήλω­σε στην «Κ» πως το βρά­δυ η επι­χεί­ρη­ση θα συνε­χι­στεί με τη συν­δρο­μή ενός C‑130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυα­γί­ου και θα φωτί­ζει την περιο­χή, έτσι ώστε να μη στα­μα­τή­σουν οι επι­χει­ρή­σεις εντοπισμού.

Τέλος ανα­κοι­νώ­θη­κε πως ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε με από­φα­ση του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, το Ειδι­κό Σχέ­διο Δια­χεί­ρι­σης Ανθρω­πί­νων Απωλειών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο