Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ: Καμία εμπλοκή στο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού! Καμία στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — Ισραήλ!

Στο μάτι του κυκλώ­να έχουν μπει οι ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις καθώς η εμπλο­κή της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς της ντό­πιας αστι­κής τάξης και των λυκο­συμ­μα­χιών της στο εξω­τε­ρι­κό αυξά­νει συνε­χώς τους κιν­δύ­νους για τον λαό.

Διό­λου τυχαία, εντεί­νο­νται τα «μέτρα ασφα­λεί­ας» που παίρ­νουν «προ­λη­πτι­κά» κυβέρ­νη­ση και αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως ό,τι πλα­σά­ρουν ως εγγυ­ή­σεις ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας (στρα­τη­γι­κές συμ­μα­χί­ες, δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες, συμ­μα­χι­κές υπο­χρε­ώ­σεις κ.λπ.), μόνον ανα­σφά­λεια προκαλούν.

Σε αυτό το φόντο, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχουν δοθεί πρό­σθε­τες οδη­γί­ες και κατευ­θύν­σεις για επαυ­ξη­μέ­νη επα­γρύ­πνη­ση (και) στα περί­που 70 στε­λέ­χη που έχουν ανα­πτυ­χθεί στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, στην περιο­χή Yanbu, στο πλαί­σιο της «Ελλη­νι­κής Δύνα­μης Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας» (ΕΛΔΥΣΑ). Η απο­στο­λή καλύ­πτει, μετα­ξύ άλλων, το σχέ­διο Σαου­δα­ρά­βων και άλλων μεγο­λο­κε­φα­λαιού­χων για την οικο­δό­μη­ση, έως το 2039, ενός νέου επι­χει­ρη­μα­τι­κού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολα­ρί­ων), από επι­θέ­σεις δυνά­με­ων που φέρο­νται ως υπο­στη­ρι­ζό­με­νες από το Ιράν.

Επι­σή­μως, βέβαια, η ανά­πτυ­ξη εκεί Πυρο­βο­λαρ­χί­ας Κατευ­θυ­νο­μέ­νων Βλη­μά­των «Patriot» «τρέ­χει», ήδη, από τα τέλη του 2021, «για την υπο­στή­ρι­ξη της αερά­μυ­νας του Βασι­λεί­ου», στο πλαί­σιο υλο­ποί­η­σης της ΝΑΤΟι­κής κοπής «διε­θνούς πρω­το­βου­λί­ας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυ­ε­θνι­κή Πρω­το­βου­λία Ενο­ποι­η­μέ­νης Αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής Αμυ­νας»). Αλλω­στε, στον ανα­βρα­σμό που επι­κρα­τεί γενι­κά στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο, οι Αμε­ρι­κα­νοί σπεύ­δουν να ανα­πτύ­ξουν πρό­σθε­τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, μετα­ξύ άλλων για τα στρα­τεύ­μα­τά τους που υπη­ρε­τούν σε Ιράκ, Συρία, Κου­βέιτ, Ιορ­δα­νία, Σαου­δι­κή Αρα­βία και Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, καθώς ήδη βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ δέχτη­καν επι­θέ­σεις τις προη­γού­με­νες μέρες, οι οποί­ες απο­δί­δο­νται σε δυνά­μεις που έχουν «συνερ­γα­σία» με την Τεχεράνη.

Στην «πρώτη γραμμή» στην Ανατ. Μεσόγειο

Θυμί­ζου­με, επί­σης, ότι στο πλαί­σιο της γενι­κευ­μέ­νης και πολυ­ε­πί­πε­δης εμπλο­κής, η φρε­γά­τα «Ψαρά» εντά­χθη­κε στη ναυ­τι­κή δύνα­μη του ΝΑΤΟ SNMG2, που πλέ­ει στην Ανατ. Μεσό­γειο, όπου κινεί­ται και το αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο «USS Gerald R. Ford» με την αρμά­δα συνο­δεί­ας του, ενώ ανα­μέ­νε­ται τις αμέ­σως επό­με­νες μέρες και το «USS Dwight D. Eisenhower». Στην ίδια περιο­χή βρί­σκε­ται και η φρε­γά­τα «Σαλα­μίς», ενταγ­μέ­νη στην επι­χεί­ρη­ση UNIFIL, η οποία «επι­βλέ­πει» το εμπάρ­γκο όπλων στη «Χεζ­μπο­λάχ», ενώ να κατα­γρα­φεί και η παρου­σία της φρε­γά­τας «Αιγαί­ον», ενταγ­μέ­νης στην «IRINI», επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ η οποία επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στην Κεντρι­κή Μεσό­γειο. Ανα­πτύ­ξεις όλες που σημα­το­δο­τούν την «ντε φάκτο» εμπλο­κή στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχε­δια­σμό, ο οποί­ος στη­ρί­ζει το κρά­τος — δολοφόνο.

Επι­πρό­σθε­τα, όλη αυτή η ναυ­τι­κή παρου­σία απαι­τεί υπο­στή­ρι­ξη, εξ ου και πήρε ήδη φωτιά το ναυ­τι­κό σκέ­λος της βάσης των Αμε­ρι­κα­νών στη Σού­δα. Π.χ. το ίδιο το αερο­πλα­νο­φό­ρο λαμ­βά­νει υπο­στή­ρι­ξη από εκεί με ειδι­κά αερο­σκά­φη ανε­φο­δια­σμού Grumman C‑2 Greyhound, που επι­χει­ρούν από το κατά­στρω­μά του. Εκεί έδε­σαν και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», που ανή­κουν στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του, για ανε­φο­δια­σμό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Εκεί έδε­σε και ένα από τα πιο ισχυ­ρά πλοία του βρε­τα­νι­κού στό­λου, το «HMS DUNCAN», ναυαρ­χί­δα στην παρού­σα φάση της προ­α­να­φε­ρό­με­νης ΝΑΤΟι­κής αρμά­δας SNMG2.

Στον κόλ­πο της κατέ­πλευ­σαν και πλοία υπο­στή­ρι­ξης του αμε­ρι­κα­νι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, όπως το «USNS LARAMIE», σκα­ρί κατα­σκευα­σμέ­νο για εν πλω ανε­φο­δια­σμό άλλων πλοί­ων με καύ­σι­μα, τρό­φι­μα και άλλα εφό­δια. Κατέ­πλευ­σε ακό­μα το θηριώ­δες φορ­τη­γό πλοίο των ΗΠΑ «Cape Vincent», ενταγ­μέ­νο στη Διοί­κη­ση Μετα­φο­ρών του US Navy (Military Sealift Command — MSC), το οποίο στις 9 και 10/10 ξεφόρ­τω­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη 35 ελι­κό­πτε­ρα «Apache», «Chinook», «Black Hawk» και «Pave Hawk» της 1st Combat Aviation Brigade, τα οποία διεκ­πε­ραιώ­θη­καν προς Ρου­μα­νία και Βουλ­γα­ρία, εφό­σον οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί λυσ­σο­μα­νούν από τη Μεσό­γειο ως τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

«Φράκαραν» από Αμερικανούς Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα

Ακρι­βώς για την υπο­στή­ρι­ξη όλων αυτών των πλοί­ων, αλλά και για τον έλεγ­χο της περιο­χής, προ­σγειώ­νο­νται το ένα μετά το άλλο αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­σκά­φη σε ελλη­νι­κές αερο­πο­ρι­κές βάσεις, πατώ­ντας πάνω στην κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις (MDCA) και τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, με χαρα­κτη­ρι­στι­κή εν προ­κει­μέ­νω την …αφω­νία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομ­μά­των και μορ­φω­μά­των που στοι­χί­ζο­νται στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό άξονα.

Π.χ. οι Αμε­ρι­κα­νοί ζήτη­σαν και πήραν το αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας, καθώς ως η κύρια βάση του μετα­φο­ρι­κού στό­λου της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, απο­τε­λεί ιδα­νι­κή γι’ αυτούς τοπο­θε­σία, με δια­θέ­σι­μο χώρο και κατάλ­λη­λα υπό­στε­γα για μεγά­λα και βαριά αερο­σκά­φη συν τις υπο­δο­μές ανε­φο­δια­σμού. Ετσι, η 112 Πτέ­ρυ­γα Μάχης θα εξυ­πη­ρε­τεί 5 με 8 αερο­σκά­φη τύπου C‑130 της US Air Force, ερχό­με­να από τη βάση τους στο Ράμ­σταϊν της Γερ­μα­νί­ας και τη Ρότα της Ισπα­νί­ας. Μαζί τους ανα­πτύσ­σο­νται και συνο­λι­κά 120 αξιω­μα­τι­κοί και υπα­ξιω­μα­τι­κοί των αμε­ρι­κα­νι­κών Ενό­πλων Δυνάμεων.

Αντί­στοι­χα στη Σού­δα έχουν μετα­σταθ­μεύ­σει του­λά­χι­στον 7 ιπτά­με­να τάν­κερ, 10 C‑130 ειδι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, ένα KC-135 ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου, ένα αερο­σκά­φος ναυ­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων «Boeing P‑8 Poseidon», αλλά και ένα «Boeing RC-135V Rivet Joint» (με ενι­σχυ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών και ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου). Επί­σης, απο­βι­βά­στη­κε και μεγά­λος αριθ­μός Αμε­ρι­κα­νών πεζοναυτών.

Αερο­σκά­φη τους προ­σγειώ­θη­καν και στη Λάρι­σα, ενώ καθώς «εξε­τά­ζε­ται» επέ­κτα­ση των Αμε­ρι­κα­νών και σε άλλες περιο­χές, δεν απο­κλεί­ε­ται να παρα­χω­ρη­θούν κι άλλες αερο­πο­ρι­κές βάσεις, όπως αυτή της Καρ­πά­θου, εάν εγκρί­νουν τις υπο­δο­μές που υπάρ­χουν στο νησί. Θυμί­ζου­με ότι ήδη επί δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, η Κάρ­πα­θος είχε προ­τα­θεί ως τοπο­θε­σία για εγκα­τά­στα­ση αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής βάσης, σενά­ρια που επα­νήλ­θαν στο προ­σκή­νιο το καλο­καί­ρι μετά και από την τρο­πο­λο­γία στο αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο, με την οποία προ­ω­θεί­ται η εγκα­τά­στα­ση αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων σε νησιά του Αιγαίου.

Επιταχύνεται η επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Σε αυτήν τη φάση πάντως — και χωρίς βέβαια να απο­κλεί­ε­ται πλέ­ον τίπο­τα πάνω στην ταχύ­τη­τα των εξε­λί­ξε­ων — φαί­νε­ται οι Αμε­ρι­κα­νοί να προ­κρί­νουν την επέ­κτα­ση των εγκα­τα­στά­σε­ών τους καταρ­χάς στη Σού­δα, βρί­σκο­ντας ευκαι­ρία, μέσα στη φωτιά του πολέ­μου, να προ­χω­ρή­σουν για υλο­ποί­η­ση σχέ­διο το οποίο παρου­σί­α­σε ανα­λυ­τι­κά ο «Ριζο­σπά­στης» ήδη από τις 22/4 φέτος. Σχέ­διο που βασί­ζε­ται ακρι­βώς στην «ανα­νε­ω­μέ­νη» και «επ’ αόρι­στον» κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ για τις βάσεις που προ­ε­τοί­μα­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και υλο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Εχει πέσει επ’ αυτού «σύρ­μα» στις ενδια­φε­ρό­με­νες κατα­σκευα­στι­κές να ανα­μέ­νουν νεό­τε­ρα το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα, και πιθα­νό­τα­τα στο πρώ­το δεκα­ή­με­ρο του Νοέμ­βρη. Θυμί­ζου­με ότι το νέο, φαρα­ω­νι­κό σχέ­διο των Αμε­ρι­κα­νών αφο­ρά ένα Ενιαίο Κέντρο Δια­χεί­ρι­σης Μετα­φο­ρών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδι­κός υπο­δο­μής P‑903) που θέλουν να κατα­σκευά­σουν κατ’ ανα­λο­γία π.χ. του Joint Mobility Processing Center που λει­τουρ­γούν στη γιγα­ντιαία αερο­πο­ρι­κή βάση τους στο Ράμ­σταϊν της Γερ­μα­νί­ας. Συγκε­κρι­μέ­να, θέλουν να στή­σουν ένα διώ­ρο­φο κτί­ριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενο­ποι­ή­σει τις βασι­κές λει­τουρ­γί­ες αερο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και αερο­πο­ρι­κών μετα­φο­ρών της εγκα­τά­στα­σης, ώστε να υπο­στη­ρί­ξει την αύξη­ση της κυκλο­φο­ρί­ας», όπως ανα­φε­ρό­ταν σε σχε­τι­κά έγγρα­φα, σε άλλο ένα δείγ­μα της ακό­μα εντα­τι­κό­τε­ρης χρή­σης της βάσης από τους Αμερικανούς.

Θα απο­τε­λεί­ται «από ένα συγκρό­τη­μα αερο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με ένα νέο terminal επι­βα­τών, χώρους αερο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και ένα terminal για cargo». Εξάλ­λου, σύμ­φω­να με αρμό­διους παρά­γο­ντες, η νέα εγκα­τά­στα­ση θα «πρέ­πει να μπο­ρεί να δια­χει­ρί­ζε­ται του­λά­χι­στον 30.000 επι­βά­τες ετη­σί­ως», διευ­ρύ­νο­ντας παρα­πέ­ρα τις δυνα­τό­τη­τες της βάσης. Διό­λου τυχαία, στα σχέ­διά τους εμφα­νί­ζουν του­λά­χι­στον 12 μετα­γω­γι­κά σταθ­μευ­μέ­να μπρο­στά στο σχε­δια­ζό­με­νο κτί­ριο P‑903, όπου δίνε­ται και ο χώρος μιας «προ­τει­νό­με­νης επέ­κτα­σης του χώρου στάθ­μευ­σης των αερο­σκα­φών», με κωδι­κό εγκα­τά­στα­σης P‑911 («Proposed P‑911 apron expansion project»).

«Στόχοι» τα στρατόπεδα και οι ενεργειακές υποδομές

Στο μετα­ξύ, είναι τόση η …ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα που προ­σφέ­ρει η εμπλο­κή ώστε εντεί­νο­νται συνε­χώς τα «μέτρα» που παίρ­νουν «προ­λη­πτι­κά» κυβέρ­νη­ση και αρμό­διες υπηρεσίες.

Εξ ου και, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, το τελευ­ταίο διά­στη­μα έγι­ναν με επί­κε­ντρο τη Ρεβυ­θού­σα του­λά­χι­στον 7 ασκή­σεις προ­στα­σί­ας κρί­σι­μων ενερ­γεια­κών υπο­δο­μών και δικτύ­ων, όπου δοκι­μά­στη­κε μάλι­στα η ετοι­μό­τη­τα να αντε­πε­ξέλ­θουν σε επι­θέ­σεις και προ­σβο­λές επί­λε­κτες μονά­δες, όπως η Μονά­δα Υπο­βρυ­χί­ων Απο­στο­λών του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος (ΜΥΑ/ΛΣ).

Εξάλ­λου, δόθη­καν οδη­γί­ες και κατευ­θύν­σεις για αυξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας σε μια σει­ρά από σημεία ανά την επι­κρά­τεια, όπου έχουν ανα­πτυ­χθεί μόνι­μα οι Αμε­ρι­κα­νοί ή «αξιο­ποιούν» περιο­δι­κά, όπως:

Το στρα­τό­πε­δο «Ντα­λί­πη» στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου κατά και­ρούς φιλο­ξε­νού­νται αξιω­μα­τού­χοι των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που συντο­νί­ζουν κινή­σεις της λυκο­συμ­μα­χί­ας μέσω του λιμέ­να της πόλης, όπως αυτή της 9 και 10/10, ενώ ετοι­μά­ζουν άλλες τέτοιες διεκ­πε­ραιώ­σεις στο διά­στη­μα 20/11 — 15/12. Το από­σπα­σμα (TC Det Eastern Med — Greece Detachment) του 839 Τάγ­μα­τος Μετα­φο­ρών του US Army (με χώρες ευθύ­νης Ελλά­δα, Τουρ­κία και Ιτα­λία) που έχει ανα­πτυ­χθεί στον Λιμέ­να Κερα­τσι­νί­ου (γρα­φεία και απο­θή­κη). Το στρα­τό­πε­δο «Ζορ­μπά» στου Γου­δή, όπου εδρεύ­ει το περι­λά­λη­το Γρα­φείο Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας (Office of Defense Cooperation — ODC), το οποίο, ως κομ­μά­τι της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στην Ελλά­δα, προ­ω­θεί τα στρα­τιω­τι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα. Το στρα­τό­πε­δο «Γεωρ­γού­λα» στον Βόλο. Η 113 Πτέ­ρυ­γα Μάχης στη Λάρι­σα. Η Αερο­πο­ρι­κή Βάση Ανδρα­βί­δας. Το στρα­τό­πε­δο «Τρια­ντα­φυλ­λί­δη» στο Πετρο­χώ­ρι Ξάνθης.

Και, τέλος, 4 σημεία στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, συγκε­κρι­μέ­να το στρα­τό­πε­δο «Καν­δη­λά­πτη» (χαρα­κτη­ρι­σμέ­νο από τους Αμε­ρι­κα­νούς Logistics Support Area «Αlex A»), το στρα­τό­πε­δο «Γιαν­νού­λη» (Logistics Support Area «Αlex Β») και ακό­μα το λιμά­νι και το αερο­δρό­μιο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, σημεία εισό­δου και εξό­δου στις διεκ­πε­ραιώ­σεις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού πολε­μι­κού υλι­κού προς και από τη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο