Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΔ_ΣΥΡΙΖΑ κλπ. “πρόθυμοι”: Μπουγάδα “προοδευτικότητας” στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία εκ μέρους ομόφυλων ζευγαριών

Μια πρώ­της τάξε­ως ευκαι­ρία να δια­μορ­φώ­σει ένα προ­ο­δευ­τι­κό προ­σω­πείο για την πολι­τι­κή της, και μάλι­στα σε μια περί­ο­δο που δεί­χνει τα δόντια της σε κάθε πτυ­χή της ζωής του λαού και της νεο­λαί­ας, αλλά και να διευ­ρύ­νει τις «συναι­νέ­σεις» μετα­ξύ των πολι­τι­κών δυνά­με­ων που έτσι κι αλλιώς ομο­νο­ούν στους στό­χους της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, είδε η κυβέρ­νη­ση στη χτε­σι­νή συνε­δρί­α­ση των Επι­τρο­πών της Βου­λής για το νομο­σχέ­διο για τον γάμο και την τεκνο­θε­σία εκ μέρους ομό­φυ­λων ζευγαριών.

Για «μια ακό­μα μεταρ­ρύθ­μι­ση» με στό­χο μια «κοι­νω­νι­κή Ελλά­δα» και μια «κοι­νω­νία συμπε­ρι­λη­πτι­κή» έκα­νε λόγο η Μ. Συρεγ­γέ­λα, ειση­γή­τρια της ΝΔ, ενώ απηύ­θυ­νε στις άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις κάλε­σμα «να δου­λέ­ψου­με μαζί, να ενώ­σου­με δυνά­μεις», προ­κει­μέ­νου να ψηφι­στεί το νομο­σχέ­διο με τη μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τή συναί­νε­ση. Επι­χει­ρώ­ντας να δια­χει­ρι­στεί τις δια­φω­νί­ες βου­λευ­τών του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, παρου­σί­α­σε τις δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου ως ρυθ­μί­σεις που αφο­ρούν μια «υπάρ­χου­σα κατά­στα­ση», επι­κε­ντρώ­νο­ντας στη ρύθ­μι­ση ζητη­μά­των που αφο­ρούν παι­διά που ήδη μεγα­λώ­νουν με ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε πως το νομο­σχέ­διο «δεν επε­κτεί­νει το δικαί­ω­μα στην Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νη Ανα­πα­ρα­γω­γή» και πως δεν κάνει «καμία ανα­φο­ρά σε γονέα 1 και γονέα 2», καθώς «γονιός για εμάς σήμαι­νε και θα σημαί­νει πατέ­ρας και μητέ­ρα».

Σε κλί­μα συναί­νε­σης κινή­θη­καν οι εκπρό­σω­ποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Αρι­στε­ράς, εμφα­νί­ζο­ντας την πολι­τι­κή πρω­το­βου­λία της ΝΔ ως αντα­πό­κρι­ση στα αιτή­μα­τα των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων.

«Στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα δεν υπάρ­χει αντί­θε­τη γνώ­μη», ανέ­φε­ρε η Ελ. Ακρί­τα, ειση­γή­τρια του ΣΥΡΙΖΑ, παρου­σιά­ζο­ντας λίγο πολύ το νομο­θέ­τη­μα της ΝΔ ως συνέ­χεια των πολι­τι­κών πρω­το­βου­λιών του κόμ­μα­τός της (επέ­κτα­ση του Συμ­φώ­νου Συμ­βί­ω­σης στα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια το 2015, νομο­σχέ­διο για τη Νομι­κή Ανα­γνώ­ρι­ση της Ταυ­τό­τη­τας Φύλου το 2017, ανα­δο­χή από ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια το 2018). Επα­νέ­λα­βε μάλι­στα την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ να επι­τρα­πεί η χρη­σι­μο­ποί­η­ση της παρέν­θε­της κυο­φο­ρί­ας από ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια ανδρών, με το σκε­πτι­κό ότι ο απο­κλει­σμός τους απο­τε­λεί «ξεκά­θα­ρη διά­κρι­ση», χωρίς να δια­τυ­πώ­σει την παρα­μι­κρή επι­φύ­λα­ξη για τη δια­μόρ­φω­ση μιας κερ­δο­φό­ρας παγκό­σμιας αγο­ράς, τα κέρ­δη της οποί­ας τρο­φο­δο­τού­νται από την ακραία εκμε­τάλ­λευ­ση γυναικών.

Το νομο­σχέ­διο «δεν προ­έ­κυ­ψε ως συνει­δη­τή επι­λο­γή» της κυβέρ­νη­σης, αλλά ως μια προ­σπά­θεια «pink washing» του πρω­θυ­πουρ­γού από το επι­κοι­νω­νια­κό του επι­τε­λείο, ισχυ­ρί­στη­κε ο Π. Χρη­στί­δης, ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΠΑΣΟΚ. Μάλι­στα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι αν κάποιο άλλο κόμ­μα έφερ­νε το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα πρω­τα­γω­νι­στού­σε σε επι­χει­ρή­μα­τα παρό­μοια με αυτά που εκφρά­ζο­νται από τον Αντ. Σαμα­ρά ή από τον Μ. Βορί­δη. «Η ελλη­νι­κή οικο­γέ­νεια δεν απει­λεί­ται από την ισό­τη­τα στον πολι­τι­κό γάμο, απει­λεί­ται από τις εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κές πολι­τι­κές», σημεί­ω­σε, κατη­γο­ρώ­ντας τη ΝΔ ότι «δεν πιστεύ­ει στο κρά­τος δικαί­ου».

Για «μέρα νίκης των κινη­μά­των κατο­χύ­ρω­σης και υπε­ρά­σπι­σης ΛΟΑΤΚΙ δικαιω­μά­των» έσπευ­σε να πανη­γυ­ρί­σει ο Δ. Τζα­να­κό­που­λος, από τη Νέα Αρι­στε­ρά, ενώ αφιέ­ρω­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ομι­λί­ας του για να εγκα­λέ­σει το ΚΚΕ για… «ελλι­πή μαρ­ξι­σμό και δια­λε­κτι­κό υλι­σμό» και γειτ­νί­α­ση των θέσε­ών του με αυτές της Εκκλη­σί­ας, αλλά και για να στή­σει «μπου­γά­δα» δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τας» στο αντι­δρα­στι­κό νομο­σχέ­διο της ΝΔ. Ο ίδιος μάλι­στα πέρα απ’ τα άλλα απο­δεί­χθη­κε ότι έχει λει­ψή εικό­να για το πλαί­σιο που διέ­πει την παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα στη χώρα μας: Ετσι, ανέ­φε­ρε ότι ο νόμος προ­βλέ­πει «απο­κλει­στι­κά αλτρουι­στι­κή παρέν­θε­τη κυο­φο­ρία», απο­σιω­πώ­ντας πως πίσω από τις νομι­κές δια­τυ­πώ­σεις για τον «αλτρουι­σμό» οι ρυθ­μί­σεις που έχουν εισα­χθεί έχουν δια­κη­ρυγ­μέ­νο στό­χο τη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε προ­ο­ρι­σμό «ανα­πα­ρα­γω­γι­κού του­ρι­σμού», προς όφε­λος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα της Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νης Αναπαραγωγής.

Ο Π. Δημη­τριά­δης απ’ το μόρ­φω­μα των Σπαρ­τια­τών, αιτιο­λο­γώ­ντας τη θέση τους κατά του νομο­σχε­δί­ου από αντι­δρα­στι­κές θέσεις, επι­σή­μα­νε ότι «ο γάμος είναι θεσμός που έχει θεσπι­στεί κυρί­ως για την τεκνο­θε­σία, για να προ­στα­τεύ­σει την ανα­πα­ρα­γω­γή του είδους και τα παι­διά που γεν­νιού­νται εντός γάμου» και πως το κόμ­μα του το κατα­ψη­φί­ζει από «αγά­πη προς την πατρί­δα, το έθνος και την οικο­γέ­νεια που έχει στη­ρί­ξει το έθνος».

Τις αντι­δρα­στι­κές ομο­φο­βι­κές θέσεις της Νίκης ανα­πα­ρή­γε ο Δ. Απο­στο­λά­κης, λέγο­ντας πως δεν αντι­μά­χο­νται «όσους παρεκ­κλί­νουν απ’ την ευλο­γη­μέ­νη ετε­ρό­φυ­λη σχέ­ση», αλλά απορ­ρί­πτουν την από­κλι­σή τους για­τί «κατά την ορθό­δο­ξη πατε­ρι­κή διδα­σκα­λία γεν­νά ένα πάθος εμπό­διο προς τη σωτη­ρία», προ­σθέ­το­ντας πως θα το κατα­ψη­φί­σουν και θα αγω­νι­στούν για την ακύ­ρω­σή του με κάθε νόμι­μο μέσο, ακό­μα και με δημοψήφισμα.

Απε­να­ντί­ας ο Σπ. Μπι­μπί­λας από την Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας υπε­ρα­σπί­στη­κε το νομο­σχέ­διο, επι­κρό­τη­σε την ισό­τη­τα στον πολι­τι­κό γάμο και με αορι­στο­λο­γί­ες περί αγά­πης και αφο­σί­ω­σης που έχουν ανά­γκη τα παι­διά, επέ­κρι­νε την κυβέρ­νη­ση για­τί δεν συμπε­ριέ­λα­βε την παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα για όλους, λέγο­ντας πως ούτως ή άλλως σε λίγα χρό­νια θα είναι πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η τεχνη­τή μήτρα και οι γονείς θα παραγ­γέλ­νουν το παι­δί τους…

Οι συνε­δριά­σεις των Επι­τρο­πών θα συνε­χι­στούν την Τετάρ­τη, με την ακρό­α­ση των φορέ­ων, και θα ολο­κλη­ρω­θούν τη Δευ­τέ­ρα 12 Φλε­βά­ρη με τη δεύ­τε­ρη ανά­γνω­ση του νομο­σχε­δί­ου, για να ακο­λου­θή­σει η συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο