Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρός εργαζόμενος του Σκλαβενίτη από κορονοϊό — «Τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου»

«Τα μέτρα και τα πρω­τό­κολ­λά τους είναι πρω­τό­κολ­λα θανά­του», τονί­ζει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στις Επι­χει­ρή­σεις του Ομί­λου «Σκλα­βε­νί­της» στη Βόρεια Ελλά­δα μετά το θάνα­το εργα­ζό­με­νου στο κατά­στη­μα Ευκαρ­πί­ας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, από επι­πλο­κές του κορονοϊού.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως στις 9 Μαρ­τί­ου είχαν ανα­κοι­νω­θεί 16 κρού­σμα­τα στο συγκε­κρι­μέ­νο κατά­στη­μα, σε βάθος μάλι­στα μίας εβδομάδας.

Το Σωμα­τείο τονί­ζει πως «είναι εξορ­γι­στι­κό το γεγο­νός ότι η επι­χεί­ρη­ση αρνεί­ται να λάβει ουσια­στι­κά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς, παρά τους χιλιά­δες νοσού­ντες» και επι­ση­μαί­νει ότι «κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία φέρουν την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη τόσο για το θάνα­το του συγκε­κρι­μέ­νου συνα­δέλ­φου μας, όσο και για το νεκρό συνά­δελ­φο μας στον Πει­ραιά, τους χιλιά­δες συνα­δέλ­φους που έχουν νοσή­σει και αρκε­τούς που οδη­γή­θη­καν στις ΜΕΘ».

Εκφρά­ζο­ντας τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια για το θάνα­το του εργα­ζό­με­νου σημειώνει:

«Δεν παίρ­νο­νται από την εργο­δο­σία και το κρά­τος τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας μας. Μας εξορ­γί­ζει πως συνε­χί­ζουν να μην υπάρ­χουν σε στα­θε­ρή βάση για­τροί Εργα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και ιδιαί­τε­ρα στις απο­θή­κες και στα κατα­στή­μα­τα που συγκε­ντρώ­νουν εκα­τό και πλέ­ον εργα­ζό­με­νους. Κρύ­βο­νται πίσω από τα πρω­τό­κολ­λά τους. Οι ιχνη­λα­τή­σεις που κάνουν είναι για γέλια και για κλά­μα­τα. Μπρος το κέρ­δος αρνού­νται να κλεί­σουν τα κατα­στή­μα­τα που προ­κύ­πτουν κρού­σμα­τα, φέρο­ντας την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη για τη συρ­ροή που παρα­τη­ρεί­ται σε πολ­λά κατα­στή­μα­τα, όπως και στο συγκε­κρι­μέ­νο που δού­λευε ο συνά­δελ­φός μας.

Ένα χρό­νο από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και η κυβέρ­νη­ση παρα­μέ­νει στα­θε­ρή στην απα­ξί­ω­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας. Την ώρα που τα κρού­σμα­τα συνε­χώς αυξά­νο­νται, η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται να ενι­σχύ­σει τα νοσο­κο­μεία με ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και να προ­χω­ρή­σει σε ουσια­στι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα.

Δεν απο­τε­λεί κεραυ­νό εν αιθρία ο θάνα­τος των συνα­δέλ­φων μας, είναι απο­τέ­λε­σμα τόσο της άρνη­σης της εργο­δο­σί­ας να πάρει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας μας, που το Σωμα­τείο μας από την πρώ­τη στιγ­μή πρό­τει­νε, όπως:

Τα τακτι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ κάθε εβδο­μά­δα, σε όλους τους εργα­ζό­με­νους της επιχείρησης.
Την τακτι­κή γενι­κή απο­λύ­μαν­ση των κατα­στη­μά­των από εξει­δι­κευ­μέ­να συνερ­γεία, όσο και της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης που δεν πήρε μέτρα, που επί­σης απαι­τού­σε το σωμα­τείο μας και άλλα σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων, όπως:
— Την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση από και προς την εργα­σία, με αύξη­ση των δρο­μο­λο­γί­ων του ΟΑΣΘ.

- Την επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών και δια­γνω­στι­κών κέντρων.

- Την ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Τα όποια μέτρα πάρ­θη­καν, ήταν απο­τέ­λε­σμα της πίε­σης που ασκή­σα­με οι εργα­ζό­με­νοι μέσα από τον συλ­λο­γι­κό και οργα­νω­μέ­νο αγώ­να, μέσα από το Σωμα­τείο μας, όπως η εγκα­τά­στα­ση των plexi glass στα ταμεία, η χορή­γη­ση μασκών και αντι­ση­πτι­κών και τα δωρε­άν τεστ σε όλους τους συνα­δέλ­φους όταν προ­έ­κυ­πτε κρούσμα.

Συνά­δελ­φοι,

Σας καλού­με να δώσου­με απά­ντη­ση σε αυτούς που παί­ζουν τη ζωή μας στο ζύγι κέρ­δους — κόστους. Σας καλού­με ο θάνα­τος των συνα­δέλ­φων να μετα­τρα­πεί σε ποτά­μι οργα­νω­μέ­νης οργής ενά­ντια σε κρά­τος και εργο­δο­σία, για να μη θρη­νή­σου­με κι άλλους συνα­δέλ­φους. Από μέρους μας τους ξεκα­θα­ρί­ζου­με ότι δεν θα δεχτού­με άλλα θύμα­τα για τα κέρ­δη τους».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο