Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νετανιάχου: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι η δεύτερη φάση του πολέμου — Ρήξη με την Τουρκία

Το Ισρα­ήλ έχει μπει στη «δεύ­τε­ρη φάση του πολέ­μου», δηλα­δή τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που συνο­δεύ­ουν τον ανε­λέ­η­το βομ­βαρ­δι­σμό της Γάζας, ανα­κοί­νω­σε και επι­σή­μως ο πρω­θυ­πουρ­γός του κρά­τους — δολο­φό­νου, Μπ. Νετανιάχου.

«Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες και διοι­κη­τές βρί­σκο­νται τώρα στη Λωρί­δα της Γάζας», είπε ο Νετα­νιά­χου, προ­σθέ­το­ντας πως «ο πόλε­μος μέσα στη Λωρί­δα της Γάζας θα είναι δύσκο­λος και μακρύς». Έσπευ­σε δε να κατη­γο­ρή­σει ως υπο­κρι­τές όσους κατη­γο­ρούν το Ισρα­ήλ για εγκλή­μα­τα πολέ­μου. Επί­σης, κατη­γό­ρη­σε το Ιράν ότι χρη­μα­το­δο­τεί τη Χαμάς.

Δίπλα στον ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό ήταν ο υπουρ­γός Άμυ­νας Γ. Γκα­λάντ και ο υπουρ­γός πολε­μι­κού γρα­φεί­ου Μπ. Γκαντζ.

Νωρί­τε­ρα, ο Νετα­νιά­χου συνα­ντή­θη­κε με τις οικο­γέ­νειες των ομή­ρων που κρα­τά η Χαμάς.

Νωρί­τε­ρα ο αρχη­γός του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου, στρα­τη­γός Χέρ­ζι Χαλε­βί, διε­μή­νυ­σε ότι για την επί­τευ­ξη των στό­χων του Ισρα­ήλ στη Γάζα «απαι­τεί­ται μια χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση», προ­σθέ­το­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «δεν υπάρ­χει τρό­πος να κατα­στρα­φεί ο εχθρός χωρίς να μπού­με στο δικό του έδαφος».

Γάζα: «Πάνω από 7.600 νεκροί

Εν τω μετα­ξύ, το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα, το οποίο διοι­κεί­ται από τη Χαμάς, λέει ότι περισ­σό­τε­ροι από 7.600 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στην περιο­χή από τότε που το Ισρα­ήλ άρχι­σε να βομ­βαρ­δί­ζει την περιο­χή. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας σημεί­ω­σε την Παρα­σκευή ότι το 40% των νεκρών ήταν παιδιά.

Ρήξη σχέσεων με την Τουρκία

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντο­γάν δήλω­σε σε πολυ­πλη­θή συγκέ­ντρω­ση υπέρ των Παλαι­στι­νί­ων στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη πως το Ισρα­ήλ είναι κατο­χι­κή δύνα­μη, και επα­νέ­λα­βε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρο­μο­κρα­τι­κή οργάνωση.

“Επα­να­λαμ­βά­νω πως η Χαμάς δεν είναι τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση. Το Ισρα­ήλ προ­σβλή­θη­κε πολύ από αυτό (…). Το Ισρα­ήλ είναι κατο­χι­κή δύνα­μη, ο Ερντο­γάν μιλά καθα­ρά επει­δή η Τουρ­κία δεν σας χρω­στά­ει τίπο­τα”, είπε σε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους που συγκε­ντρώ­θη­καν στο παλιό αερο­δρό­μιο Ατα­τούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος κατη­γό­ρη­σε επί­σης τη Δύση ότι είναι “ο κύριος ένο­χος για τις σφα­γές στη Γάζα”.

“Οι κύριοι ένο­χοι για τις σφα­γές στη Γάζα είναι οι Δυτι­κοί. Με την εξαί­ρε­ση ορι­σμέ­νων συνει­δή­σε­ων που ύψω­σαν τη φωνή, (αυτές) οι σφα­γές είναι ολο­κλη­ρω­τι­κά έργο της Δύσης”, είπε ο Ερντογάν.

Αντι­δρώ­ντας, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Ισρα­ήλ έδω­σε άμε­ση εντο­λή στους διπλω­μα­τι­κούς εκπρο­σώ­πους της χώρας να απο­χω­ρή­σουν αμέ­σως από την Τουρκία.

«Με φόντο τις σκλη­ρές δηλώ­σεις από την Τουρ­κία, απο­φά­σι­σα να ανα­κα­λέ­σω τους διπλω­μά­τες μας από τη χώρα, στο πλαί­σιο της επα­νε­κτί­μη­σης των σχέ­σε­ων Ισρα­ήλ – Τουρ­κί­ας», ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στο X o Ελι Κοέν.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο