Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νορβηγοί στρατιώτες μπήκαν κατά λάθος (;) σε Φινλανδικό έδαφος

 

 Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Νορ­βη­γι­κή συνο­ρια­κή περί­πο­λος με χιο­νο­δρο­μι­κά σκού­τερ μπή­κε κατά λάθος στην Φιν­λαν­δία πριν από λίγες μέρες, γρά­φει η έντυ­πη έκδο­ση του κρα­τι­κού Νορ­βη­γι­κού ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κού σταθ­μού NRK. Και δεδο­μέ­νου ότι δεν υπήρ­ξε προη­γού­με­να κάποια συμ­φω­νία το λάθος έγι­νε διπλω­μα­τι­κό ζήτημα.

Ήταν στις αρχές του Απρι­λί­ου όταν μια ομά­δα Νορ­βη­γών στρα­τιω­τών με snowmobile ήταν έξω σε περι­πο­λία. Μπή­καν αρκε­τές εκα­το­ντά­δες μέτρα μέσα σε Φιν­λαν­δι­κό έδα­φος στη Βόρεια Νορ­βη­γία, μέχρι να κατα­λά­βουν το λάθος τους. Η νομο­θε­σία της Φιν­λαν­δί­ας  δεν επι­τρέ­πει μια ξένη δύνα­μη να μπει στην χώρα χωρίς ειδο­ποί­η­ση και άδεια. Γιαυ­τό το λόγο δημιούρ­γη­σε διπλω­μα­τι­κό ζήτη­μα ακό­μη και αν αφο­ρά φιλι­κή γει­το­νι­κή χώρα. Αλλά δεν ανα­μέ­νε­ται το περι­στα­τι­κό να οδη­γή­σει σε μεγά­λες συνέ­πειες, λένε οι Νορβηγοί.

«Καλή σχέση»

-Οι Φινλαν­δι­κές αρχές χει­ρί­ζο­νται την υπό­θε­ση μέσω της διπλω­μα­τι­κής οδού και αυτός ήταν ο λόγος που το περι­στα­τι­κό πήρε δια­στά­σεις και  ανα­φέρ­θη­κε αμέ­σως στο Νορ­βη­γι­κό Κέντρο Στρα­τιω­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων, FOH. Έχου­με μια καλή σχέ­ση με τους γεί­το­νές μας, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας της Νορ­βη­γί­ας Brynjar Stordal.

Η Νορ­βη­γία όμως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το FOH είναι Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων και του ΝΑΤΟ.

finland-jpg

Όσο και να θέλουν οι Νορ­βη­γοί να επι­κα­λού­νται τις φιλι­κές σχέ­σεις με την Φιν­λαν­δία, η επί­ση­μη Φιν­λαν­δία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αντι­με­τω­πί­ζει σοβα­ρά το θέμα. Δεν είναι τυχαίο πως κανέ­νας επί­ση­μος Φιν­λαν­δός δεν θέλει να κάνει καμία δήλω­ση ακόμη. 

Δεν είναι μυστι­κό ότι η Σου­η­δία και κατά δεύ­τε­ρον η Φιν­λαν­δία δέχο­νται πιέ­σεις από το ΝΑΤΟ και από τις αστι­κές τάξεις των χωρών τους να γίνουν μέλη του. Η Σου­η­δία βρί­σκε­ται πολύ πιο κοντά σε αυτή την εξέ­λι­ξη, συμ­με­τέ­χει σε γυμνά­σια όπως και σε απο­στο­λές του ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν πρό­σφα­τα, στην Λιβύη παλαιό­τε­ρα. Αγό­ρα­σε Patriots πρό­σφα­τα και εξά­γει πολε­μι­κό υλι­κό σε χώρες που συμ­με­τέ­χουν στους στρα­τιω­τι­κούς σχε­δια­σμούς του Αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού όπως στην Σ. Αρα­βία. Σου­η­δι­κή εται­ρία ανέ­λα­βε την προ­μή­θεια των ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων με ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό υλι­κό υψη­λής ευκρί­νειας και ασφάλειας.

Η Φιν­λαν­δία λόγω της άμε­σης γειτ­νί­α­σης με την Ρωσία δεν μπο­ρεί εύκο­λα να πάρει τόσο σημα­ντι­κές απο­φά­σεις. Το ΝΑΤΟ  πιέ­ζει την Φιν­λαν­δία να συνερ­γα­στεί με σκο­πό να περι­κυ­κλώ­σει από­λυ­τα την Ρωσία, δημιουρ­γώ­ντας και­νούρ­γιες εντά­σεις στις έτσι κι αλλιώς δια­τα­ραγ­μέ­νες, ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κές σχέσεις.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο