Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Οι φασίστες είναι μια ζωή τα τσιράκια των εργοδοτών

Τον οχε­τό και τον παρο­ξυ­σμού ρατσι­σμού και φασι­σμού που ξεδι­πλώ­θη­κε στην Ολο­μέ­λεια, με αφορ­μή την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης για τους μετα­νά­στες εργά­τες γης, κατήγ­γει­λε με παρέμ­βα­σή του ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, έπε­σαν οι μάσκες ειδι­κά από το νεο­φα­σι­στι­κό μόρ­φω­μα των «Σπαρ­τια­τών». Σημειώ­νε­ται ότι νωρί­τε­ρα, στην ομι­λία του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού εκπρο­σώ­που του φασι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος, αλλά και του επι­κε­φα­λής του Β. Στί­γκα ακού­στη­κε όλη η γνω­στή κασέ­τα για «λαθρο­με­τα­νά­στες» που «παίρ­νουν τα σπί­τια και τις δου­λειές των Ελλή­νων», αντι­γρά­φο­ντας πιστά την χρυ­σαυ­γί­τι­κη ρητορική.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ θύμι­σε ότι είναι χρό­νιο πρό­βλη­μα πως οι μετα­νά­στες εργά­τες γης εργά­ζο­νται χωρίς κανέ­να δικαί­ω­μα, χαρ­τιά και άδειες, μένουν στις πιο άθλιες και απάν­θρω­πες συν­θή­κες, όπως για παρά­δειγ­μα στη Μανω­λά­δα. Εκεί, όπου φασί­στες — τσι­ρά­κια των εργο­λά­βων, ασκού­νται στη σκο­πο­βο­λή απέ­να­ντι σε μετα­νά­στες και τους τρο­μο­κρα­τούν, όπως σημεί­ω­σε. Για­τί ο φασι­σμός είναι ο εκτε­λε­στι­κός βρα­χί­ω­νας του συστή­μα­τος, τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι είναι οι φασί­στες είναι «μια ζωή τσι­ρά­κια εφο­πλι­στών και βιο­μη­χά­νων, απέ­να­ντι σε μετα­νά­στες και συνδικαλιστές».

Όσο για την κυβέρ­νη­ση και την τρο­πο­λο­γία, ξεκα­θά­ρι­σε ότι «δεν την έπια­σε ξαφ­νι­κά ο πόνος», αλλά υπάρ­χει μεγά­λη ανά­γκη για φτη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό. Γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει τη στρό­φιγ­γα προ­σω­ρι­νά και μετά θα την ξανακλείσει.

Επι­σή­μα­νε ακό­μα ότι ελπί­δα για τους μετα­νά­στες εργά­τες είναι η κοι­νή δρά­ση τους με το ταξι­κό κίνη­μα. Επί­σης υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ στέ­κε­ται θετι­κά απέ­να­ντι στην τρο­πο­λο­γία, καλώ­ντας την κυβέρ­νη­ση ακό­μα περισ­σό­τε­ρο να δια­σφα­λι­στούν οι συν­θή­κες δια­μο­νής και δια­βί­ω­σης. Ωστό­σο, την κάλε­σε να απο­σύ­ρει τη διά­τα­ξη που συν­δέ­ει την άδεια δια­μο­νής με την άδεια εργα­σί­ας, για­τί έτσι οι εργο­δό­τες θα εκβιά­ζουν τους μετανάστες.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο