Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, η αυριανή απεργία ξαναφέρνει το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Παρά την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να συγκα­λύ­ψει τις βασι­κές αιτί­ες και τους υπεύ­θυ­νους μιλώ­ντας απλά για «ανθρώ­πι­νο λάθος», αλλά και τις άγο­νες αντι­πα­ρα­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης με τα άλλα κόμ­μα­τα, για να συσκο­τί­σουν τις αιτί­ες, στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή, που είχε ζητή­σει το ΚΚΕ, έγι­νε συζή­τη­ση και ανα­δεί­χθη­καν σημα­ντι­κά στοι­χεία. Αυτό επι­σή­μα­νε ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας στο κανά­λι «Open» το πρωί της Τρί­της 27 Φλε­βά­ρη σχε­τι­κά με το πολύ­νε­κρο έγκλη­μα στα Τέμπη.

Όπως σημεί­ω­σε, στη συζή­τη­ση που έγι­νε, βγή­καν συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, όπως ότι δεν λει­τουρ­γού­σε κανέ­να σύστη­μα ασφά­λειας, όταν έγι­νε το δυστύ­χη­μα. Αυτό το στοι­χείο σε συν­δυα­σμό με την έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, σχε­δόν το 1/3 του οργα­νο­γράμ­μα­τος, που σημαί­νει ελλι­πής εκπαί­δευ­ση, λει­ψή εμπει­ρία και εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς, δια­μορ­φώ­νουν μία εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που μπο­ρεί πιο εύκο­λα να οδη­γή­σει σε ανθρώ­πι­νο λάθος, σημείωσε.

Επί­σης, υπο­γράμ­μι­σε πως η διά­σπα­ση του ΟΣΕ από ενιαία εται­ρεία σε αντα­γω­νι­στι­κές εται­ρεί­ες που δεν λει­τουρ­γού­σαν συμπλη­ρω­μα­τι­κά, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πολι­τι­κή της ΕΕ που ενδια­φέ­ρε­ται για ένα διευ­ρω­παϊ­κό δίκτυο με υψη­λή χωρη­τι­κό­τη­τα και μεγά­λες ταχύ­τη­τες αλλά χωρίς ασφά­λεια, καθώς και οι συμ­βά­σεις που υπο­γρά­φο­νταν και ήταν κομ­μέ­νες και ραμ­μέ­νες στον αντα­γω­νι­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων είναι παρά­γο­ντες που συνέ­βα­λαν σε αυτό το πολύ­νε­κρο έγκλημα.

Πρό­σθε­σε ότι στην Εξε­τα­στι­κή δεν ανα­δεί­χθη­καν οι παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στην έκρη­ξη, καθώς η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία αρνή­θη­κε να κατα­θέ­σουν οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες των οικο­γε­νειών αλλά και των δικα­στι­κών αρχών, για­τί δεν ήθε­λε να απο­κα­λυ­φθεί τι μετέ­φε­ρε το εμπο­ρι­κό βαγό­νι. Σύμ­φω­να με τα μέχρι στιγ­μής στοι­χεία, η έκρη­ξη δεν δικαιο­λο­γεί­ται ενώ προ­κα­λού­νται σοβα­ρά ερω­τή­μα­τα από το γεγο­νός ότι το υλι­κό των καμε­ρών στους σταθ­μούς σβή­στη­κε ενώ ο χώρος μπα­ζώ­θη­κε πολύ γρή­γο­ρα. Με αυτή την έννοια οι συγ­γε­νείς έχουν δίκιο όταν μιλούν για συγκά­λυ­ψη, επισήμανε.

Το ΚΚΕ, πρό­σθε­σε, εντο­πί­ζει πολι­τι­κές και ποι­νι­κές ευθύ­νες υπουρ­γών από όλες τις κυβερ­νή­σεις για­τί υπήρ­χε μία αλλη­λου­χία απο­φά­σε­ων στην υπό­θε­ση και χαρα­κτή­ρι­σε «κρο­κο­δεί­λια δάκρυα» τους ισχυ­ρι­σμούς των άλλων κομ­μά­των για τον νόμο περί ευθύ­νης υπουρ­γών, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως στη διάρ­κεια της τελευ­ταί­ας ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος, τα κόμ­μα­τα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που είχαν απορ­ρί­ψει την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση αυτού του νόμου.

Κατα­λή­γο­ντας, τόνι­σε ότι και η αυρια­νή απερ­γία που γίνε­ται πάνω στη συμπλή­ρω­ση του ενός χρό­νου από το έγκλη­μα στα Τέμπη, γίνε­ται για να έρθει ξανά στο επί­κε­ντρο το σύν­θη­μα «Ή τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας» που δια­τρά­νω­σε ο λαός πέρ­σι, για να τιμω­ρη­θούν οι υπεύ­θυ­νοι και να μην ξανα­γί­νει τέτοιο έγκλημα.

Σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνι­σε πως η ελπί­δα δεν βρί­σκε­ται στις μεταλ­λά­ξεις των κομ­μά­των, αλλά στους αγώ­νες που ανα­πτύσ­σο­νται στον δρό­μο αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολιτικής.

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο