Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: «Έχουμε τη δυνατότητα, τη γνώση, την αξιοπιστία να αλλάξουμε τα πράγματα μαζί» (ΦΩΤΟ)

Σε δύο γει­το­νιές της Αθή­νας, τον Άγιο Παύ­λο και τα Τουρ­κο­βού­νια μίλη­σε την Κυρια­κή 24 Σεπτεμ­βρί­ου ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος και υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Αθή­νας με την «Λαϊ­κή Συσπείρωση» 

Το πρωί της Κυρια­κής ο Νίκος Σοφια­νός μιλώ­ντας στον Άγιο Παύ­λο, ανα­φέρ­θη­κε στις κινη­το­ποι­ή­σεις που είχαν γίνει σε αυτή την γει­το­νιά και στην εγκα­τά­λει­ψή της και σχο­λί­α­σε την απου­σία του απερ­χό­με­νου δημάρ­χου που πλέ­ον δεν εμφα­νί­ζε­ται καν. «Το AirBNb έχει κάνει την εμφά­νι­ση του και εδώ, για­τί αυτή η γει­το­νιά είναι φιλέ­το για τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες στον κλά­δο του Του­ρι­σμού. Σ’ αυτή την πλα­τεία σας έλε­γαν ότι οι Χώροι Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης ήταν η λύση. Εσείς το ζεί­τε, όμως, ότι δεν στη­ρί­ζε­ται η ποιό­τη­τα ζωής του κατοί­κου, για­τί είναι επι­λο­γή τους να σκορ­πί­ζουν εκα­τομ­μύ­ρια για ανα­πλά­σεις στον Βοτα­νι­κό για να στη­ρί­ξουν real estate και τρά­πε­ζες», τόνι­σε ο Νίκος Σοφιανός.

Σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του ανα­φέρ­θη­κε στο «μεγά­λο έγκλη­μα που ετοι­μά­ζε­ται», όπως το χαρα­κτή­ρι­σε, που αφο­ρά το θέμα της μη υπο­γειο­ποί­η­σης των γραμ­μών του σιδη­ρο­δρό­μου. «Από τον Σταθ­μό Λαρί­σης έως τον Ταύ­ρο θα είναι επί­γειες οι γραμ­μές, με τετρα­πλή γραμ­μή ανό­δου – καθό­δου, δηλα­δή ένα τερά­στιο χαντά­κι που θα κόβει στη μέση το 3ο και το 4ο δια­μέ­ρι­σμα, ενώ για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και άλλες απα­ραί­τη­τες παρεμ­βά­σεις ούτε λόγος!», ενώ υπεν­θύ­μι­σε ότι η υπο­γειο­ποί­η­ση αφο­ρά δίκαιο αίτη­μα πολ­λών χρό­νων και αιτία κινη­το­ποι­ή­σε­ων των φορέ­ων και των κατοί­κων αυτών των περιο­χών και υπεν­θύ­μι­σε τις παρεμ­βά­σεις της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης για το θέμα στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο και την στή­ρι­ξη των αιτη­μά­των των κατοί­κων και των φορέ­ων των περιο­χών που επηρεάζονται».

Μιλώ­ντας για το πολι­τι­κό μήνυ­μα των εκλο­γών ανέ­φε­ρε: «Το τι θα βγά­λει η κάλ­πη στην Αθή­να έχει και πολι­τι­κό μήνυ­μα: Μπο­ρεί να εκφρα­στεί το “Ως εδώ”. Έγι­ναν όλα αυτά στη Ρόδο, στη Μαγνη­σία, στον Έβρο, στην Πάρ­νη­θα. Βλέ­πε­τε τι γίνε­ται στην Θεσ­σα­λία. Ακό­μη δεν έχουν μαζέ­ψει τις λάσπες, δεν έχουν θάψει τα νεκρά ζώα.

Η απά­ντη­ση στη ΝΔ δεν είναι η ψήφος στους συν­δυα­σμούς που στή­ρι­ξαν τον Κ. Μπα­κο­γιάν­νη, στους συν­δυα­σμούς αυτών που έχουν κυβερ­νή­σει την χώρα, ή στους δήθεν ανε­ξάρ­τη­τους και ακομ­μά­τι­στους. Έχουν δώσει δείγ­μα­τα γρα­φής. Είναι μέρος του προ­βλή­μα­τος και όχι της λύσης.

Τίθε­ται το ερώ­τη­μα στην Αθή­να: “Πάλι Μπα­κο­γιάν­νης;”. Εμείς λέμε ότι γίνε­ται και αλλιώς, με αλλα­γή στις προ­τε­ραιό­τη­τες. Εμείς είμα­στε η πολι­τι­κή απά­ντη­ση απέ­να­ντι στον Δήμαρ­χο της Νέας Δημο­κρα­τί­ας. Το πρό­γραμ­μα μας, οι θέσεις μας, είναι δου­λε­μέ­νες, δεν είναι ένα εργα­στη­ρια­κό πεί­ρα­μα. Νέο τεχνι­κό πρό­γραμ­μα με έμφα­ση στα σχο­λεία, στην προ­σχο­λι­κή αγω­γή, στα ειδι­κά σχο­λεία, τις παι­δι­κές χαρές, τους αθλη­τι­κούς χώρους. Στον και­ρό που η ακρί­βεια μαστί­ζει, δρα­στι­κή μεί­ω­ση των δημο­τι­κών τελών. Να στη­ρι­χθεί το εισό­δη­μα μην πλη­ρώ­νο­ντας για τις αντα­πο­δο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες. Αυτά που λέμε γίνο­νται στην Πάτρα ήδη. Δυνα­τό­τη­τες υπάρ­χουν αρκεί να πάψει η ασυ­λία κάποιων», τόνι­σε ο Νίκος Σοφιανός.

Στην συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε επί­σης η Ήρα Ρόκ­κου, υπο­ψή­φια σύμ­βου­λος 6ης Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας που ανέ­φε­ρε ότι «Κρι­τή­ριο ψήφου πρέ­πει να είναι και η καθη­με­ρι­νό­τη­τά μας, όλων εμάς που ζού­με σε μια υπο­βαθ­μι­σμέ­νη γει­το­νιά, χωρίς πρά­σι­νο, μόνο με πιά­τσες ναρ­κω­τι­κών», ενώ στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε και ο Χρή­στος Σπυ­ρι­δά­κης, υπο­ψή­φιος Δημο­τι­κός Σύμβουλος.

Στη συνέ­χεια ο Νίκος Σοφια­νός συνο­δευό­με­νος από τον Χρή­στο Σπυ­ρι­δά­κη και την Ήρα Ρόκου επι­σκέ­φτη­καν τα κατα­στή­μα­τα εστί­α­σης που βρί­σκο­νται στην πλα­τεία του Αγί­ου Παύ­λου και συνο­μί­λη­σε με κατα­στη­μα­τάρ­χες και κατοί­κους της περιοχής.

Το από­γευ­μα της ίδιας μέρας, ο Νίκος Σοφια­νός μίλη­σε σε συγκέ­ντρω­ση στα Τουρ­κο­βού­νια, στην οποία παρεμ­βά­σεις έκα­ναν ο Κώστας Αντω­νό­που­λος, υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Κεντρι­κού Τομέα Αττι­κής και η Βίκυ Μανιά­τη, υπο­ψή­φια Δημο­τι­κή Σύμ­βου­λος Αθήνας.

Ο Νίκος Σοφια­νός ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του ανα­φέρ­θη­κε στον προ­βλη­μα­τι­σμό που εκφρά­ζει πολύς κόσμος για την «συνει­δη­τή επι­λο­γή των κυβερ­νη­τι­κών και άλλων επι­τε­λεί­ων, με στό­χο οι εκλο­γές να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν “στα βου­βά”. Επι­λο­γή που ταυ­τό­χρο­να εξυ­πη­ρε­τεί και τους υπο­ψη­φί­ους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην απο­κα­λυ­φθούν οι συγκλί­σεις τους με τη ΝΔ στην ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή». Και συνέ­χι­σε λέγο­ντας: «Είκο­σι μέρες τώρα αυτό το κρά­τος που δίνει εκα­τομ­μύ­ρια από δω και από κει δεν μπο­ρεί να βοη­θή­σει τους ανθρώ­πους να βγά­λουν τη λάσπη από τα σπί­τια τους, δεν μπο­ρεί να μαζέ­ψει ακό­μα τα νεκρά ζώα που σαπί­ζουν. Αυτό το κρά­τος δου­λεύ­ει για τους λίγους, δεν δου­λεύ­ει για τους πολ­λούς. Και είναι μέρος αυτού του κρά­τους οι Περι­φέ­ρειες και οι Δήμοι».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κρι­τι­κή της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης για τη Διπλή Ανά­πλα­ση, ανέ­φε­ρε: «Βεβαί­ως η Αθή­να έχει μία ομά­δα, τον Πανα­θη­ναϊ­κό. Πού ακού­στη­κε όμως το δημό­σιο και ο Δήμος να πλη­ρώ­νουν 113 εκατ. ευρώ για να φτια­χτεί ένα γήπε­δο και αφού φτια­χτεί το γήπε­δο να παρα­χω­ρεί­ται για έναν αιώ­να σε μία Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία; Για­τί αυτό κάνουν! Άντε και το φτιά­ξα­τε. Κρα­τή­στε το δημό­σιο. Για­τί θα το χαρί­σε­τε στον Πρό­ε­δρο μιας Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας και μάλι­στα για έναν αιώ­να; Και δεν είναι μόνο το γήπε­δο. Είναι ο εκθε­σια­κός χώρος, το επι­χει­ρη­μα­τι­κό πάρ­κο των τρα­πε­ζών έκτα­σης 53.000 τ.μ., είναι τα funds τα οποία έχουν αγο­ρά­σει όλο το Βοτα­νι­κό και τον Ελαιώ­να για να χτί­σουν. Γι αυτό δεν υπάρ­χουν λεφτά για τις προ­τε­ραιό­τη­τες αυτής της πόλης, για τα σχο­λεία, τους παι­δι­κούς σταθ­μούς, την προ­σχο­λι­κή αγω­γή που για τρί­τη χρο­νιά είναι σε κοντέι­νερ, τα σχο­λεία Ειδι­κής Αγω­γής που υπο­δο­μή της Αθή­νας είναι η χει­ρό­τε­ρη από όλους τους δήμους της Αττικής».

Συνε­χί­ζο­ντας σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του ανέ­φε­ρε: «Όλα αυτά τα χρό­νια είναι δεκά­δες οι φορές που μαζί με Ενώ­σεις και Συλ­λό­γους Γονέ­ων έχου­με απαι­τή­σει τα αυτο­νό­η­τα που για κάποιους μπο­ρεί να φαντά­ζουν μικρά, αλλά δεν είναι. Οι μπα­σκέ­τες που λεί­πουν σε ένα σχο­λείο δεν είναι μικρό, η δυνα­τό­τη­τα να αξιο­ποι­η­θούν ορι­σμέ­να σχο­λεία το από­γευ­μα με φύλα­ξη από το δήμο ώστε να δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα οι γονείς αντί να πλη­ρώ­νουν από την τσέ­πη τους μία επι­πλέ­ον δρα­στη­ριό­τη­τα για να παι­διά τους αυτή να γίνε­ται στο σχο­λείο με ευθύ­νη του Δήμου δεν είναι μικρό, ο καθη­με­ρι­νός Γολ­γο­θάς της μετα­κί­νη­σης των Αθη­ναί­ων με την κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν στους δρό­μους και τα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν τις συγκοι­νω­νί­ες δεν είναι μικρό.

Είναι λοι­πόν πολ­λά αυτά που μπο­ρούν να προ­βλη­μα­τί­σουν ένα κόσμο στην Αθή­να και να πει­στεί ότι απέ­να­ντι στον κυβερ­νη­τι­κό Δήμαρ­χο η λύση είμα­στε εμείς. Δεν είναι οι υπο­ψή­φιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο για­τί έχουν κυβερ­νή­σει αυτή τη χώρα, όχι μόνο για­τί έχουν διοι­κή­σει την Περι­φέ­ρεια, έχουν διοι­κή­σει το Δήμο, αλλά και για­τί σε όλα τα μεγά­λα, σε όλα τα κομ­βι­κά, σε όλες τις απο­φά­σεις που τραυ­μά­τι­σαν αυτή την πόλη ήταν μαζί, ψήφι­ζαν μαζί και δια­φω­νούν σε επι­μέ­ρους θέμα­τα. Προ­βάλ­λο­ντας ένα πρό­γραμ­μα συνε­κτι­κό που δεν είναι προ­ε­κλο­γι­κό, είναι οι συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις με τις οποί­ες αντι­πο­λι­τευό­μα­στε όλα αυτά τα χρό­νια, που δεν είναι μόνο αντί­θε­ση είναι και θέση. Και ταυ­τό­χρο­να λέμε ότι αυτά που σας προ­τεί­νου­με τα κάνου­με ήδη πρά­ξη εκεί που διοι­κού­με, στην Πάτρα, στον τρί­το Δήμο της χώρας.

Όλα αυτά μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν ένα κίνη­τρο “να το πάρει αλλιώς ο κόσμος”, να αλλά­ξου­με τα πράγ­μα­τα μαζί, έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα, έχου­με τη γνώ­ση, έχου­με την αξιο­πι­στία και αυτό μπο­ρεί να γίνει κίνη­τρο για έναν κόσμο που λέει “δεν πάει άλλο”».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο