Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλία: Μεγάλη ανησυχία για νέες πλημμύρες στους πλημμυροπαθείς

Έντο­νη είναι η ανη­συ­χία των κατοί­κων της Θεσ­σα­λί­ας για νέες πλημ­μύ­ρες μετά τις προει­δο­ποι­ή­σεις των μετε­ω­ρο­λό­γων αλλά και την πρό­σφα­τη κατα­στρο­φή από τα νερά σε Καρ­δί­τσα, Τρί­κα­λα, Λάρι­σα και Μαγνησία.

Ειδι­κά στα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να χωρά, πριν καλά καλά προ­λά­βουν να καθα­ρί­σουν τα σπί­τια από τις λάσπες, έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς με νέο αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο για πλημ­μύ­ρα, όχι μόνο λόγω των βρο­χών αλλά και διό­τι έχουν υπο­στεί μεγά­λη ζημιά τα ανα­χώ­μα­τα των ποτα­μών που είχαν σπάσει.

Η ανη­συ­χία τους μεγα­λώ­νει και από το γεγο­νός ότι το κρά­τος, στις πρό­σφα­τες πλημ­μύ­ρες, απο­δεί­χθη­κε ξανά επι­λε­κτι­κά ανί­κα­νο να προ­στα­τεύ­σει ζωές και περιου­σί­ες όταν πρό­κει­ται για το λαό.

Αρκε­τοί είναι εκεί­νοι που προ­σπα­θούν όπως και με ότι μπο­ρούν να στή­σουν «οδο­φράγ­μα­τα» στα σπί­τια τους για να εμπο­δί­σουν την είσο­δο του νερού.

Αφού κάη­κε στο κουρ­κού­τι η κυβέρ­νη­ση δεί­χνει να φυσά­ει πλέ­ον και το για­ούρ­τι στέλ­νο­ντας την Κυρια­κή μήνυ­μα «112» για περιο­ρι­σμό των μετακινήσεων…

Κλει­στά θα είναι τα σχο­λεία της Θεσ­σα­λί­ας έως και την Τετάρ­τη 27 Σεπτέμ­βρη λόγω καιρού.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­δεί­νω­σης Και­ρού που εκδό­θη­κε στις 22–09-2023/1400 τοπι­κή ώρα ανα­βαθ­μί­ζε­ται σε Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά στοι­χεία. Το σύστη­μα κακο­και­ρί­ας που θα προ­κα­λέ­σει ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες οι οποί­ες θα συνο­δεύ­ο­νται από χαλα­ζο­πτώ­σεις και μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών, λαμ­βά­νει την ονο­μα­σία Elias.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

Τη Δευ­τέ­ρα (25–09-2023) βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στη Θεσ­σα­λία, καθώς και στη δυτι­κή Μακε­δο­νία, τα δυτι­κά τμή­μα­τα της κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και την κεντρι­κή Στε­ρεά. Πρό­σκαι­ρα είναι πιθα­νό να επη­ρε­α­στούν το Ιόνιο, η Ήπει­ρος, η δυτι­κή Στε­ρεά και η βόρεια Πελο­πόν­νη­σος. Σημειώ­νε­ται ότι στη Θεσ­σα­λία τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα σημειω­θούν στους νομούς Καρ­δί­τσας και Τρι­κά­λων καθώς και στα δυτι­κά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρί­τη (26–09-2023) βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές προ­βλέ­πο­νται στο Ιόνιο, τα ηπει­ρω­τι­κά (πλην της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης) και προς τις βρα­δι­νές ώρες στις Σπο­ρά­δες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσ­σα­λία τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα σημειω­θούν στους νομούς Καρ­δί­τσας, Τρι­κά­λων, Μαγνη­σί­ας και στα νότια τμή­μα­τα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρ­τη (27–09-2023) σε όλη σχε­δόν τη χώρα προ­βλέ­πο­νται βρο­χές, ενώ καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές θα εκδη­λω­θούν στο Ιόνιο, την ηπει­ρω­τι­κή χώρα (κυρί­ως στη Θεσ­σα­λία, τη Στε­ρεά και την Πελο­πόν­νη­σο), τις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, τη δυτι­κή Κρή­τη και πιθα­νώς στις δυτι­κές Κυκλά­δες. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι στη Θεσ­σα­λία τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα σημειω­θούν στο νομό Καρ­δί­τσας και στα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμ­πτη (28–09-2023) στα­δια­κά τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν. Έως το μεση­μέ­ρι τοπι­κά ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν στις Σπο­ρά­δες, τη Μαγνη­σία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειο­α­να­το­λι­κά τμή­μα­τα της Στερεάς.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο