Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οδηγίες για τη σωστή χρή της μάσκας και τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ελεύθερης πρόσβασης

Τις βασι­κές οδη­γί­ες για τα μέτρα δημό­σιας υγεί­ας και τη χρή­ση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύ­θε­ρη η πρό­σβα­ση από τη Δευ­τέ­ρα 4 Μαΐ­ου παρα­θέ­τει η υγειο­νο­μι­κή επι­τρο­πή όπως αυτά εγκρίθηκαν.

Σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες δημό­σιας υγεί­ας (υγιει­νή χεριών, απο­στά­σεις, χρή­ση μάσκας) τα μέτρα ισχύ­ουν στις βασι­κές κατη­γο­ρί­ες δημό­σιων χώρων όπως είναι τα γρα­φεία, τα σχο­λεία, τα πανε­πι­στή­μια, τα φρο­ντι­στή­ρια, οι χώροι λατρεί­ας, η εστί­α­ση, τα κατα­στή­μα­τα, τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, τα ταξί, οι ανελ­κυ­στή­ρες, οι λοι­ποί ανοι­κτοί χώροι, τα νοσο­κο­μεία, τα ιατρεία, τα δια­γνω­στι­κά κέντρα, τα κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής, τα κομ­μω­τή­ρια και τα κέντρα αισθητικής.

odigies maska2

Ανα­φο­ρι­κά με τη χρή­ση μάσκας παρα­θέ­το­νται οδη­γί­ες χρή­σης από την υγειο­νο­μι­κή επιτροπή.

odigies maska3

Ανα­λυ­τι­κά από τη Δευ­τέ­ρα που τίθε­νται σε ισχύ τα μέτρα για την στα­δια­κή επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα, η κυβέρ­νη­ση εξέ­δω­σε πίνα­κες με οδη­γί­ες Δημό­σιας Υγεί­ας (υγιει­νή χεριών, απο­στά­σεις, χρή­ση μάσκας) στις βασι­κές κατη­γο­ρί­ες δημό­σιων χώρων, με βάση τις τελι­κές κατευ­θύν­σεις που εγκρί­θη­καν χθες από την Υγειο­νο­μι­κή Επιτροπή.

odigies maska4

Συγκε­κρι­μέ­να στα μέτρα κυρί­αρ­χο ρόλο παί­ζουν η από­στα­ση μετα­ξύ των ανθρώ­πων, η υγει­ι­νή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρή­ση ιατρι­κής μάσκας σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, και η συνά­θροι­ση περιο­ρι­σμε­νου αριθ­μού ατό­μων σε κλει­στούς χώρους.

Η από­στα­ση μετα­ξύ ατό­μων είναι το ελά­χι­στο 1,5 μέτρα, στους ανελ­κυ­στή­ρες επι­τρέ­πε­ται πλη­ρό­τη­τα έως 40%, η χρή­ση ιατρι­κής μάσκας είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για το προ­σω­πι­κό σε κατα­στή­μα­τα, μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, χώρους εστί­α­σης, νοσο­κο­μεία και κομ­μω­τή­ρια, ενώ για το κοι­νό είναι υπο­χρε­ω­τι­κή στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς ανελ­κυ­στη­ρες και νοσοκομεία.

Επί­σης έχουν εκδο­θεί οδη­γί­ες για τη σωστή χρή­ση μάσκας (ιατρι­κής και μη ιατρι­κής) η οποία είναι «το κλει­δί για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά της και την προ­στα­σία του ατό­μου που τη φορά», καθώς και για την κατα­σκευή μη ιατρι­κής μάσκας.

odigies maska5

odigies maska6

Η χρή­ση μη ιατρι­κής μάσκας στους εργα­ζό­με­νους καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή όταν εργά­ζο­νται σε σού­περ μάρ­κετ χώρους εστί­α­σης χώρους δια­χεί­ρι­σης μη τυπο­ποη­μέ­νων τρο­φί­μων (κρε­ο­πω­λεία ιχθυο­πω­λεία, ζαχα­ρο­πλα­στεία κ.α.) και σε οσους εργά­ζο­νται σε χώρους εργα­σί­ας στους οποί­ους δεν είναι δυνα­τόν να τηρη­θούν οι απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας (π.χ. μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς). Όσοι εργά­ζο­νται σε νοσο­κο­μεία ιατρεία κέντρα υγεί­ας και δια­γνω­στι­κά κέντρα κάνουν χρή­ση ιατρι­κής μάσκας.

odigies maska7

Επι­ση­μαί­νε­ται τέλος, ότι η χρή­ση μη ιατρι­κής μάσκας απο­τε­λεί συμπλη­ρω­μα­τι­κό μέτρο και δεν υπο­κα­θι­στά τους βασι­κούς κανό­νες προστασίας.

odigies maska8

Ακο­λου­θούν ανα­λυ­τι­κά οι οδη­γί­ες Δημό­σιας Υγεί­ας που εγκρί­θη­καν από την Υγειο­νο­μι­κή Επιτροπή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο