Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Η Γάζα στραγγαλίζεται – Τίποτα παρά ψίχουλα η ανθρωπιστική βοήθεια

Συνέ­ντευ­ξη Τύπου παρα­χώ­ρη­σε ο γενι­κός επί­τρο­πος της UNRWA, της Υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ για την παρο­χή Ανθρω­πι­στι­κής Βοή­θειας στους Παλαι­στι­νί­ους, Φίλιπ Λατσα­ρί­νι, όπου μίλη­σε για την κατά­στα­ση στη Γάζα και την επεί­γου­σα ανά­γκη για διο­χέ­τευ­ση περισ­σό­τε­ρης ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας.

«Έχουν υπάρ­ξει έντο­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και ατε­λεί­ω­τη διπλω­μα­τία για το άνοιγ­μα μιας ανθρω­πι­στι­κής γραμ­μής ανε­φο­δια­σμού. Μέχρι στιγ­μής είχε σαν απο­τέ­λε­σμα μονά­χα μια χού­φτα αυτο­κι­νη­το­πο­μπές βοή­θειας. Αυτό δεν θα αντι­στρέ­ψει το γεγο­νός πως η Γάζα στραγ­γα­λί­ζε­ται. Οι άνθρω­ποι της Γάζα νιώ­θουν απο­κλει­σμέ­νοι, απο­ξε­νω­μέ­νοι κι εγκα­τα­λε­λει­μέ­νοι», είπε.

Ο Λατσα­ρί­νι είπε ότι παρά τις έντο­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το άνοιγ­μα νέων γραμ­μών παρο­χής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, έχει επι­τρα­πεί μόνο σε μια «χού­φτα κομ­βόι βοή­θειας». «Πολ­λοί από εμάς είδα­με σε αυτά τα φορ­τη­γά μια αχτί­δα ελπί­δας», αλλά ήταν «ένας αντι­πε­ρι­σπα­σμός – τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από ψίχου­λα», πρόσθεσε.

Επί­σης, απο­κά­λυ­ψε πως 57 υπάλ­λη­λοι της UNRWA έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς, με 15 να σκο­τώ­νο­νται μέσα σε μία ημέ­ρα. «Ένας από τους συνα­δέλ­φους μας πριν δύο μέρες πέθα­νε ενώ πήγαι­νε στον φούρ­νο να πάρει ψωμί. Άφη­σε πίσω του έξι παι­διά, έξι εκτο­πι­σμέ­να παι­διά σε κατα­φύ­γιο», συμπλήρωσε.

Ο γενι­κός επί­τρο­πος της UNRWA χαρα­κτή­ρι­σε «πολύ επι­κίν­δυ­νη και παρα­πλα­νη­τι­κή» την εξί­σω­ση της Γάζας με τη Χαμάς. «Είναι μια εξί­σω­ση που στο­χεύ­ει στην απαν­θρω­πο­ποί­η­ση των ανθρώ­πων, με σκο­πό να προ­σφέ­ρει δικαιο­λό­γη­ση στο αδι­καιο­λό­γη­το», είπε. «Κανείς δεν μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί “Δεν ήξε­ρα” καθώς οι εικό­νες, τα πλά­να και οι φωνές ανεί­πω­του πόνου συνε­χί­ζουν να έρχο­νται ώρα με την ώρα από τη Γάζα», υπο­γράμ­μι­σε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο