Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 260.000 άνθρω­ποι έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους στη Λωρί­δα της Γάζας, η οποία παρα­μέ­νει σε κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας και σφυ­ρο­κο­πεί­ται από ισραη­λι­νά αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρους αριθ­μούς του Γρα­φεί­ου Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρω­ποι στη Γάζα ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους», ανέ­φε­ρε το OCHA σε ανα­κοί­νω­σή του χθες Τρί­τη, προει­δο­ποιώ­ντας πως ανα­μέ­νει ότι ο αριθ­μός αυτός θα «συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται». Πρό­σθε­σε πως άλλοι περί­που 3.000 άνθρω­ποι είχαν ήδη εκτο­πι­στεί «εξαι­τί­ας προη­γού­με­νων κλι­μα­κώ­σε­ων», πριν από το Σάββατο.

Αφό­του το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς, που ελέγ­χει τη Λωρί­δα της Γάζας από το 2007, εξα­πέ­λυ­σε το Σάβ­βα­το άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση στο έδα­φος του Ισρα­ήλ και η κυβέρ­νη­ση του Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου τού κήρυ­ξε πόλε­μο, οι νεκροί συνο­λι­κά ξεπέ­ρα­σαν τους 3.600, αν προ­στε­θούν άμα­χοι, στρα­τιώ­τες του Ισρα­ήλ και παλαι­στί­νιοι μαχητές.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός διε­ξά­γει από το Σάβ­βα­το ευρεί­ας κλί­μα­κας επι­χει­ρή­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκα­το­ντά­δων αερο­πο­ρι­κών πληγ­μά­των στη Λωρί­δα της Γάζας που κατέ­στρε­ψαν κτί­ρια, τα οποία παρου­σί­α­σε ως «κέντρα διοί­κη­σης» της Χαμάς.

Οι βομ­βαρ­δι­σμοί κατέ­στρε­ψαν πάνω από 1.000 κτί­ρια, ενώ άλλα 560, που υπέ­στη­σαν εκτε­τα­μέ­νες ζημιές, είναι πλέ­ον αδύ­να­το να κατοι­κη­θούν, σύμ­φω­να με το OCHA, το οποίο επι­κα­λεί­ται τις παλαι­στι­νια­κές αρχές.

Σχε­δόν 175.500 εκτο­πι­σμέ­νοι έχουν βρει κατα­φύ­γιο σε 88 σχο­λι­κά κτί­ρια που δια­χει­ρί­ζε­ται το Γρα­φείο Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA), πρό­σθε­σε το OCHA.

Άλλοι εκτο­πι­σμέ­νοι –πάνω από 14.500– βρή­καν κατα­φύ­γιο σε 12 δημό­σια σχο­λεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτι­μή­σεις του OCHA, σχε­δόν 74.000 φιλο­ξε­νού­νται από συγ­γε­νείς ή γεί­το­νες και πολ­λοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρό­κει­ται για τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων στη Λωρί­δα της Γάζας «από την κλι­μά­κω­ση των 50 ημε­ρών (κατά τη διάρ­κεια) των εχθρο­πρα­ξιών του 2014», ανέ­φε­ρε η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ.

Εξάλ­λου το να καλυ­φθούν ακό­μα και οι βασι­κές ανά­γκες «γίνε­ται ολο­έ­να πιο περί­πλο­κο» για τους πάντες στη Λωρί­δα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτο­πι­σμέ­νους, προει­δο­ποί­η­σε το OCHA.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο