Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο σε διάστημα 7 μηνών

Περισ­σό­τε­ροι από 1.500 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους επι­χει­ρώ­ντας τον διά­πλου της Μεσο­γεί­ου προς την Ευρώ­πη κατά τη διάρ­κεια των επτά πρώ­των μηνών του έτους, εκ των οποί­ων περισ­σό­τε­ροι από 850 τον Ιού­νιο και τον Ιού­λιο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε ένα δελ­τίο τύπου που εξέ­δω­σε, η UNHCR υπο­γραμ­μί­ζει ότι αυτό το ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας είναι πολύ αυξη­μέ­νο, την ώρα που ο αριθ­μός των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που κατά­φε­ραν να φθά­σουν στις ευρω­παϊ­κές ακτές έχει κατα­γρά­ψει σημα­ντι­κή πτώ­ση σε σύγκρι­ση με τα προη­γού­με­να έτη.

Περί­που 60.000 μετα­νά­στες διέ­σχι­σαν τη Μεσό­γειο από τις αρχές του 2018, ήτοι 50% λιγό­τε­ροι από τον αριθ­μό που κατα­γρά­φθη­κε την ίδια περί­ο­δο πέρυσι.

«Η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες ζητά επει­γό­ντως από τα Κρά­τη και τις αρχές σε αυτές τις οδούς διέ­λευ­σης να λάβουν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την εξάρ­θρω­ση των δικτύ­ων δια­κι­νη­τών» δήλω­σε ο Βεν­σάν Κοστέλ, ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος της UNHCR για τη Μεσόγειο.

«Με τόσες ζωές σε κίν­δυ­νο, είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας να δώσου­με δια­βε­βαιώ­σεις στους καπε­τά­νιους των πλοί­ων ότι θα μπο­ρούν να απο­βι­βά­σουν τους δια­σω­θέ­ντες επι­βά­τες» συμπλή­ρω­σε ο αξιω­μα­τού­χος του ΟΗΕ, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι τα πλοία που μετέ­φε­ραν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες δεν μπό­ρε­σαν πρό­σφα­τα να ελλι­με­νι­στούν στην Ιτα­λία και τη Μάλτα.

Η Ισπα­νία έχει ανα­δει­χθεί φέτος στην πρώ­τη χώρα εισό­δου μετα­να­στών στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, ξεπερ­νώ­ντας την Ιτα­λία που έκλει­σε τα λιμά­νια της. Περισ­σό­τε­ροι από 23.500 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες αφί­χθη­σαν από τον Ιανουά­ριο, αριθ­μός μεγα­λύ­τε­ρος σε σύγκρι­ση με το σύνο­λο του 2017, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο