Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο — Περίπου 25.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στο μετα­ξύ, η ειδι­κή για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών, Φραν­τσέ­σκα Αλμπα­νέ­ζε, δήλω­σε χθες Πέμ­πτη ότι το Ισρα­ήλ παρα­βί­α­σε το διε­θνές δίκαιο βομ­βαρ­δί­ζο­ντας «ακα­τά­παυ­στα» τη Λωρί­δα της Γάζας, ισο­πε­δώ­νο­ντας συνοι­κί­ες και σκο­τώ­νο­ντας χιλιά­δες Παλαιστίνιους,

«Το Ισρα­ήλ έκα­νε πράγ­μα­τα που είναι εντε­λώς παρά­νο­μα», τόνι­σε η Αλμπα­νέ­ζε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Μαδρίτη.

Τα σχό­λια της ιτα­λί­δας νομι­κού, ειδι­κής ειση­γή­τριας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη, δια­τυ­πώ­θη­καν καθώς το Ισρα­ήλ έχει βρε­θεί αντι­μέ­τω­πο με προ­σφυ­γή της Νότιας Αφρι­κής στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, με την οποία κατη­γο­ρεί­ται για «γενο­κτο­νία».

Είναι απα­ραί­τη­τος ο δια­χω­ρι­σμός των μαχη­τών από τους αμά­χους και πρέ­πει να δια­σφα­λί­ζε­ται ότι οι επι­χει­ρή­σεις που διε­ξά­γο­νται είναι ανα­λο­γι­κές, συνέ­χι­σε η ειδική.

«Αντί γι’ αυτό, γίνα­με μάρ­τυ­ρες 100 και πλέ­ον ημε­ρών ακα­τά­παυ­στων βομ­βαρ­δι­σμών — τις δύο πρώ­τες εβδο­μά­δες με 6.000 βόμ­βες ανά εβδο­μά­δα, βόμ­βες 2.000 λιβρών, σε ιδιαί­τε­ρα πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές», σημείωσε.

«Τα περισ­σό­τε­ρα νοσο­κο­μεία δεν μπο­ρούν πλέ­ον να λει­τουρ­γή­σουν. Μεγά­λος αριθ­μός των νοσο­κο­μεί­ων αυτών, των μεγα­λύ­τε­ρων, έκλει­σε, βομ­βαρ­δί­στη­κε ή κατα­λή­φθη­κε από τον (ισραη­λι­νό) στρα­τό. Ο κόσμος πεθαί­νει τώρα όχι μόνο εξαι­τί­ας των βομ­βών, αλλά επί­σης επει­δή δεν υπάρ­χουν αρκε­τές δομές υγεί­ας για να τού προ­σφερ­θεί περί­θαλ­ψη», στη­λί­τευ­σε η ειδική.

«Ο αριθ­μός των παι­διών που ακρω­τη­ριά­ζο­νται καθη­με­ρι­νά, που τους ακρω­τη­ριά­ζουν ένα ή δυο μέλη, είναι σοκα­ρι­στι­κός. Τους πρώ­τους δύο μήνες αυτού του πολέ­μου, ακρω­τη­ριά­στη­καν χωρίς αναι­σθη­σία 1.000 παι­διά. Αυτό είναι τερα­τώ­δες», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 24.762 οι νεκροί

Συνο­λι­κά 24.762 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί και 62.108 έχουν τραυ­μα­τι­στεί σε ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα στη Λωρί­δα της Γάζας από τις 7 Οκτω­βρί­ου, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας.

Τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες σκο­τώ­θη­καν 142 Παλαι­στί­νιοι και τραυ­μα­τί­στη­καν 278, ενώ πολ­λοί άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν κάτω από τα ερεί­πια, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο. Αυτή την εβδο­μά­δα η ίδια πηγή είχε διευ­κρι­νί­σει ότι τα τρία τέταρ­τα των νεκρών είναι γυναί­κες και παιδιά.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο