Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε υπέρ μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας

Έπει­τα από πέντε και πλέ­ον μήνες δολο­φο­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ ενέ­κρι­νε σήμε­ρα ένα ψήφι­σμα με το οποίο ζητά την «άμε­ση εφαρ­μο­γή μιας κατά­παυ­σης του πυρός» στη Γάζα.

Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ, που είχαν μπλο­κά­ρει πολ­λές φορές τα σχε­τι­κά αιτή­μα­τα, απεί­χαν. Έτσι, το ψήφι­σμα υπερ­ψη­φί­στη­κε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή.

Το ψήφι­σμα «αξιώ­νει μια άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός για τον μήνα του Ραμα­ζα­νιού», ο οποί­ος έχει ήδη ξεκι­νή­σει εδώ και δύο εβδο­μά­δες, που θα οδη­γή­σει στην «εφαρ­μο­γή μιας μόνι­μης κατά­παυ­σης του πυρός», ενώ «ζητά την άμε­ση και άνευ όρων απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των ομήρων».

Φυσι­κά, τα ψηφί­σμα­τα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ είναι δεσμευ­τι­κά μόνο σε θεω­ρη­τι­κό επί­πε­δο, πόσo μάλ­λον όταν το κρά­τος — δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ χαρα­κτη­ρί­ζει σχε­δόν σαν «υπο­χεί­ριο» της Χαμάς μέχρι και τα Ηνω­μέ­να Έθνη.

Το ραδιο­φω­νι­κό δίκτυο του στρα­τού του Ισρα­ήλ μετέ­δω­σε λίγο πριν από τη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου ότι ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Μπ. Νετα­νιά­χου, θα ακυ­ρώ­σει μια προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη απο­στο­λή στην Ουά­σιγ­κτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκή­σουν βέτο στο ψήφισμα.

Την Παρα­σκευή, η Ρωσία και η Κίνα είχαν θέσει το βέτο τους σε ένα σχέ­διο ψηφί­σμα­τος των ΗΠΑ που υπο­γράμ­μι­ζε την «ανά­γκη μιας άμε­σης κατά­παυ­σης του πυρός» στη Γάζα σε σύν­δε­ση με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομήρων.

Μέχρι σήμε­ρα, οι ΗΠΑ έχουν μπλο­κά­ρει τρία ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ για κατά­παυ­ση του πυρός. Το αμε­ρι­κα­νι­κό κεί­με­νο που απορ­ρί­φθη­κε δεν καλού­σε ακρι­βώς σε μια άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια δια­τύ­πω­ση που κρί­θη­κε αμφί­ση­μη από τις αρα­βι­κές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία.

Διπλω­μα­τι­κές πηγές έλε­γαν πως το ψήφι­σμα που εγκρί­θη­κε σήμε­ρα, «απο­τε­λεί έργο των μη μόνι­μων μελών του Συμ­βου­λί­ου», τα οποία «δια­πραγ­μα­τεύ­τη­καν όλο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο με τις ΗΠΑ επι­χει­ρώ­ντας να απο­φύ­γουν μια νέα αποτυχία».

Σε άλλο σημείο του, το ψήφι­σμα ζητά την «άρση όλων των εμπο­δί­ων» στην ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

«Η στή­ρι­ξη των ΗΠΑ σε αυτούς τους στό­χους δεν είναι μονά­χα ρητο­ρι­κή. Εργα­ζό­μα­στε αδιά­κο­πα για να τους κάνου­με πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στο πεδίο μέσω της διπλω­μα­τί­ας, διό­τι γνω­ρί­ζου­με ότι μονά­χα μέσω της διπλω­μα­τί­ας μπο­ρού­με να προ­ω­θή­σου­με αυτήν την ατζέ­ντα», δήλω­σε υπο­κρι­τι­κά η πρέ­σβει­ρα στα Ηνω­μέ­να Έθνη του κρά­τους — αρχι­τρο­μο­κρά­τη των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίν­φιλντ. «Μια κατά­παυ­ση του πυρός μπο­ρεί να ξεκι­νή­σει αμέ­σως με την απε­λευ­θέ­ρω­ση του πρώ­του ομή­ρου και επο­μέ­νως πρέ­πει να ασκή­σου­με πιέ­σεις στη Χαμάς για να κάνει αυτό ακρι­βώς», έσπευ­σε να συμπληρώσει.

Πάντως, και το νέο νέο ψήφι­σμα κατα­δι­κά­ζει «όλες τις τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες», όμως χωρίς να ανα­φέ­ρε­ται ονο­μα­στι­κά στις επι­θέ­σεις της Χαμάς της 7ης Οκτω­βρί­ου. Η Γκρίν­φιλντ δήλω­σε πως οι ΗΠΑ απεί­χαν από την ψηφο­φο­ρία, διό­τι δεν συμ­φω­νού­σαν με τα πάντα στο κεί­με­νο και το ψήφι­σμα δεν περιεί­χε μια κατα­δί­κη της Χαμάς.

Αντόνιο Γκουτέρες: Ασυγχώρητο” να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες χαι­ρέ­τι­σε την έγκρι­ση, από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, του ψηφί­σμα­τος που ζητεί την «άμε­ση» κατά­παυ­ση του πυρός στη Λωρί­δα της Γάζας και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων, τονί­ζο­ντας ότι θα ήταν «ασυγ­χώ­ρη­το» να μην εφαρμοστεί.

«Αυτή η από­φα­ση πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί. Μια απο­τυ­χία της θα ήταν ασυγ­χώ­ρη­τη» ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στην πλατ­φόρ­μα Χ.

Η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, λέει ο Λευκός Οίκος μετά το ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

«Απο­γο­ή­τευ­ση» εξέ­φρα­σε ο Λευ­κός Οίκος επει­δή ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ακύ­ρω­σε την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη επί­σκε­ψη υψη­λό­βαθ­μης ισραη­λι­νής αντι­προ­σω­πεί­ας στην Ουά­σινγ­κτον, αφού το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ ενέ­κρι­νε ψήφι­σμα για την «άμε­ση εφαρ­μο­γή κατά­παυ­σης του πυρός» στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να απέ­χουν από την ψηφοφορία.

«Είναι απο­γοη­τευ­τι­κό. Είμα­στε πολύ απο­γοη­τευ­μέ­νοι που δεν θα έρθουν στην Ουά­σινγ­κτον ώστε να έχου­με μια συνο­λι­κή συζή­τη­ση μαζί τους σχε­τι­κά με τις βιώ­σι­μες εναλ­λα­κτι­κές επί του πεδί­ου της Ράφα» ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο, ο υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ Όστιν θα συνα­ντη­θεί πάντως αύριο με τον Ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του, τον Γιο­άβ Γκά­λαντ, που βρί­σκε­ται ήδη στην Ουά­σινγ­κτον, για να συζη­τή­σουν θέμα­τα όπως η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων, η απο­στο­λή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και η προ­στα­σία των αμά­χων στη Ράφα. Ο Γκά­λαντ πρό­κει­ται επί­σης να έχει συνο­μι­λί­ες με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν και τον σύμ­βου­λο εθνι­κής ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν είχε ζητή­σει από τον Νετα­νιά­χου να στεί­λει μια αντι­προ­σω­πεία στην Ουά­σινγ­κτον για δια­βου­λεύ­σεις ανα­φο­ρι­κά με το σχέ­διο του Ισρα­ήλ να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση ευρεί­ας κλί­μα­κας στην πόλη της Ράφα, κάτι στο οποίο αντι­τί­θε­νται οι ΗΠΑ.

Ο Κίρ­μπι τόνι­σε ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τι­κή δεν έχει αλλά­ξει, παρά την από­φα­ση για απο­χή από τη συγκε­κρι­μέ­νη ψηφο­φο­ρία. Πρό­σθε­σε ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι θα συνε­χί­σουν να εκφρά­ζουν τις ανη­συ­χί­ες της Ουά­σινγ­κτον για την ισραη­λι­νή πολι­τι­κή στη Γάζα, στο πλαί­σιο των συνε­χι­ζό­με­νων συνο­μι­λιών μετα­ξύ των δύο κυβερ­νή­σε­ων. «Τίπο­τα δεν έχει αλλά­ξει όσον αφο­ρά την άπο­ψή μας ότι μια μεγά­λη χερ­σαία επί­θε­ση στη Ράφα θα ήταν μεγά­λο λάθος», είπε.

Το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χαμάς “ακόμη και σε μέρη που δεν έχει πάει ακόμη”, λέει ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ

Ο Γκά­λαντ από την πλευ­ρά του υπο­στή­ρι­ξε ότι το Ισρα­ήλ «δεν έχει το ηθι­κό δικαί­ω­μα να στα­μα­τή­σει τον πόλε­μο στη Γάζα μέχρι να επι­στρέ­ψουν όλοι οι όμη­ροι στο σπί­τι τους». Πρό­σθε­σε ότι θα πει στον Λευ­κό Οίκο ότι το Ισρα­ήλ θα ανα­λά­βει δρά­ση κατά της Χαμάς παντού, «ακό­μη και σε μέρη που δεν έχου­με πάει ακόμη».

Ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός προει­δο­ποί­η­σε επί­σης ότι αν δεν υπάρ­ξει μια «νίκη απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας» στη Γάζα, «μπο­ρεί να βρε­θού­με εγγύ­τε­ρα σε έναν πόλε­μο στον βορ­ρά», όπου οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις ανταλ­λάσ­σουν πυρά με μαχη­τές της Χεζ­μπο­λάχ εδώ και πέντε μήνες, αφού ξεκί­νη­σαν οι επι­χει­ρή­σεις τον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Στο Ισρα­ήλ, ο ηγέ­της της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης Για­ΐρ Λάπιντ κατη­γό­ρη­σε τον Νετα­νιά­χου ότι προ­σπα­θεί να απο­σπά­σει την προ­σο­χή από τις δια­φω­νί­ες στον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό για το νομο­σχέ­διο που αφο­ρά τη στρα­το­λό­γη­ση, εις βάρος των δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ. «Πρό­κει­ται για σοκα­ρι­στι­κή ανευ­θυ­νό­τη­τα από έναν πρω­θυ­πουρ­γό που τα έχει χάσει», έγρα­ψε στην πλατ­φόρ­μα Χ.

Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση θεω­ρεί ότι η απο­χή των ΗΠΑ από την ψηφο­φο­ρία βλά­πτει την πολε­μι­κή προ­σπά­θεια του Ισρα­ήλ και εμπο­δί­ζει την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων «επει­δή δίνει στη Χαμάς την ελπί­δα ότι η διε­θνής πίε­ση θα της επι­τρέ­ψει να πετύ­χει μια κατά­παυ­ση του πυρός χωρίς την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων», όπως ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­σή του το γρα­φείο του Νετανιάχου.

Αντι­θέ­τως, ο Παλαι­στί­νιος πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μαν­σούρ είπε ότι το σημε­ρι­νό ψήφι­σμα του ΟΗΕ «θα πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει την καμπή» ώστε να μπει τέλος στην «αγω­νία» των κατοί­κων της Γάζας. «Θα πρέ­πει να επι­τρέ­ψει να σωθούν ζωές (…) Πρέ­πει να είναι το σήμα για το τέλος αυτής της ωμής επί­θε­σης ενα­ντί­ον του λαού μας», είπε ο Μανσούρ.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο