Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ: Ο καθένας να «τραβάει» τον άλλον και όλοι μαζί να πάμε ψηλότερα — Ελπιδοφόρα αρχή, ξεπεράσαμε ήδη το 1/4 του πλάνου

Ο τίτλος άρθρου τον Φλε­βά­ρη του 2020 στον «Οδη­γη­τή» για την πεί­ρα της Οργά­νω­σης Σπου­δά­ζου­σας Αθή­νας, που μέσα σε 3 μέρες είχε καλύ­ψει το 30% του πλά­νου της ήταν ακρι­βώς αυτός.

Απο­τυ­πω­νό­ταν η συγκι­νη­τι­κή και ενθου­σιώ­δης προ­σπά­θεια φοι­τη­τές από δεκά­δες αμφι­θέ­α­τρα της Αττι­κής να ενι­σχύ­σουν από το υστέ­ρη­μά τους το ΚΚΕ, το κάθε μέλος της ΚΝΕ να έχει την φιλο­δο­ξία και ευθύ­νη να «μην πάει πίσω» από την υπερ­κά­λυ­ψη του πλά­νου της Οργά­νω­σής του: Ο καθέ­νας να «τρα­βά­ει» τον άλλον και όλοι μαζί να πάμε ψηλότερα!

Η ΚΝΕ, με τη δημο­σί­ευ­ση των Θέσε­ων του ΚΣ για το 13ο Συνέ­δριο της Οργά­νω­σης, από τα μέσα Οκτώ­βρη βρί­σκε­ται σε προ­συ­νε­δρια­κή δια­δι­κα­σία. Μια κορυ­φαία εσω­ορ­γα­νω­τι­κή συλ­λο­γι­κή συζή­τη­ση και ταυ­τό­χρο­να μαχη­τι­κή δρά­ση. Μέσα σε αυτήν την προ­σπά­θεια κατα­γρά­φε­ται ως δείγ­μα τέτοιας δου­λειάς ότι στο 1ο «κλεί­σι­μο» για την Οικο­νο­μι­κή Εξόρ­μη­ση Νοέμ­βρη — Δεκέμ­βρη της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ κάλυ­ψε το 25,25% του πλά­νου της.

Η περί­ο­δος που δια­νύ­ου­με θα είναι σίγου­ρα απαι­τη­τι­κή αλλά και ενδια­φέ­ρου­σα. Είναι πολύ θετι­κό ότι χιλιά­δες μέλη της ΚΝΕ, την ίδια στιγ­μή που μελε­τούν, συζη­τούν, εξε­τά­ζουν την προ­σω­πι­κή και συλ­λο­γι­κή τους πεί­ρα και βαθαί­νουν τη σκέ­ψη τους πάνω στις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, ταυ­τό­χρο­να έχουν κατα­φέ­ρει να δια­κι­νή­σουν τον «Οδη­γη­τή» με τις Θέσεις σε πολ­λές χιλιά­δες νέους και νέες, πρω­το­στα­τούν σε σημα­ντι­κές εστί­ες αγώ­να, πραγ­μα­το­ποιούν και σχε­διά­ζουν ένα πλα­τύ άνοιγ­μα με εκδη­λώ­σεις και συσκέ­ψεις, οργα­νώ­νουν την επι­τυ­χία της Οικο­νο­μι­κής Εξόρ­μη­σης. Αλί­μο­νο αν εφη­συ­χά­ζα­με. Αδυ­να­μί­ες συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν. Ομως, σε όλες τις Οργα­νώ­σεις συγκε­ντρώ­νε­ται μια πλού­σια πεί­ρα που είναι ζητού­με­νο να γενι­κευ­τεί, για­τί μπρο­στά μας σε όλα τα μέτω­πα έχου­με έναν «μαρα­θώ­νιο»… Εχου­με οδη­γό το σύν­θη­μα του 13ου Συνε­δρί­ου «Είμα­στε η σπί­θα που θα κάνει τα σκο­τά­δια φως! Με τη δύνα­μη των επα­να­στα­τι­κών ιδε­ών. Για τον σοσια­λι­σμό. Τολ­μά­με το μεγά­λο βήμα στο μέλ­λον, με το ΚΚΕ», και μας απα­σχο­λεί καθη­με­ρι­νά το πώς θα γίνει αυτό, τι βήμα­τα πρέ­πει να μετρή­σου­με, σε τι πρέ­πει να γίνου­με καλύτεροι.

Βαδίζουμε σε συγκεκριμένα χνάρια

Οι προ­σπά­θειες για την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση του Κόμ­μα­τος, όπως πάντα έτσι και σήμε­ρα, είναι συνυ­φα­σμέ­νες με τη δου­λειά για το βάθε­μα των ιδε­ο­λο­γι­κών — πολι­τι­κών δεσμών με ευρύ­τε­ρες εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις. Τα «στιγ­μιό­τυ­πα» που κάθε φορά ξεχω­ρί­ζουν, δίνουν μια εικό­να για τον επα­να­στα­τι­κό και πρω­το­πό­ρο ρόλο του ΚΚΕ, τα στοι­χεία της προ­σω­πι­κό­τη­τας που παλεύ­ου­με να κατα­κτά­με ως νέοι κομ­μου­νι­στές σε όλες τις συνθήκες.

Ο λαός πάντα ενί­σχυε το Κόμ­μα από το υστέ­ρη­μά του για­τί ήξε­ρε πως τα χρή­μα­τα αυτά γίνο­νταν «σπί­θα» στον αγώ­να για να ομορ­φαί­νει η ζωή. Στα δύσκο­λα χρό­νια των διώ­ξε­ων και των απάν­θρω­πων μεθό­δων που επι­στρά­τευε το αστι­κό κρά­τος για να χτυ­πή­σει το Κόμ­μα τα χρή­μα­τα που συγκε­ντρώ­νο­νταν γίνο­νταν «βόλια» στον «Ριζο­σπά­στη» όταν οι φασί­στες επι­τί­θε­ντο στα γρα­φεία του. Γίνο­νταν δέμα­τα με ρου­χι­σμό, βιβλία και τρό­φι­μα για τους φυλα­κι­σμέ­νους και εξό­ρι­στους. Γίνο­νταν βιβλία, εκδό­σεις και προ­πα­γαν­δι­στι­κά υλι­κά που προ­σέ­φε­ραν γνώ­ση και δύνα­μη σε μια περί­ο­δο που όλα φαί­νο­νταν «σκο­τει­νά» αλλά ο λαός κατά­φε­ρε να θεριέ­ψει και να γίνει γίγαντας.

Έτσι και σήμε­ρα, ο λαός και η νεο­λαία αντα­πο­κρί­νο­νται στο κάλε­σμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οικο­νο­μι­κή Εξόρ­μη­ση για­τί γνω­ρί­ζουν ότι η οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση στο ΚΚΕ «μετα­τρέ­πε­ται» σε μαχη­τι­κή δρά­ση για να μην περι­μέ­νει ο λαός ποιο αστι­κό κόμ­μα θα τον «παγώ­σει» και θα τον «ματώ­σει» περισ­σό­τε­ρο. «Μετα­τρέ­πε­ται» σε προ­σπά­θεια για να γίνουν βήμα­τα στην ανα­συ­γκρό­τη­ση του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, στην ανά­πτυ­ξη της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης με κάθε τρό­πο. Με αυτήν την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση κατα­φέρ­νου­με να οργα­νώ­νου­με καλαί­σθη­τες πολι­τι­στι­κές παρα­γω­γές — εκδη­λώ­σεις, όπως τα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του «Οδη­γη­τή» που απο­τε­λούν «όαση», προ­σφέ­ρουν αγω­νι­στι­κή ανά­τα­ση. Με τα χρή­μα­τα από το υστέ­ρη­μα του λαού κατα­φέρ­νου­με να τον «κοι­τά­με στα μάτια» και να λέμε: Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν είναι όλοι βου­τηγ­μέ­νοι στον βούρ­κο τής, με όλα τα μέσα, δια­πλο­κής με μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Το ΚΚΕ δεν το κρα­τά­ει κανείς στο χέρι.

Η οικο­νο­μι­κή δου­λειά λει­τουρ­γεί δια­παι­δα­γω­γι­κά για όλα τα μέλη της ΚΝΕ. Προ­σφέ­ρει πάντα μια επι­βε­βαί­ω­ση για το «τι είναι το Κόμ­μα στη ζωή μας». Κάθε χρό­νο, είναι πολ­λά τα παρα­δείγ­μα­τα μελών της ΚΝΕ που δίνουν από τα λίγα χρή­μα­τα που είναι το χαρ­τζι­λί­κι τους, άνερ­γοι που απο­δί­δουν μέρος από το πενι­χρό επί­δο­μα. Πολ­λές εκα­το­ντά­δες που δίνουν κόκ­κι­νο μερο­κά­μα­το. Πάντα έχου­με στο μυα­λό μας ότι «το Κόμ­μα είμα­στε εμείς». Σκε­φτό­μα­στε και κάθε χρό­νο λέμε και στους νέους συντρό­φους τα παρα­δείγ­μα­τα όλων όσοι σε πολύ δύσκο­λες επο­χές ό,τι είχαν το πρό­σφε­ραν απλό­χε­ρα για την υπό­θε­ση του ΚΚΕ. Αυτή η πεί­ρα της συγκι­νη­τι­κής προ­σφο­ράς «χτί­ζε­ται» με κάθε μέσο. Από τα αφι­σά­κια που στο­λί­ζουν τα γρα­φεία και περι­γρά­φουν ένα αντί­στοι­χο ιστο­ρι­κό στιγ­μιό­τυ­πο, από την επα­να­τύ­πω­ση και εκ νέου διά­βα­σμα σχε­τι­κών άρθρων που έχουν δημο­σιευ­τεί στον «Ριζο­σπά­στη» και τον «Οδη­γη­τή».

Στην προ­σπά­θεια να ενι­σχύ­σουν όλο και περισ­σό­τε­ροι το ΚΚΕ και να υπερ­κα­λυ­φθούν τα πλά­να επι­στρα­τεύ­ε­ται η δημιουρ­γι­κό­τη­τα και ανα­πτύσ­σε­ται η πρω­το­βου­λία. Οργα­νώ­νο­νται πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις και γλέ­ντια. Ετοι­μά­ζο­νται λαχειο­φό­ροι, που μας «ανα­γκά­ζουν» να έρθου­με σε επα­φή με μικρο­μα­γα­ζά­το­ρες της κάθε γει­το­νιάς για να προ­σφέ­ρουν και αυτοί ό,τι μπο­ρούν. Ετοι­μά­ζο­νται ημε­ρο­λό­για, λευ­κώ­μα­τα, ιστο­ρι­κοί οδη­γοί και πολ­λά άλλα που προ­ϋ­πο­θέ­τουν τη συλ­λο­γι­κή δου­λειά μιας Οργά­νω­σης, την έρευ­νά της πάνω σε «ψηφί­δες» της ηρω­ι­κής μας Ιστο­ρί­ας. Ανα­πτύσ­σε­ται το αίσθη­μα της ευθύ­νης, το «θα κάνου­με τα πάντα» για να πια­στεί ο στό­χος. Ετσι δια­κρί­νο­νται σύντρο­φοι και Οργα­νώ­σεις που ακό­μα και λίγες ώρες πριν από το «κλεί­σι­μο», αν δεν έχει πια­στεί το πλά­νο, εξορ­μούν παντού για να ζητή­σουν ενί­σχυ­ση από κόσμο. Ετσι βγαί­νου­με με ανα­κοι­νώ­σεις σε αμφι­θέ­α­τρα όπου πιθα­νόν νέοι άνθρω­ποι ακούν για πρώ­τη φορά ότι το ΚΚΕ σε αυτούς στη­ρί­ζε­ται. Ετσι, είναι χιλιά­δες τα μέλη της ΚΝΕ, όλα αυτά τα χρό­νια, που στην προ­σπά­θεια να κόψουν ένα κου­πό­νι ενί­σχυ­σης, συζή­τη­σαν με περισ­σό­τε­ρους και πιο «ουσια­στι­κά» την ανά­γκη συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ενίσχυση του Κόμματος

Έχου­με μεγά­λη πεί­ρα για το πώς μπο­ρού­με να τα κατα­φέ­ρου­με, όμως η επι­τυ­χία δεν είναι δεδο­μέ­νη. Απαι­τεί, όπως πάντα έτσι και τώρα, την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, την ευρη­μα­τι­κό­τη­τα και την καλή οργά­νω­ση της δου­λειάς από όλα τα όργα­να και τις ΟΒ. Τη μαχη­τι­κή συμπό­ρευ­ση όλων των συντρό­φων και φίλων της ΚΝΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΟΒ και οι Τομε­α­κές Οργα­νώ­σεις που έκα­ναν πιο «δυνα­τό» ξεκί­νη­μα είναι αυτές που όλοι οι σύντρο­φοι πέρα­σαν από τα γρα­φεία για να μάθουν πώς τα «πάμε», το τι μένει για να πιά­σου­με το πλά­νο ώστε να πάρουν τα μέτρα τους…

Να κανο­νί­σουν ραντε­βού, να προ­γραμ­μα­τί­σουν με ακρί­βεια ακό­μα και πότε θα μπο­ρέ­σουν να δώσουν κόκ­κι­νο μερο­κά­μα­το, που ήδη οργα­νώ­νουν την κομ­μου­νι­στι­κή άμιλλα.

Οι συν­θή­κες που φέτος θα συζη­τή­σου­με με χιλιά­δες να δώσουν δύνα­μη στη δύνα­μή τους, ενι­σχύ­ο­ντας οικο­νο­μι­κά το Κόμ­μα, πρέ­πει να παρ­θούν υπό­ψη από όλους μας. Οι ανα­σφά­λειες και οι οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει μεγά­λο μέρος του λαού και της νέας γενιάς είναι μεγά­λες. Εχει όμως επι­βε­βαιω­θεί ότι είναι και μεγά­λο το ενδια­φέ­ρον για το «τι λέμε εμείς για όλα αυτά».

Αυτό έδει­ξε η μεγά­λη επι­τυ­χία του 48ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή», αυτό επι­βε­βαιώ­νουν και τα στοι­χεία από τη μέχρι τώρα δια­κί­νη­ση του «Οδη­γη­τή» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέ­δριο της ΚΝΕ.

Τώρα είναι η ώρα να οργα­νω­θούν ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά το πολι­τι­κό άνοιγ­μα και ο σχε­δια­σμός σε κάθε χώρο. Να προ­σμε­τρη­θεί από τα καθο­δη­γη­τι­κά όργα­να ότι είναι περισ­σό­τε­ροι αυτοί που μπο­ρούν να βοη­θή­σουν σε κάτι που θα τους ανα­θέ­σου­με. Είναι πολύ περισ­σό­τε­ροι αυτοί που θα καλέ­σου­με σε μια πρω­το­βου­λία. Είναι πολύ περισ­σό­τε­ροι όσοι θέλουν μαζί με εμάς να παλέ­ψουν ώστε τα πράγ­μα­τα να γίνουν «αλλιώς». Το να βρε­θού­με και να ανα­πτύ­ξου­με κοι­νή δρά­ση με όλους αυτούς είναι ένα απαι­τη­τι­κό καθή­κον που πρέ­πει να οργα­νω­θεί παίρ­νο­ντας τα κατάλ­λη­λα μέτρα. Από αυτήν την προ­σπά­θεια θα βοη­θιέ­ται και σε αυτήν τη δου­λειά θα βοη­θά και η μάχη για την υπερ­κά­λυ­ψη των πλά­νων της Οικο­νο­μι­κής Εξόρμησης.

Του Σωκρά­τη Μπουντόλου
μέλους του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ
από τον σημε­ρι­νό Ριζοσπάστη

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Ελπιδοφόρα αρχή, ξεπερνώντας το 1/4 του συνολικού πλάνου
Στο 25,98% η κάλυψη μετά το πρώτο πανηγυρικό «κλείσιμο»

Με μια καλή αρχή οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «έσπα­σαν το ρόδι» της Οικο­νο­μι­κής Εξόρ­μη­σης Νοέμ­βρη — Δεκέμ­βρη 2022 που προ­κή­ρυ­ξε η ΚΕ του Κόμ­μα­τος. Συγκε­κρι­μέ­να, μετά το πρώ­το «κλεί­σι­μο», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε κλί­μα αισιο­δο­ξί­ας σε όλη την Ελλά­δα αλλά και στο εξω­τε­ρι­κό, η κάλυ­ψη του συνο­λι­κού πλά­νου έφτα­σε στο 25,98%.

Μετά την επί­ση­μη πρε­μιέ­ρα, στην πρώ­τη θέση της κατά­τα­ξης των Οργα­νώ­σε­ων βρί­σκε­ται η ΚΟ Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς — Εύβοιας με 34,27%, ακο­λου­θεί η

ΚΟ Εξω­τε­ρι­κού, που έχει φτά­σει στο 32,77%, και την πρώ­τη τριά­δα συμπλη­ρώ­νει η

ΚΟ Αιγαί­ου με 31,70%.

Το φράγ­μα του 30% έχει ξεπε­ρά­σει και η ΚΟ Δυτι­κής Ελλά­δας, με 30,92%, και έπο­νται κατά σειρά

ΚΟ: Αττι­κής 26,40%,

Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης 23,73%,

Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας 23,67%,

Ηπεί­ρου 22,41%,

Θεσ­σα­λί­ας 21,64%,

Πελο­πον­νή­σου με 19,51%,

Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας με 18,91% και

Κρή­της με 17,53%.

Η ΚΝΕ καλύ­πτει το πλά­νο της κατά 25,25%. Η ΚΟΒ του «Ριζο­σπά­στη» κατά 40,39% και η ΚΟΒ του «902» κατά 20%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο