Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νοσηλείας για Covid-19

Η αγω­γή με αλα­τού­χο διά­λυ­μα φαί­νε­ται να σχε­τί­ζε­ται με χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά νοση­λεί­ας στις λοι­μώ­ξεις SARS-CoV‑2, σύμ­φω­να με μελέ­τη που παρου­σιά­ζε­ται στη φετι­νή ετή­σια επι­στη­μο­νι­κή συνά­ντη­ση του Αμε­ρι­κα­νι­κού Κολε­γί­ου Αλλερ­γί­ας, Άσθμα­τος και Ανο­σο­λο­γί­ας στην Καλιφόρνια.

Κατά την περί­ο­δο 2020–2022, 55 άτο­μα ηλι­κί­ας 18–65 ετών με θετι­κό PCR τεστ για λοί­μω­ξη SARS-CoV‑2 επι­λέ­χθη­καν τυχαία για να λάβουν χαμη­λή ή υψη­λή δόση αλα­τού­χου δια­λύ­μα­τος για 14 ημέ­ρες. Το διά­λυ­μα χαμη­λής δοσο­λο­γί­ας απο­τε­λεί­ται από 2,13 γραμ­μά­ρια αλα­τιού δια­λυ­μέ­να σε οκτώ ουγ­γιές ζεστού νερού (περί­που 227 ml) και το διά­λυ­μα υψη­λής δοσο­λο­γί­ας από έξι γραμ­μά­ρια αλα­τιού δια­λυ­μέ­να σε οκτώ ουγ­γιές ζεστού νερού. Οι συμ­με­τέ­χο­ντες έκα­ναν γαρ­γά­ρες και ρινι­κή πλύ­ση τέσ­σε­ρις φορές την ημέ­ρα για 14 ημέ­ρες. Επι­πλέ­ον, αξιο­λο­γή­θη­καν 9.398 άτο­μα με λοί­μω­ξη SARS-CoV‑2, οι οποί­οι απο­τέ­λε­σαν τον πλη­θυ­σμό αναφοράς.

Όπως προ­κύ­πτει, τα ποσο­στά νοση­λεί­ας στα σχή­μα­τα χαμη­λής και υψη­λής δοσο­λο­γί­ας αλα­τού­χου δια­λύ­μα­τος ήταν σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρα από ό,τι στον πλη­θυ­σμό ανα­φο­ράς: 18,5% για τη χαμη­λή δοσο­λο­γία, 21,4% για την υψη­λή και 58,8% για τον πλη­θυ­σμό αναφοράς.

«Στό­χος μας ήταν να εξε­τά­σου­με τις ρινι­κές πλύ­σεις με φυσιο­λο­γι­κό ορό και τις γαρ­γά­ρες για πιθα­νή συσχέ­τι­ση με τη βελ­τί­ω­ση των ανα­πνευ­στι­κών συμ­πτω­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με τη λοί­μω­ξη από κορο­νο­ϊό», επι­ση­μαί­νει ο Τζί­μι Εσπι­νό­ζα, ένας από τους συγ­γρα­φείς της μελέ­της. «Δια­πι­στώ­σα­με ότι και τα δύο σχή­μα­τα φυσιο­λο­γι­κού ορού φαί­νε­ται να σχε­τί­ζο­νται με χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά νοση­λεί­ας στις λοι­μώ­ξεις SARS-CoV‑2. Ελπί­ζου­με ότι μπο­ρούν να γίνουν περισ­σό­τε­ρες μελέ­τες για την περαι­τέ­ρω διε­ρεύ­νη­ση της συσχέ­τι­σης», προ­σθέ­τει ο ίδιος.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο