Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ «απειλούν» την Κίνα να μην «συνεργαστεί» με τη Ρωσία

Άλλος ένας ενδο­α­στι­κός ιμπε­ρια­λι­στι­κός αντα­γω­νι­σμός μετα­ξύ των δύο «ισχυ­ρών» ΗΠΑ-Κίνα, εκτυ­λίσ­σε­ται με πρό­φα­ση την υπο­στή­ρι­ξη που παρέ­χει η Κίνα στη Ρωσία στον πόλε­μο με την Ουκρα­νία, απέ­να­ντι στα συμ­φέ­ρο­ντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ προει­δο­ποί­η­σε χθες Τρί­τη πως θα θεω­ρή­σει υπεύ­θυ­νη την Κίνα αν η Ρωσία σημειώ­σει περαι­τέ­ρω εδα­φι­κά κέρ­δη στην πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αφού το Πεκί­νο ανα­νέ­ω­σε την υπό­σχε­σή του να ενι­σχύ­σει τη συνερ­γα­σία με τη Μόσχα κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψης του επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής διπλωματίας.

Ο Κερτ Κάμπελ, υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, δήλω­σε ότι η δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας στην Ευρώ­πη υπήρ­ξε «η σημα­ντι­κό­τε­ρη απο­στο­λή από ιστο­ρι­κή σκο­πιά» για την Ουάσιγκτον.

Συνέ­χι­σε πως τα εδα­φι­κά κέρ­δη της Ρωσί­ας μπο­ρεί να «αλλοιώ­σουν την ισορ­ρο­πία δύνα­μης στην Ευρώ­πη κατά τρό­πο, ειλι­κρι­νά, απα­ρά­δε­κτο», έπει­τα από δύο και πλέ­ον χρό­νια πολέ­μου στην Ουκρα­νία και καθώς η Ουά­σιγ­κτον συνε­χί­ζει να βλέ­πει το πακέ­το βοή­θειας που είχε υπο­σχε­θεί στο Κίε­βο να εμπο­δί­ζε­ται στο Κογκρέ­σο από πέρυσι.

«Έχου­με πει απευ­θεί­ας στην Κίνα πως αν συνε­χί­σει, αυτό θα έχει αντί­κτυ­πο στη σχέ­ση των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν θα μεί­νου­με με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια (λέγο­ντας) ‘όλα θα πάνε καλά’», διε­μή­νυ­σε ο κ. Κάμπελ.

«Αυτό ενα­ντιώ­νε­ται σε συμ­φέ­ρο­ντά μας», πρό­σθε­σε κατά τη διάρ­κεια συνε­δρί­α­σης της εθνι­κής επι­τρο­πής για της σχέ­σεις ΗΠΑ/Κίνας.

Ο κορυ­φαί­ος αμε­ρι­κα­νός διπλω­μά­της απα­ντού­σε σε ερώ­τη­ση για την επί­σκε­ψη χθες Τρί­τη του ρώσου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ στην Κίνα, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας ο κινέ­ζος ομό­λο­γός του Ουάνγκ Γι και ο πρό­ε­δρος της Κίνας Σι Τζιν­πίνγκ δια­βε­βαί­ω­σαν πως το Πεκί­νο είναι έτοι­μο να ενι­σχύ­σει περαι­τέ­ρω τη διμε­ρή συνεργασία.

Ο κ. Κάμπελ είπε επί­σης πως η Ουά­σιγ­κτον είχε προει­δο­ποι­ή­σει το Πεκί­νο προ­τού ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δια­τά­ξει τον στρα­τό του να προ­χω­ρή­σει στην εισβο­λή στην Ουκρα­νία τον Φεβρουά­ριο του 2022.

«Δεν είμαι σίγου­ρος αν μας πίστε­ψαν από­λυ­τα, ή αν νόμι­ζαν πως πιθα­νόν θα επρό­κει­το για κάτι μικρό­τε­ρης κλί­μα­κας», είπε.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, το Πεκί­νο θορυ­βή­θη­κε από τις πρώ­τες ρωσι­κές ήττες στο πεδίο και προ­σπά­θη­σε να συνει­σφέ­ρει στην ανά­κτη­ση των «στρα­τιω­τι­κών δυνα­το­τή­των» της Μόσχας. Ωστό­σο, δυο χρό­νια και πλέ­ον αργό­τε­ρα, «η Ρωσία έχει ανα­διορ­γα­νω­θεί (σ.σ. στρα­τιω­τι­κά) σχε­δόν εντε­λώς και απο­τε­λεί μεγά­λη απει­λή για την Ουκρα­νία και την περι­φέ­ρεια (της Ευρώ­πης)», έκρινε.

Οι ΗΠΑ έχουν απει­λή­σει επα­νει­λημ­μέ­να να προ­χω­ρή­σουν στην επι­βο­λή κυρώ­σε­ων στην Κίνα αν θεω­ρή­σουν πως βοη­θά την πολε­μι­κή προ­σπά­θεια της Ρωσίας.

Η Ουά­σιγ­κτον δια­τεί­νε­ται πως η Ρωσία στρέ­φε­ται ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρο σε πυρο­μα­χι­κά και οπλι­κά συστή­μα­τα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν — χώρες που υφί­στα­νται αμε­ρι­κα­νι­κές και διε­θνείς κυρώ­σεις- σε αυτή που το Κρεμ­λί­νο βάφτι­σε «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επιχείρηση».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο