Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επίθεση στο Ιράν

Κορυ­φαί­ος αξιω­μα­τού­χος της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, ο Τζ. Σάλι­βαν — σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου- προ­α­νήγ­γει­λε και παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση στην περιο­χή, μετά και τα δολο­φο­νι­κά χτυ­πή­μα­τα σε Συρία, Ιράκ και Υεμέ­νη, λέγο­ντας πως «Σκο­πεύ­ου­με να προ­χω­ρή­σου­με σε επι­πρό­σθε­τα πλήγ­μα­τα, και επι­πρό­σθε­τη δρά­ση, να συνε­χί­σου­με να στέλ­νου­με ένα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα πως οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα απα­ντή­σουν όταν οι δυνά­μεις μας δέχο­νται επί­θε­ση, όταν άνθρω­ποί μας σκοτώνονται».

Πρό­σθε­σε δε πως «Αυτό που συνέ­βη την Παρα­σκευή ήταν η αρχή, όχι το τέλος, της απά­ντη­σής μας, και θα υπάρ­ξουν περισ­σό­τε­ρα βήμα­τα, μερι­κά ορα­τά, μερι­κά πιθα­νόν αθέ­α­τα», ισχυ­ρι­ζό­με­νος πως «Δεν θα τη χαρα­κτή­ρι­ζα ως μια στρα­τιω­τι­κή εκστρα­τεία με αβέ­βαιο αποτέλεσμα».

Δήλω­σε μάλι­στα πως η Ουά­σιγ­κτον δεν απο­κλεί­ει την επι­λο­γή να πλή­ξει το Ιράν, απει­λώ­ντας ξανά, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε σε τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο, με περισ­σό­τε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κά πλήγ­μα­τα αντι­ποί­νων ενα­ντί­ον παρα­τά­ξε­ων προ­σκεί­με­νων στην Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία, για την επί­θε­ση ενα­ντί­ον βάσης υπο­στή­ρι­ξης στην Ιορ­δα­νία που είχε απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν τρία μέλη των ενό­πλων δυνά­με­ων, επί­κει­νται άμεσα.

«Θα υπάρ­ξει περαι­τέ­ρω δρά­ση σε αντα­πό­δο­ση (…) στον τρα­γι­κό θάνα­το των τριών γεν­ναί­ων μελών (των ενό­πλων δυνά­με­ων) των ΗΠΑ», δήλω­σε οκα­τά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξής του στην εκπο­μπή «This Week» του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου ABC News.

«Πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στού­με για κάθε ενδε­χό­με­νο», συνέ­χι­σε. «Θα έλε­γα απλά, σε ό,τι αφο­ρά την Τεχε­ρά­νη, ότι αν επι­λέ­ξει να αντα­πο­δώ­σει άμε­σα ενα­ντί­ον των ΗΠΑ, θα υπάρ­ξει (…) σθε­να­ρή αντί­δρα­ση από εμάς», πρό­σθε­σε, σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της New York Daily News που ανα­με­τα­δί­δει το Γερ­μα­νι­κό Πρακτορείο.

Οι δηλώ­σεις του έγι­ναν μια ημέ­ρα μετά την τρί­τη κοι­νή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας ενα­ντί­ον των ανταρ­τών Χού­θι στην Υεμέ­νη και δυο ημέ­ρες μετά τους βομ­βαρ­δι­σμούς στο έδα­φος της Συρί­ας και του Ιράκ ενα­ντί­ον επί­λε­κτων μελών του ιρα­νι­κού στρα­τού και ένο­πλων παρα­τά­ξε­ων προ­σκεί­με­νων στην Τεχεράνη.

Όταν πιέ­στη­κε να πει τι θα κάνει η Ουά­σιγ­κτον όσον αφο­ρά το Ιράν σε δεύ­τε­ρη συνέ­ντευ­ξή του χθες, στην εκπο­μπή «Meet the Press» του NBC, ο κ. Σάλι­βαν είπε σιβυλ­λι­κά πως «δεν πρό­κει­ται να υπει­σέλ­θω στο τι έχου­με απο­κλεί­σει και τι όχι από τη σκο­πιά των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων», προ­σθέ­το­ντας ότι «ο πρό­ε­δρος είναι απο­φα­σι­σμέ­νος να απα­ντή­σου­με σθε­να­ρά στις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον ανθρώ­πων μας» μολο­νό­τι «δεν επι­διώ­κει ευρύ­τε­ρο πόλε­μο στη Μέση Ανα­το­λή», κάτι για το οποίο εντεί­νο­νται οι ανη­συ­χί­ες με φόντο τον πόλε­μο Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

«Γερά­κια» σε ζητή­μα­τα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής στις τάξεις των Ρεπου­μπλι­κά­νων επι­μέ­νουν να απαι­τούν αμε­ρι­κα­νι­κά πλήγ­μα­τα στο Ιράν. «Δεν θα έπρε­πε να επι­διώ­κου­με κατευ­να­σμό του Ιράν», έκρι­νε ο πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Μάικ Τζόν­σον στην ίδια εκπο­μπή του NBC. «Αυτό κάνει η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν εδώ και τρία χρό­νια. Δεί­χνου­με αδυ­να­μία στην παγκό­σμια σκη­νή». Κάλε­σε η Ουά­σιγ­κτον να συντρί­ψει την «κεντρι­κή τρά­πε­ζα του Ιράν», μετα­ξύ άλλων.

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος γερου­σια­στής Λίν­τσεϊ Γκρέιαμ, που θεω­ρεί­ται πως ανή­κει στον στε­νό κύκλο του υπο­ψη­φί­ου για την προ­ε­δρία Ντό­ναλντ Τραμπ, είναι η δυνα­τό­τε­ρη φωνή της χορω­δί­ας που απαι­τεί στρα­τιω­τι­κή δρά­ση ενα­ντί­ον της Τεχε­ρά­νης. «Αν στό­χος είναι η απο­τρο­πή του Ιράν, απο­τυγ­χά­νου­με», είπε χθες στο Fox News. «Αν στό­χος είναι να προ­στα­τεύ­σου­με τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, δεν επι­τυγ­χά­νε­ται», επέ­μει­νε. Ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν δεν χρειά­ζε­ται έγκρι­ση του Κογκρέ­σου για να δια­τά­ξει πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον του Ιράν, έκρι­νε. «Έχει δικαιο­δο­σία (…) να προ­στα­τεύ­ει τα στρα­τεύ­μα­τα στο πεδίο», διαβεβαίωσε.

Με απειλές στη βαλίτσα η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

Καθ’ οδόν προς τη Μ. Ανα­το­λή βρί­σκε­ται για μια ακό­μα φορά ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Αντο­νι Μπλίν­κεν. Ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φτεί Ισρα­ήλ, Αίγυ­πτο, Κατάρ, Σαου­δι­κή Αρα­βία και Δυτι­κή Όχθη, την ώρα που οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέ­μου που καί­ει απ’ άκρη σ’ άκρη την περιοχή.

Σύμ­φω­να με τον σύμ­βου­λο εθνι­κής ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν, στην ατζέ­ντα ανά­με­σα σε άλλα θα βρε­θεί και το ζήτη­μα της «ανθρω­πι­στι­κής παύ­σης» στη σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού που συνε­χί­ζε­ται αδιά­κο­πα από το κρά­τος — δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, προ­κει­μέ­νου απλά και μόνο να προ­χω­ρή­σει η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων, σύμ­φω­να με την σχε­τι­κή ισραη­λι­νή πρόταση.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο