Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζώα συντροφιάς

Η αγά­πη και ο σεβα­σμός προς τα ζώα είναι δείγ­μα πολιτισμού.

Δεν είμα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να αγα­πά­με όλοι τα ζώα, οφεί­λου­με όμως να τα σεβό­μα­στε. Η κατά­στα­ση με τα αδέ­σπο­τα έχει ξεφύ­γει για πολ­λούς λόγους. Το μόνο σίγου­ρο είναι πως τα ζώα είναι θύμα­τα της αδια­φο­ρί­ας της πολι­τεί­ας και της ανευ­θυ­νό­τη­τας των ιδιο­κτη­τών τους.

Σύμ­φω­να με το νόμο 4039 / 2012 οι Δήμοι υπο­χρε­ού­νται να μερι­μνούν για την περι­συλ­λο­γή και τη δια­χεί­ρι­ση των αδέ­σπο­των ζώων συντρο­φιάς. Η αρμο­διό­τη­τα αυτή που μετα­φέρ­θη­κε στους δήμους χωρίς τους αντί­στοι­χους πόρους και το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό μπο­ρεί να ασκεί­ται και από συν­δέ­σμους Δήμων καθώς και από φιλο­ζω­ι­κές ενώ­σεις και σωμα­τεία σε συνερ­γα­σία με τον αρμό­διο Δήμο. Ο νόμος είναι ξεκά­θα­ρος, αλλά δε φτά­νει, πρέ­πει να υπάρ­χει και βού­λη­ση από τη Δημο­τι­κή Αρχή. Τα ζώα πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με σεβα­σμό και ευαι­σθη­σία και όχι σαν απλή διεκπεραίωση!!

Στα δημο­τι­κά συμ­βού­λια ακού­σα­με πολ­λά, δεχθή­κα­με και προ­σω­πι­κές επι­θέ­σεις, εξαι­τί­ας της κρι­τι­κής που ασκού­με για τον τρό­πο δια­χεί­ρι­σης των αδέ­σπο­των. Πού ήταν όλοι αυτοί οι όψι­μα φιλό­ζω­οι υπο­ψή­φιοι δήμαρ­χοι και δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι; Είχαν θέσεις αντι­δη­μάρ­χων και δημο­τι­κών συμ­βού­λων. Τι ψήφισαν;

Σύμ­φω­να με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στει­ρώ­νο­νται, σημαί­νο­νται ηλε­κτρο­νι­κά ως αδέ­σπο­τα, κατα­γρά­φο­νται στη δια­δι­κτυα­κή ηλε­κτρο­νι­κή βάση και στη συνέ­χεια επα­νε­ντάσ­σο­νται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περι­βάλ­λον. Την ευθύ­νη για την επί­βλε­ψη και τη φρο­ντί­δα των επα­νε­ντασ­σό­με­νων αδέ­σπο­των ζώων έχουν από κοι­νού οι Δήμοι, οι οποί­οι μάλι­στα δύνα­νται να δημιουρ­γή­σουν και σημεία παρο­χής τρο­φής και νερού για τα ζώα αυτά , καθώς και τα συνερ­γα­ζό­με­να με αυτούς φιλο­ζω­ι­κά σωμα­τεία και ενώ­σεις. Αυτό σημαί­νει πως πρέ­πει να μάθου­με να ζού­με με τα ζώα. Τα κατα­φύ­για δεν δημιουρ­γού­νται για να μαντρώ­νου­με τα σκυ­λιά για να μη μας ενο­χλούν και να θεω­ρού­μα­στε πολιτισμένοι.

Όπως αντι­λαμ­βά­νε­στε την κύρια ευθύ­νη πρέ­πει να έχει το κρά­τος με τις κτη­νια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες του και ο Δήμος με τις δικές του υπη­ρε­σί­ες. Οι εθε­λο­ντές προ­σφέ­ρουν επι­κου­ρι­κά και σε συνερ­γα­σία με τις κρα­τι­κές και δημο­τι­κές δομές.

Θέλου­με να ξεκα­θα­ρί­σου­με ότι γνώ­μο­νας της πολι­τι­κής της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στο συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα είναι από τη μία η δημό­σια ασφά­λεια και υγιει­νή, αλλά και από την άλλη η ασφά­λεια και αξιο­πρε­πής δια­βί­ω­ση των ζώων.

Είμα­στε αντί­θε­τοι σε οποια­δή­πο­τε σκέ­ψη και πρό­τα­ση για θανά­τω­ση των αδέ­σπο­των, όπως προ­κρί­νε­ται ως «πολι­τι­σμέ­νη» λύση από ορισμένους.

Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση προτείνει :

1) Συνερ­γα­σία του Δήμου με τοπι­κά φιλο­ζω­ι­κά σωμα­τεία και εθε­λο­ντές που έχουν απο­δε­δειγ­μέ­να εμπει­ρία και αγά­πη για τα ζώα.

2) Να ξεκι­νή­σει ενη­μέ­ρω­ση στα σχο­λεία, με βιω­μα­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, ώστε να ανα­πτυ­χθεί η φιλο­ζω­ι­κή κουλ­τού­ρα της νέας γενιάς.

3 ) Ενη­μέ­ρω­ση των ιδιο­κτη­τών με τη βοή­θεια κτη­νιά­τρων για ειδι­κές φυλές, που μπο­ρεί να γίνουν επι­κίν­δυ­νες και για τις απαι­τή­σεις των ζώων.

4) Ενη­με­ρω­τι­κή καμπά­νια σχε­τι­κά με τα αδέ­σπο­τα για την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση των πολι­τών αλλά και για την υπεν­θύ­μι­ση των υπο­χρε­ώ­σε­ων που έχουν οι ιδιο­κτή­τες των δεσπο­ζό­με­νων για τη δια­τή­ρη­ση της ευζω­ί­ας των κατοι­κί­διων, αλλά και τη δια­τή­ρη­ση της καθα­ριό­τη­τας της πόλης.

5 ) Δημιουρ­γία δημο­τι­κού κτη­νια­τρεί­ου και πρό­σλη­ψη μόνι­μου κτηνίατρου.

6 ) Την ολο­κλη­ρω­τι­κή εφαρ­μο­γή της ηλε­κτρο­νι­κής σήμαν­σης και παρα­κο­λού­θη­σης όλων των ζώων, οικό­σι­των και αδέσποτων.

7 ) Να υπάρ­ξει πρό­γραμ­μα και για τη στεί­ρω­ση, περί­θαλ­ψη και σίτι­ση και για τις γάτες.

Σε αυτό το σημείο θα θέλα­με να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι το ΚΚΕ ήταν το μονα­δι­κό κοι­νο­βου­λευ­τι­κό κόμ­μα που υπερ­ψή­φι­σε την τρο­πο­λο­γία για την υπε­ρά­σπι­ση της προ­στα­σί­ας των ζώων στην πρό­σφα­τη συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση.

Πηγή: Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Δήμου Λαγκα­δά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο