Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι κομμουνιστές λογοτέχνες αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό

Την αλλη­λεγ­γύη της στην Παλαι­στί­νια ποι­ή­τρια Ντα­ρίν Τατούρ και στον αγώ­να του μαχό­με­νου Παλαι­στι­νια­κού λαού για το δικαί­ω­μά του να ζει στη δική του πατρί­δα, εκφρά­ζει με ανα­κοί­νω­σή της η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Λογο­τε­χνών του ΚΚΕ.

Ανα­φέ­ρει συγκεκριμένα:

«Πρό­σφα­τα, το ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο στη Ναζα­ρέτ κατα­δί­κα­σε την 36χρονη Παλαι­στί­νια ποι­ή­τρια (ισραη­λι­νής υπη­κο­ό­τη­τας) Ντα­ρίν Τατούρ, επει­δή τόλ­μη­σε να γρά­ψει ποι­ή­μα­τα και μηνύ­μα­τα σε ιστο­σε­λί­δες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, καλώ­ντας τον Παλαι­στι­νια­κό λαό να παλέ­ψει ενά­ντια στις κατο­χι­κές δυνάμεις!

Η Ντα­ρίν Τατούρ κατα­δι­κά­στη­κε για “υπο­κί­νη­ση σε βία” και “υπο­στή­ρι­ξη τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης”, µε αφορ­μή την ανάρ­τη­ση του ποι­ή­μα­τός της µε τίτλο «Αντι­στά­σου λαέ µου, αντι­στά­σου τους».

Συνε­λή­φθη στις 11/10/2015 και φυλα­κί­στη­κε. Το Γενά­ρη του 2016 αφέ­θη­κε προ­σω­ρι­νά ελεύ­θε­ρη, φορώ­ντας “ηλε­κτρο­νι­κό βρα­χιο­λά­κι”. Της απα­γο­ρεύ­τη­κε η χρή­ση κινη­τού τηλε­φώ­νου και δια­δι­κτύ­ου. Έως σήμε­ρα παρα­μέ­νει υπό περιο­ρι­σμό και ανα­μέ­νε­ται η ποι­νή του ισραη­λι­νού δικαστηρίου.

Οι δολο­φό­νοι ενός ολό­κλη­ρου λαού τολ­μούν να θεω­ρούν “υπο­κί­νη­ση σε βία” την ποί­η­ση που ανα­φέ­ρε­ται σε δολο­φο­νη­μέ­νες γυναί­κες, εκτε­λε­σμέ­νες μανά­δες, καμέ­να μωρά…

Για την αστι­κή δικαιο­σύ­νη του Ισρα­ήλ, η ποί­η­ση που μιλά για αντί­στα­ση είναι παρά­νο­μη. Η αντί­στα­ση σε δυνά­μεις κατο­χής θεω­ρεί­ται ποι­νι­κό αδίκημα.

Η κατα­δί­κη της 36χρονης Παλαι­στί­νιας ποι­ή­τριας Ντα­ρίν Τατούρ πρέ­πει να συνα­ντή­σει την καθο­λι­κή δια­μαρ­τυ­ρία των ανθρώ­πων της Τέχνης.

Η τέχνη είναι όπλο του λαού. ∆εν ξεχνά­µε πως και στη χώρα µας, αμέ­τρη­τες είναι οι ιστο­ρι­κές στιγ­μές όπου άνθρω­ποι της Τέχνης, δια­νο­ού­με­νοι εξο­ρί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν, κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνα­το… επει­δή η ζωή και η τέχνη τους συν­δέ­θη­καν µε τους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες του λαού µας. Ρίτσος, Βάρ­να­λης, Κορ­νά­ρος, Λου­ντέ­μης και τόσοι άλλοι!

• Καλού­µε όλους τους καλ­λι­τε­χνι­κούς φορείς, να κατα­δι­κά­σουν απε­ρί­φρα­στα την από­φα­ση του ισραη­λι­νού δικαστηρίου.

• Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του Παλαι­στι­νια­κού λαού, στο δίκαιο αγώ­να τους κατά της ισραη­λι­νής κατο­χής, που διαιω­νί­ζε­ται µε τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

• Κατα­δι­κά­ζου­με τις δολο­φο­νί­ες αγω­νι­στών, τις φυλα­κί­σεις, το απα­ρά­δε­κτο τεί­χος, τους εποι­κι­σμούς του Ισρα­ήλ, την προ­σπά­θεια ταύ­τι­σης του θύτη µε το θύμα.

Απαι­τού­με να πάρει θέση τώρα η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και να υλο­ποι­ή­σει την ομό­φω­νη από­φα­ση του Δεκέμ­βρη 2015 για την ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Τα λόγια συμπά­θειας στον Παλαι­στι­νια­κό λαό δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν το γεγο­νός ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση είναι στρα­τη­γι­κός σύμ­μα­χος του Ισρα­ήλ και γι’ αυτό άλλω­στε, μαζί µε άλλα κόμ­μα­τα, εξω­ρα­ΐ­ζει την εικό­να του Ισρα­ήλ και τη δια­στρέ­φει, εξι­σώ­νο­ντας το δια­δη­λω­τή µε τη σφε­ντό­να, µε τον πάνο­πλο στρα­τιώ­τη που πυρο­βο­λεί εν ψυχρώ και κατ’ εντολή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο