Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί μη συμβατικά όπλα

Εισβο­λή Τουρ­κί­ας στη Συρία: Οι κουρ­δι­κές αρχές στη Συρία κατη­γό­ρη­σαν σήμε­ρα την Τουρ­κία ότι κατα­φεύ­γει σε μη συμ­βα­τι­κά όπλα, όπως λευ­κό φώσφο­ρο και ναπάλμ, στην επί­θε­σή της στο βόρειο τμή­μα της εμπό­λε­μης χώρας. Οι κατη­γο­ρί­ες αυτές με στό­χο τις δυνά­μεις της Άγκυ­ρας και τους σύρους βοη­θη­τι­κούς τους δεν κατέ­στη δυνα­τό να επα­λη­θευ­θούν από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές από το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

«Σε κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου και των διε­θνών συν­θη­κών, η τουρ­κι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Ρας αλ-Άιν διε­ξά­γε­ται με κάθε τύπο όπλων», κατήγ­γει­λε σήμε­ρα σε ανα­κοί­νω­σή της η ημιαυ­τό­νο­μη κουρ­δι­κή κυβέρ­νη­ση. «Μπρο­στά στην προ­φα­νή απο­τυ­χία του σχε­δί­ου του, ο (τούρ­κος πρό­ε­δρος Ταγίπ) Ερντο­γάν προ­σφεύ­γει σε διε­θνώς απα­γο­ρευ­μέ­να όπλα, όπως ο φώσφο­ρος ή οι ναπάλμ», υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην ανακοίνωση.

Το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρώ­πι­νων Δικαιω­μά­των, το οποίο δια­θέ­τει εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο πηγών στην περιο­χή, δεν ήταν σε θέση να επι­βε­βαιώ­σει τη χρή­ση αυτών των όπλων.

Όμως η εν λόγω μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση «κατέ­γρα­ψε τραυ­μα­τί­ες που έφε­ραν εγκαύ­μα­τα και έφθα­σαν τις δύο τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στο νοσο­κο­μείο της Ταλ Ταμρ», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο διευ­θυ­ντής του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ράμι Αμπ­ντελ Ραχ­μάν, ανα­φε­ρό­με­νος σε μια κωμό­πο­λη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.

Ο τουρ­κι­κός στρα­τός και οι βοη­θη­τι­κοί του προ­ω­θή­θη­καν σήμε­ρα στο Ρας αλ-Άιν, το οποίο ελέγ­χουν πλέ­ον κατά το ήμι­συ, ανέ­φε­ρε εξάλ­λου το Παρατηρητήριο.

Σε όλη τη διάρ­κεια της σύγκρου­σης που μαί­νε­ται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για να περι­γρά­ψει τις εμπρη­στι­κές βόμ­βες που κατα­σκευά­ζο­νται με βάση ουσί­ες παρό­μοιες με αυτές των ναπάλμ.

Ο λευ­κός φώσφο­ρος μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κυρί­ως για να δημιουρ­γη­θεί ένα προ­πέ­τα­σμα καπνού, όμως μπο­ρεί επί­σης να χρη­σι­μεύ­σει για την κατα­σκευή φονι­κών εμπρη­στι­κών όπλων, μια χρή­ση του που είναι απα­γο­ρευ­μέ­νη από το διε­θνές δίκαιο.

Κούρ­δοι αξιω­μα­τού­χοι ανήρ­τη­σαν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ένα βίντεο στο οποίο εικο­νί­ζο­νται παι­διά με εγκαύ­μα­τα που, σύμ­φω­να με έναν για­τρό της επαρ­χί­ας Χασα­κέ, επι­βε­βαιώ­νουν τη χρή­ση τέτοιων όπλων.

«Καλού­με τις διε­θνείς οργα­νώ­σεις να στεί­λουν τις ομά­δες τους για να εξε­τά­σουν τα τραύ­μα­τα», δήλω­σε ο Μού­στα­φα Μπα­λί, εκπρό­σω­πος των Συρια­κών Δημο­κρα­τι­κών Δυνά­με­ων (SDF), του συνα­σπι­σμού στον οποίο κυριαρ­χούν οι κουρ­δι­κές δυνάμεις.

«Οι ιατρι­κές εγκα­τα­στά­σεις στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία δεν δια­θέ­τουν πλέ­ον ειδι­κούς μετά την απο­χώ­ρη­ση των μη κυβερ­νη­τι­κών οργα­νώ­σε­ων εξαι­τί­ας της τουρ­κι­κής εισβο­λής», δήλωσε.

Η τουρ­κι­κή επί­θε­ση έχει προ­κα­λέ­σει από τις 9 Οκτω­βρί­ου του­λά­χι­στον 72 νεκρούς μετα­ξύ των αμά­χων στη Συρία και 203 μετα­ξύ των μαχη­τών των SDF, σύμ­φω­να με έναν τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό του Παρατηρητηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ατέχνως click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο