Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι μετεωρολόγοι διαψεύδουν τον Χαρδαλιά — Κριτική και από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Καλλιάνο

Οι μετε­ω­ρο­λό­γοι δια­ψεύ­δουν τον Νίκο Χαρ­δα­λιά και υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι προ­βλέ­ψεις για την φονι­κή κακο­και­ρία που έπλη­ξαν την Εύβοια ήταν επαρ­κείς και ότι η κυβέρ­νη­ση είχε χρό­νο για να απο­τρέ­ψει τα χειρότερα.

Τόσο ο διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδω­ρής Κολυ­δάς όσο και ο Διευ­θυ­ντής Ερευ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, Κώστας Λαγου­βάρ­δος αντι­κρού­ουν τα όσα είπε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρ­δα­λιάς, ο οποί­ος  έρι­ξε τις ευθύ­νες στους μετε­ω­ρο­λό­γους υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι δεν υπήρ­ξαν σωστές προ­βλέ­ψεις για την Εύβοια.

«Το έκτα­κτο δελ­τίο τηρού­σε τα όρια χαρα­κτη­ρι­σμού του με πορ­το­κα­λί δεί­κτη προει­δο­ποί­η­σης και θεω­ρεί­ται ατυ­χής η έκφρα­ση που δια­τυ­πώ­θη­κε ότι “…δεν είχα­με σωστή πρό­βλε­ψη”…», τονί­ζει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Θοδω­ρής Κολυ­δάς, προ­σθέ­το­ντας: «Προ­σω­πι­κή μου άπο­ψη είναι ότι η δήλω­ση αυτή, εκτός από ατυ­χής, είναι και άδι­κη για όσους υπη­ρε­τούν την επι­στή­μη αλλά και την πολι­τεία». Όπως εξη­γεί, «τα 72 χιλιο­στά που έδει­χνε ένα από τα προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα για την Κεντρι­κή Εύβοια αρκού­σε για να βγει πορ­το­κα­λί προει­δο­ποί­η­ση στο έκτα­κτο δελ­τίο της επι­και­ρο­ποί­η­σης, μιας και τα όριά του βρί­σκο­νταν μετα­ξύ των 40 και 75 χιλιο­στών». Σε μακρο­σκε­λή ανάρ­τη­ση του ο Θοδω­ρής Κολυ­δάς παρα­θέ­τει όλα τα σχε­τι­κά στοι­χεία απα­ντώ­ντας στον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προστασίας.

Από την πλευ­ρά του, ο Διευ­θυ­ντής Ερευ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου, Κώστας Λαγου­βάρ­δος, μιλώ­ντας στον ANT1, τόνι­σε ότι «είχα­με ειδο­ποι­ή­σει για έντο­να φαι­νό­με­να στην Εύβοια».

Ευθ΄λυνες στον Ν. Χαρ­δα­λιά ρίχνει και ο μετε­ω­ρο­λό­γος και βου­λευ­τής της ΝΔ Γιάν­νης Καλ­λιά­νος ο οποί­ος έγρα­ψε στο facebook:

«Επει­δή με ρωτά­τε πολ­λοί, οφεί­λω να απα­ντή­σω. Ουδέ­πο­τε ερω­τή­θη­κα για να δώσω πρό­γνω­ση στο Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη για την #Εύβοια.

Προ­σω­πι­κά έβλε­πα ισχυ­ρή κακο­και­ρία στην περιο­χή (χάρ­τες αστά­θειας) και έστει­λα εκ των υστέ­ρων τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία στον Πρωθυπουργό.

Δεν ξέρω ποιος εδω­σε την πρό­γνω­ση για 63mm στον κ.Χαρδαλιά!

ΥΓ : Κανέ­νας σοβα­ρός Μετε­ω­ρο­λό­γος δεν θα έδι­νε πρό­γνω­ση για τόσο συγκε­κρι­μέ­να χιλιο­στά στην Εύβοια κατά τη διάρ­κεια του επό­με­νου 24ωρου. Και μάλι­στα 63, ούτε 60, ούτε 65!

Κανέ­να προ­γνω­στι­κό μοντέ­λο δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να σου πει ακρι­βώς πόσα χιλιο­στά θα βρέ­ξει σε μια κακο­και­ρία που έρχε­ται, και αν σου πει δεν το λαμ­βά­νεις υπό­ψιν σου για­τί ποτέ δεν πρό­κει­ται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετε­ω­ρο­λό­γοι είναι αν τα φαι­νό­με­να θα είναι έντο­να στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος.

Οπό­τε μη ρωτά­τε εμέ­να, ρωτή­στε τον κ. Χαρ­δα­λιά από που προ­έ­κυ­ψε αυτή η πρό­γνω­ση των 63mm για την Εύβοια (τελι­κά τα βρο­χό­με­τρα έγρα­ψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλα­δή ο αρμό­διος Μετε­ω­ρο­λό­γος που έδω­σε αυτή τη λαν­θα­σμέ­νη εκτί­μη­ση στον Υπουργό;;;».

Στην ΕΜΥ ρίχνει την ευθύ­νη ο Ν. Χαρ­δα­λιάς για ό,τι συνέ­βη και προ­κα­λεί τη νοη­μο­σύ­νη μας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο