Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι «πεφτοσυννεφάκηδες» και «σαποστάκηδες» του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Πριν λίγο διά­στη­μα η ιστο­σε­λί­δα «Protagon» έγρα­φε για τους «ισα­πο­στά­κη­δες», όπως χαρα­κτή­ρι­ζε αυτούς που στη χώρα μας δεν στη­ρί­ζουν τη Νατοϊ­κή πλευ­ρά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Η συγκε­κρι­μέ­νη ιστο­σε­λί­δα έγρα­φε πως οι «ισα­πο­στά­κη­δες» είναι «στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κεκα­λυμ­μέ­νοι υπο­στη­ρι­κτές του Πού­τιν και έχουν εκτε­θεί ανεπανόρθωτα».

Από την άλλη μεριά την ίδια κατη­γο­ρία και τον ίδιο χαρα­κτη­ρι­σμό, αλλά από την αντί­στρο­φη οπτι­κή χρη­σι­μο­ποιεί η ιστο­σε­λί­δα «kosmodromio». Μονά­χα που αυτή τη φορά οι «ισα­πο­στά­κη­δες» είναι όσοι δεν στη­ρί­ζουν τη ρωσι­κή πλευ­ρά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Μάλι­στα η συγκε­κρι­μέ­νη ιστο­σε­λί­δα έχει οργα­νώ­σει το τελευ­ταίο διά­στη­μα μια διαρ­κή και χοντρο­κομ­μέ­νη συκο­φα­ντι­κή επί­θε­ση δια­στρέ­βλω­σης των πεντα­κά­θα­ρων θέσε­ων του ΚΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, ώστε να κάνει το άσπρο – μαύ­ρο παρου­σιά­ζο­ντας πως το ΚΚΕ είναι περί­που σαν το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στη­ρί­ζουν τη νατοϊ­κή πλευρά.

Τι ενο­χλεί και τις δύο πλευ­ρές των απο­λο­γη­τών του ιμπε­ρια­λι­στι­κού μακελειού;

Τους ενο­χλεί πως καμία πλευ­ρά της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης δεν έχει βάλει στο χέρι το ΚΚΕ.

Τους ενο­χλεί που το ΚΚΕ ανα­δει­κνύ­ει τις πραγ­μα­τι­κές οικο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές αιτί­ες της κρε­α­το­μη­χα­νής του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέμου.

Τους ενο­χλεί που το ΚΚΕ απορ­ρί­πτει τα ψεύ­τι­κα προ­σχή­μα­τα, τα οποία αξιο­ποιεί η κάθε πλευ­ρά για να δικαιο­λο­γή­σει τον πόλεμο.

Στην πρά­ξη έχει απο­δει­χθεί ότι ούτε οι ιμπε­ρια­λι­στές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ έχουν κάποια σχέ­ση με τη δημο­κρα­τία, το διε­θνές δίκαιο, τις ελευ­θε­ρί­ες των λαών, που επι­κα­λού­νται για να αιμα­το­κυ­λούν τους λαούς στην Ουκρα­νία και αλλού, ούτε, βέβαια, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή Ρωσία έχει σχέ­ση με τον αντι­φα­σι­σμό, όταν έχει «περι­θάλ­ψει» όλα τα «αδέ­σπο­τα» ακρο­δε­ξιά, φιλο­φα­σι­στι­κά κόμ­μα­τα της Ευρώ­πης και μάλι­στα με τη ρωσι­κή ηγε­σία να εκθειά­ζει τους ιδε­ο­λό­γους του ρωσι­κού φασι­σμού, να επι­τί­θε­ται στον Λένιν και στους μπολσεβίκους.

Με τις «παρωπίδες» του ευρωατλαντισμού

Είναι γνω­στές οι περι­πτώ­σεις των οπα­δών του ευρω­α­τλα­ντι­σμού, που κατη­γο­ρούν το ΚΚΕ πως, επει­δή δεν συντάσ­σε­ται με το ΝΑΤΟ, ουσια­στι­κά στη­ρί­ζει τη ρωσι­κή εισβο­λή. Οι συγκε­κρι­μέ­νοι προ­σπα­θούν να αξιο­ποι­ή­σουν την απα­ρά­δε­κτη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία ως «κολυ­μπή­θρα του Σιλω­άμ» για τα εγκλή­μα­τα που έκα­ναν, που δια­πράτ­τουν και σχε­διά­ζουν να δια­πρά­ξουν οι ευρω-αμε­ρι­κα­νοί ιμπε­ρια­λι­στές. Όμως, και η απλή λογι­κή τονί­ζει το γεγο­νός ότι τα εγκλή­μα­τα του ενός ιμπε­ρια­λι­στή δεν σβή­νουν αυτά των άλλων.

Αυτοί, οι απο­λο­γη­τές του ευρω­α­τλα­ντι­σμού στη χώρα μας θα έπρε­πε διπλά να ντρέ­πο­νται αυτές τις μέρες για τη στά­ση τους μετά και την πρό­σφα­τη μετο­νο­μα­σία μονά­δας του Ουκρα­νι­κού στρα­τού σε «Ταξιαρ­χία Έντελ­βάϊς», όπως η ανά­λο­γη ταξιαρ­χία της ναζι­στι­κής Βέρ­μαχτ, που ευθύ­νε­ται για θηριω­δί­ες και στον ελλη­νι­κό χώρο, όπως στο Κομ­μέ­νο της Άρτας. Εξέ­λι­ξη, που επι­βε­βαιώ­νει πως οι ευρω­να­τοϊ­κοί «υμνη­τές της ελευ­θε­ρί­ας και της δημο­κρα­τί­ας» και οι Ουκρα­νοί σύμ­μα­χοί τους είναι «στυ­λο­βά­τες» της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης της Ιστο­ρί­ας και της εξύ­μνη­σης των ναζί.

Το ΚΚΕ έχει αρχές και συγκρού­ε­ται με την αμε­ρι­κα­νο-νατοϊ­κή προ­πα­γάν­δα, σε αντί­θε­ση με τα μεταλ­λαγ­μέ­να απο­κα­λού­με­να «αρι­στε­ρά» κόμ­μα­τα στην Ευρώ­πη, τα οποία στο όνο­μα της «ειρή­νης» ψηφί­ζουν στα κοι­νο­βού­λια και στην ευρω­βου­λή την απο­στο­λή νέων όπλων στο αντι­δρα­στι­κό καθε­στώς Ζελένσκι.

Στη χώρα μας οι εργα­ζό­με­νοι έχουν πολύ­χρο­νη εμπει­ρία από αυτήν την φιλο­να­τοϊ­κή προ­πα­γάν­δα και την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας στα νατοϊ­κά σχέ­δια, με ευθύ­νη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, συνο­λι­κά των κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου και η προ­σπά­θεια χει­ρα­γώ­γη­σης του λαού συνα­ντά εμπό­δια χάρη στη διαρ­κή παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με τους διαστρεβλωτικούς «φακούς» της άλλης πλευράς της σύγκρουσης

Ας πάμε, λοι­πόν, στην άλλη πλευ­ρά, που προ­σπα­θεί μάταια και βιά­ζο­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα να πεί­σει πως η σημε­ρι­νή καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία είναι περί­που όπως η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και πως δήθεν η σημε­ρι­νή Ρωσία, με μονο­πώ­λια διε­θνούς εμβέ­λειας, μια από τις ισχυ­ρό­τε­ρες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες του πλα­νή­τη και η μόνη που μπο­ρεί να απα­ντή­σει με πυρη­νι­κό ολο­καύ­τω­μα τις ΗΠΑ, κάνει δήθεν «αντι­φα­σι­στι­κό πόλεμο».

Ποια, η Ρωσία;

Στην οποία κου­μά­ντο κάνουν μια χού­φτα καπι­τα­λι­στές, οι οποί­οι για να «φτια­χτούν» πάτη­σαν επί πτω­μά­των, κάνο­ντας πλιά­τσι­κο στον πλού­το που έφτια­ξε ο λαός στα χρό­νια του σοσιαλισμού;

Στην οποία έχουν ξηλω­θεί όλες οι εργα­τι­κές κατα­κτή­σεις του σοσια­λι­σμού; που φυλα­κί­ζο­νται συν­δι­κα­λι­στές για τη δρά­ση τους;

Που έχει έναν από τους χει­ρό­τε­ρους δεί­κτες κοι­νω­νι­κής ανι­σό­τη­τας στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο;

Που δια­θέ­τει ένα από τα αντι­λαϊ­κό­τε­ρα νομο­θε­τι­κά πλαί­σια κατα­στο­λής δια­δη­λώ­σε­ων, απερ­γιών, παρε­μπό­δι­σης συγκρό­τη­σης πολι­τι­κών κομ­μά­των και συμ­με­το­χής στις εκλογές;

Που και τα δικά της μονο­πώ­λια στή­ρι­ξαν, μαζί με τα δυτι­κά, τη «νεκρα­νά­στα­ση» των ναζι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στην Ουκρανία;

Τη Ρωσία, που ενσω­μα­τώ­νει στις ένο­πλες δυνά­μεις της στο μέτω­πο του πολέ­μου, κατά αντι­στοι­χία με το ότι κάνουν οι Ουκρα­νοί, διά­φο­ρες παρα­στρα­τιω­τι­κές, εθνι­κι­στι­κές, φασι­στι­κές δυνά­μεις (βλέ­πε «Ρωσι­κή Εθνι­κή Ενό­τη­τα», «Ρωσι­κό Αυτο­κρα­το­ρι­κό Κίνη­μα», «Ρού­σιτς», «Αυτο­κρα­το­ρι­κή Λεγε­ώ­να» κοκ.), που δια­συν­δέ­ο­νται με ιδιω­τι­κούς στρα­τούς τύπου «Βάγκνερ»;

Ποια Ρωσία; Αυτή, που όπως η Τσα­ρι­κή Αυτο­κρα­το­ρία, δεν ανα­γνώ­ρι­ζε ισό­τι­μα δικαιώ­μα­τα ύπαρ­ξης σε άλλα έθνη στα εδά­φη της; Μόλις πριν λίγες μέρες σκο­τώ­θη­κε ο Ρώσος νεο­να­ζί Ιγκόρ Μαν­γκού­σεφ, που είχε γίνει διά­ση­μος για­τί κυκλο­φο­ρού­σε με ένα κρα­νίο ενός Ουκρα­νού στρα­τιώ­τη και έλε­γε πως δεν έχει σημα­σία πόσα «τέτοια μιά­σμα­τα» θα πρέ­πει να σκο­τω­θούν στην Ουκρα­νία, αρκεί «να δια­σφα­λι­στεί η ρωσι­κή υπεροχή».

Αυτοί που κάνουν πως δεν γνω­ρί­ζουν τίπο­τα για τα παρα­πά­νω, που δεν βλέ­πουν πως εκτός των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ευθύ­νες για την αιμα­το­χυ­σία έχει και η σημε­ρι­νή ρωσι­κή ηγε­σία, που πρω­το­στά­τη­σε στην ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και στη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης, κάνουν ότι «πέφτουν από τα σύν­νε­φα» όταν το ΚΚΕ απορ­ρί­πτει τα κάλ­πι­κα προ­σχή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποιεί η ρωσι­κή πλευ­ρά για να προ­ω­θή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των δικών της μονο­πω­λί­ων στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Αυτοί οι «πεφτο­συν­νε­φά­κη­δες», που ισχυ­ρί­ζο­νται πως «παθαί­νουν ιλίγ­γους» για­τί τους φαί­νε­ται πως το ΚΚΕ στη­ρί­ζει το ΝΑΤΟ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, προ­σπα­θούν να ακρο­βα­τή­σουν ως «ισα­πο­στά­κη­δες» για να δικαιο­λο­γή­σουν την αντι-ΚΚΕ εμπά­θεια τους.

Για­τί είναι εκεί­νοι που επι­χει­ρούν να «τσου­βα­λιά­σουν» το ΚΚΕ, που τάσ­σε­ται ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην απο­στο­λή νέων όπλων του ΝΑΤΟ με τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που τον στη­ρί­ζουν και ψήφι­σαν ανά­λο­γα στο ευρωκοινοβούλιο.

Είναι αυτοί που απο­σιω­πούν σκο­πί­μως την απο­φα­σι­στι­κή στά­ση και τους αγώ­νες του ΚΚΕ ενά­ντια στις αμε­ρι­κα­νι­κές και νατοϊ­κές βάσεις στη χώρα μας και οι οποί­ες εμπλέ­κουν το λαό μας σε αυτόν τον πόλε­μο, προ­σπα­θώ­ντας να το “ανα­κα­τέ­ψουν” με τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που φρό­ντι­σαν για τη διεύ­ρυν­ση και ενί­σχυ­ση αυτών των βάσεων.

Για­τί είναι εκεί­νοι που κατα­κρί­νουν το ΚΚΕ, όταν αυτό κατα­ψή­φι­σε τη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, για να προ­ω­θή­σουν την λογι­κή των «ίσων απο­στά­σε­ων» με τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που στή­ρι­ξαν τη διεύ­ρυν­ση και ενί­σχυ­ση του ΝΑΤΟ.

Για­τί είναι αυτοί κρα­τά­νε επι­θε­τι­κή στά­ση απέ­να­ντι στο ΚΚΕ, που απεί­χε από τη βου­λή κατά το σόου Ζελέν­σκι με τον ναζί του Αζόφ και δεν βγά­ζουν τσι­μου­διά για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα, που συμμετείχαν.

Βαδίζοντας προς τις εκλογές

Γνω­ρί­ζου­με, πως όσο πλη­σιά­ζουν οι εκλο­γές η επί­θε­ση ενά­ντια στο Κόμ­μα μας θα εντα­θεί και θα αξιο­ποι­η­θούν κάθε είδους χτυ­πή­μα­τα, «πάνω και κάτω από τη ζώνη».

Οι κομ­μου­νι­στές και φίλοι του ΚΚΕ μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν απο­φα­σι­στι­κά αυτήν την επί­θε­ση, που απο­σκο­πεί στο να ανα­κό­ψει τη σημα­ντι­κή δυνα­μι­κή που μπο­ρεί να εκφρα­στεί στις προ­σε­χείς εκλο­γές. Να δεί­ξουν στο ζήτη­μα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου πως η εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα είναι αυτοί που βγαί­νουν χαμέ­νοι από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, που τον πλη­ρώ­νουν με την ακρί­βεια, τον πλη­θω­ρι­σμό, την υπέ­ρο­γκη φορο­λο­γία, την ανερ­γία και συχνά και με το αίμα τους. Για το λόγο αυτό η εργα­τι­κή τάξη, τα ΚΚ σε όλο τον κόσμο πρέ­πει να χαρά­ξουν τη δική τους αυτο­τε­λή γραμ­μή πάλης, μακριά και ανε­ξάρ­τη­τα από όλα τα αστι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, για την ανα­τρο­πή της βαρ­βα­ρό­τη­τας του καπι­τα­λι­σμού, για μια ζωή χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και πολέμους.

Α.Ξ.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο