Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα διπλωματικά παζάρια

Μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

Οι βομ­βαρ­δι­σμοί και οι μάχες σε πολ­λές Ουκρα­νι­κές πόλεις, ο κίν­δυ­νος γενί­κευ­σης της σύγκρου­σης ανά­με­σα στα αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, αλλά και τα παζά­ρια  που συνο­δεύ­ουν τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, είναι οι εξε­λί­ξεις που κυριαρ­χούν κατά την 22η ημέ­ρα της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στην Μαριού­πο­λη η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει δρα­μα­τι­κή για τους κατοί­κους, αν και πάνω από 30 χιλιά­δες άνθρω­ποι έχουν απο­μα­κρυν­θεί από την πόλη μέσα σε μία εβδο­μά­δα. Ο δήμαρ­χος της Μαριού­πο­λης υπο­στή­ρι­ξε πως η κατά­στα­ση είναι «κρί­σι­μη», με «αδιά­κο­πους» ρωσι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς και «κολοσ­σιαί­ες» κατα­στρο­φές και «σύμ­φω­να με τις αρχι­κές εκτι­μή­σεις, περί­που το 80% των σπι­τιών της πόλης έχει κατα­στρα­φεί». Περί­που 350.000 κάτοι­κοι παρα­μέ­νουν στην πόλη και «συνε­χί­ζουν να κρύ­βο­νται σε κατα­φύ­για και κελά­ρια», σύμ­φω­να με τον ίδιο, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε πως ρωσι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά ρίχνουν «50 με 100 βόμ­βες» κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μάχες διε­ξά­γο­νται στα περί­χω­ρα της πόλης, πρόσθεσε.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας διέ­ψευ­σε ότι ρωσι­κές δυνά­μεις βομ­βάρ­δι­σαν το θέα­τρο της Μαριό­υ­πο­λης, κατη­γο­ρώ­ντας για τον βομ­βαρ­δι­σμό τους νεο­να­ζί του τάγ­μα­τος Αζόφ, τους οποί­ους έχει επί­σης κατη­γο­ρή­σει για τον βομ­βαρ­δι­σμό στο μαιευ­τή­ριο της Μαριού­πο­λης την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Σήμε­ρα, η Μαρία Ζαχά­ρο­βα, εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών κατη­γό­ρη­σε το Κίε­βο ότι προ­σπα­θεί να φορ­τώ­σει στη Ρωσία έναν βομ­βαρ­δι­σμό που δεν έκα­νε. «Αυτό είναι ψέμα. Είναι γνω­στό σε όλους ότι οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις δεν βομ­βαρ­δί­ζουν πόλεις», υποστήριξε.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας έκα­νε λόγο για έγκλη­μα πολέμου.

Πολεμικοί τόνοι και αιχμές για την Κίνα…

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, χρη­σι­μο­ποί­η­σε εκ νέου σήμε­ρα πολ­λοί υψη­λούς τόνους για τον Ρώσο ομό­λο­γο του, σε ένα ακό­μη δείγ­μα της τερά­στιας όξυν­σης της αντι­πα­ρά­θε­σης και των κιν­δύ­νων για μια γενί­κευ­ση της σύγκρουσης.

Ο Τζο Μπάι­ντεν απο­κά­λε­σε τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλ. Πού­τιν «δολο­φό­νο δικτά­το­ρα» και «σκέ­το κακούργο».

Ο Λευ­κός Οίκος εξέ­φρα­σε σήμε­ρα τη «μεγά­λη ανη­συ­χία» του ότι η Κίνα θα μπο­ρού­σε να στεί­λει στη Ρωσία στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό για να βοη­θή­σει στην επί­θε­ση­κα­τά της Ουκρα­νί­ας. Σημεί­ω­σε, μάλι­στα, ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν, θα είναι ευθύς και δια­τε­θει­μέ­νος να ασκή­σει κρι­τι­κή στον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του, Σι Τζιν­πίνγκ, κατά την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, Τζεν Ψάκι, βάλ­λο­ντας κατά της Κίνας, δήλω­σε πως το γεγο­νός πως το Πεκί­νο δεν έχει κατα­δι­κά­σει τις ενέρ­γειες της Ρωσί­ας «λέει πολλά».

Σε μια παράλ­λη­λα εξέ­λι­ξη, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Ά.  Μπλίν­κεν δήλω­σε ότι ένας Αμε­ρι­κα­νός πολί­της σκο­τώ­θη­κε στην Ουκρα­νία. Νωρί­τε­ρα, η αστυ­νο­μία στην ουκρα­νι­κή πόλη Τσερ­νί­χιβ ανα­κοί­νω­σε ότι ένας Αμε­ρι­κα­νός βρί­σκε­ται μετα­ξύ των νεκρών από­έ­ναν ρωσι­κό βομβαρδισμό.

Ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στις εξελίξεις

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρ. Τ. Ερντο­γάν κατά τη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κής συνο­μι­λί­ας που είχε με τον Ρώσο ομό­λο­γό του, Βλ. Πού­τιν, του πρό­τει­νε να φιλο­ξε­νή­σει τον ίδιο και τον πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας Β. Ζελέν­σκι για συνο­μι­λί­ες «στην Άγκυ­ρα ή την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το γρα­φείο του.

Η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει ότι ο Ερντο­γάν είπε στον Πού­τιν ότι η συμ­φω­νία στα συγκε­κρι­μέ­να θέμα­τα ενδέ­χε­ται να απαι­τή­σει μια συνά­ντη­ση μετα­ξύ των δυο ηγε­τών. Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε επί­σης ότι μια διαρ­κής εκε­χει­ρία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε μια μακρο­πρό­θε­σμη λύση. Επέ­μει­νε επί­σης «στην ανά­γκη να ανοί­ξουν οι ανθρω­πι­στι­κοί διά­δρο­μοι» ώστε να επι­τρα­πεί στους αμά­χους να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εμπό­λε­μες ζώνες, ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση της τουρ­κι­κής προεδρίας.

Ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ν.  Κου­λέ­μπα, ζήτη­σε η Τουρ­κία να είναι «ένας από τους εγγυ­η­τές» μιας ενδε­χό­με­νης συμ­φω­νί­ας με τη Ρωσία, ανα­κοί­νω­σε εξάλ­λου ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ,  Μ. Τσα­βού­σο­γλου, που πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­σκε­ψη στη Λβιβ στη δυτι­κή Ουκρανία.

«Η Ουκρα­νία έκα­νε μια πρό­τα­ση για τη συμ­φω­νία συλ­λο­γι­κής ασφα­λεί­ας: Τα πέντε μόνι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, συν η Τουρ­κία και η Γερ­μα­νία», διευ­κρί­νι­σε ο Τσα­βού­σο­γλου, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «η Ομο­σπον­δία της Ρωσί­ας δεν είχε καμιά αντίρ­ρη­ση».

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Reuters, Guardian)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο