Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολλανδία: Ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς νικητής των εκλογών

Οι κάλ­πες, που στή­θη­καν χτες στην Ολλαν­δία για την εκλο­γή της κυβέρ­νη­σης που θα δια­δε­χθεί τον πρό­ω­ρα παραι­τη­θέ­ντα Μαρκ Ρού­τε στην εξουσία,και σύμ­φω­να με τα exit-polls,

– το ακρο­δε­ξιό Κόμ­μα της Ελευ­θε­ρί­ας (PVV) του Γκερτ Βίλ­ντερς έρχε­ται πρώ­το με 35 έδρες (σε σύνο­λο 150),

– η Αρι­στε­ρή Συμ­μα­χία Πρα­σί­νων – Εργα­τι­κών (GroenLinks–PvdA), υπό την ηγε­σία του πρώ­ην επι­τρό­που της Ε.Ε. Φρανς Τίμερ­μανς, ακο­λου­θεί με 26 έδρες,

– το κεντρο­δε­ξιό Λαϊ­κό Κόμ­μα για την Ελευ­θε­ρία και τη Δημο­κρα­τία (VVD) του Ρού­τε, στην ηγε­σία του οποί­ου βρί­σκε­ται πια η γεν­νη­μέ­νη στην Τουρ­κία 46χρονη Ντι­λάν Γεσιλ­γκιόζ, έρχε­ται τρί­το με 23 έδρες,

– και το νεο­σύ­στα­το Νέο Κοι­νω­νι­κό Κεφά­λαιο (NSC) του 49χρονου πρώ­ην βου­λευ­τή των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών Πίτερ Ομτσιχτ παρου­σιά­ζε­ται να συγκε­ντρώ­νει 20 έδρες

Σημειώ­νε­ται ότι η Ολλαν­δία δεν έχει εκλο­γι­κό όριο εισό­δου στη Βου­λή για τα κόμ­μα­τα αλλά ούτε και σύστη­μα με «μπό­νους» εδρών.

«Οι Ολλαν­δοί ψηφο­φό­ροι μίλη­σαν και είπαν ότι δεν πάει άλλο. Θα περιο­ρί­σου­με το “τσου­νά­μι των αιτή­σε­ων ασύ­λου” και τη μετα­νά­στευ­ση. Θα παρα­δώ­σου­με τη χώρα πίσω στους Ολλαν­δούς», δήλω­σε, μετα­ξύ άλλων, ο 60χρονος Γκερτ Βίλ­ντερς πανη­γυ­ρί­ζο­ντας έπει­τα από την ανα­κοί­νω­ση των exit-polls.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις προη­γού­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2021, το VVD του Μαρκ Ρού­τε είχε λάβει 21,9% και 34 έδρες, το PVV του ακρο­δε­ξιού Βίλ­ντερς 10,8% και 17 έδρες, και το CDA από το οποίο προ­έρ­χε­ται ο Πίτερ Ομτσιχτ 9,5% και 15 έδρες, ενώ τα GroenLinks και PvdA που τώρα κατέ­βη­καν σε κοι­νό μπλοκ είχαν λάβει κάτω από 6% και 9 έδρες έκαστο.
Πρώ­τη η ακρο­δε­ξιά του Βίλ­ντερς, σύμ­φω­να με τα exit-polls‑1
Ο Φρανς Τίμερ­μανς. (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ωστό­σο και κάτι άλλο: έπει­τα από τις προη­γού­με­νες εκλο­γές του 2021 είχε χρεια­στεί να περά­σουν περί­που εννέα μήνες για να σχη­μα­τι­σθεί τελι­κώς μια κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας στην Ολλαν­δία, τότε υπό τον Ρού­τε. Αυτή η κυβέρ­νη­ση τελι­κώς κατέρ­ρευ­σε πρό­ω­ρα το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι υπό το βάρος της πρό­κλη­σης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Πλέ­ον ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει μια νέα –μάλ­λον μακρά– περί­ο­δο μετε­κλο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων που μένει να φανεί εάν θα οδη­γή­σει τελι­κώς την ακρο­δε­ξιά στην εξουσία.

«Τώρα είναι η ώρα τα κόμ­μα­τα να ανα­ζη­τή­σουν συμ­φω­νί­ες. Δεν γίνε­ται να μας αγνο­ή­σουν», δήλω­σε από την πλευ­ρά του το βρά­δυ των εκλο­γών ο ίδιος ο Βίλντερς.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο