Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτια και δύσκολη αναμένεται η μάχη με τις φλόγες

Μαί­νε­ται η πύρι­νη κόλα­ση στη καθώς Μάν­δρα και Λου­τρά­κι βρί­σκο­νται στο έλε­ος της φωτιάς. Η βρα­διά προ­μη­νύ­ε­ται πολύ δύσκο­λη, τα δύο βασι­κά μέτω­πα, σε δυτι­κή Αττι­κή και Λου­τρά­κι, έχουν μεγά­λες δια­στά­σεις. Ανη­συ­χη­τι­κή είναι η κατά­στα­ση και στη Ρόδο.

Στη Δυτι­κή Αττι­κή αλλά και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Λου­τρα­κί­ου οι πυρ­κα­γιές έχουν λάβει μεγά­λες δια­στά­σεις, όπως ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, πύραρ­χος, Βασί­λης Βαθρα­κο­γιάν­νης, σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση για τις δασι­κές πυρ­κα­γιές που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη. Όπως είπε, κατά τη διάρ­κεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διά­θε­σή τους τα ενα­έ­ρια μέσα «όμως οι πυρο­σβέ­στες οι εθε­λο­ντές, οι Ένο­πλες Δυνά­μεις, τα σώμα­τα ασφα­λεί­ας καθώς και όλοι οι συναρ­μό­διοι φορείς κατα­βάλ­λουν κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια στο πεδίο για τον περιο­ρι­σμό των πυρκαγιών».

Δύσκο­λη η κατά­στα­ση στο νέο «μέτω­πο» της Άνω Βλυ­χά­δας στα Μέγα­ρα, της φωτιάς που ξεκί­νη­σε από τα Δερ­βε­νο­χώ­ρια. Ο αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Μεγά­ρων, Κων­στα­ντί­νος Φυλα­κτός, μιλώ­ντας στην κάμε­ρα της ΕΡΤ τόνι­σε ότι η φωτιά καί­ει 200 μέτρα από την Εθνι­κή Οδό.

Το εν λόγω πύρι­νο μέτω­πο χωρί­στη­κε σε δύο μέρη: το ένα κινεί­ται προς την Άνω Βλυ­χά­δα και το άλλο προς τα Μέγα­ρα. Στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή τα μέτω­πα είναι τρία: Άνω Βλυ­χά­δα, Λου­τρό­πυρ­γος και οικι­σμός Πλάτωνα.

Κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρα οι φλό­γες έφτα­σαν σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, ανα­γκά­ζο­ντας τις αρχές να προ­χω­ρή­σουν στην εκκέ­νω­ση οικι­σμών. Τα μηνύ­μα­τα από το «112» δια­δε­χό­ταν το ένα το άλλο. Αυτο­κί­νη­τα, σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις κάη­καν αφού σε πολ­λές περι­πτώ­σεις δεν υπήρ­χαν πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις. Οι κάτοι­κοι μόνοι τους έδι­ναν απελ­πι­σμέ­νη μάχη να σώσουν το βιός τους.

Συνα­γερ­μός σήμα­νε μέσω του 112 για τους οικι­σμούς Λου­τρό­πυρ­γος, Άνω Βλυ­χά­δα, Όθω­να και Ευτα­ξία, ζητώ­ντας από τους κατοί­κους να κατευ­θυν­θούν προς Ελευ­σί­να. Στο μέτω­πο του Λου­τρα­κί­ου, δόθη­κε μάχη προ­κει­μέ­νου να απο­μα­κρυν­θούν οι φλό­γες από τα διυ­λι­στή­ρια της Motor Oil – εστά­λη μήνυ­μα από το 112 για την εκκέ­νω­ση του οικι­σμού Γλυ­κιά Ζωή.

Η εικό­να στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή είναι απο­καρ­διω­τι­κή. Σε Κου­βα­ρά, Καλύ­βια, Λαγο­νή­σι, Ανά­βυσ­σο και Σαρω­νί­δα περιου­σί­ες, αλλά και χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους έγι­ναν στά­χτη. Υπό έλεγ­χο είναι η κατά­στα­ση στη Σαρω­νί­δα. Στο σημείο ωστό­σο, παρα­μέ­νουν πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις υπό των φόβων ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων λόγω των ισχυ­ρών ανέμων.

Χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους, ζώα, μελίσ­σια και καλ­λιέρ­γειες έγι­ναν στά­χτη από τη φωτιά που κατέ­κα­ψε τον Κου­βα­ρά, τα Καλύ­βια, το Λαγο­νή­σι, την Ανά­βυσ­σο και τη Σαρωνίδα.

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο

Συνε­χί­ζε­ται η μάχη για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε αργά το από­γευ­μα σε δασι­κή έκτα­ση της Ρόδου μετα­ξύ των χωριών Απόλ­λω­να και Λάερ­μα. Η μάχη της κατά­σβε­σης δίνε­ται από ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, ομά­δες εθε­λο­ντών, ιδιώ­τες, ενώ συν­δρά­μουν στην προ­σπά­θεια στε­λέ­χη των υπη­ρε­σιών της Περι­φέ­ρειας Νοτί­ου Αιγαί­ου και του δήμου Ρόδου. Νωρί­τε­ρα είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ρίψεις νερού από πυρο­σβε­στι­κά αεροπλάνα.

Η περιο­χή είναι πυκνή δασι­κή έκτα­ση και δύσβα­τη, γεγο­νός που δυσκο­λευ­ει την προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξα­σθε­νή­σει σημα­ντι­κά η ισχύς των ανέμων.
Οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης θα μεί­νουν καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύκτας στην περιο­χή και το πρωί ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θεί η προ­σπά­θειά τους από τα πυρο­σβε­στι­κά αεροπλάνα.

Ανακλήθηκαν οι άδειες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ανα­κλή­θη­καν οι άδειες όλου του ένστο­λου προ­σω­πι­κού του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος μέχρι νεω­τέ­ρας λόγω των εκτε­τα­μέ­νων πυρ­κα­γιών που μαί­νο­νται στην χώρα.

Σημειώ­νε­ται, ότι όπως ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος για την επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα, σε γενι­κή επι­φυ­λα­κή παρα­μέ­νει το προ­σω­πι­κό των Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών όλης της Επι­κρά­τειας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν οι αυξη­μέ­νες υπη­ρε­σια­κές απαι­τή­σεις, που έχουν προ­κύ­ψει λόγω του μεγά­λου αριθ­μού πυρ­κα­γιών καθώς και του πολύ υψη­λού κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κίν­δυ­νου 4).

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Σε άμε­ση ετοι­μό­τη­τα εφό­σον απαι­τη­θεί, βρί­σκο­νται πέντε πλω­τά του λιμε­νι­κού και ιδιω­τι­κά σκά­φη στην περιο­χή Λου­τρό­πυρ­γου Ελευ­σί­νας λόγω εκδή­λω­σης πυρκαγιάς.

Επί­σης άλλα τρία πλω­τά και ιδιω­τι­κά σκά­φη δια­φό­ρων τύπων βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λα­κή στους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους, προς παρο­χή συν­δρο­μής εφό­σον απαι­τη­θεί, λόγω εκδή­λω­σης πυρ­κα­γιάς στην περιοχή.

Hellenic Train: Με λεωφορεία και αύριο Τετάρτη τα δρομολόγια στο τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια — Κιάτο

Παρα­μέ­νει η δια­κο­πή σιδη­ρο­δρο­μι­κής κυκλο­φο­ρί­ας στο τμή­μα του Προ­α­στια­κού ‘Ανω Λιό­σια — Κιά­το, εξαι­τί­ας της πυρ­κα­γιάς, σύμ­φω­να με ενη­μέ­ρω­ση της Hellenic Train. Τα δρο­μο­λό­για της Τετάρ­της 19.07 στο τμή­μα αυτό θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με λεω­φο­ρεία με όλες τις ενδιά­με­σες στά­σεις, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες των αρχών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε διάφορες περιοχές της χώρας

Σύμ­φω­να με τον χάρ­τη πρό­βλε­ψης κιν­δύ­νου για την Τετάρ­τη 19 Ιού­λη, προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς, κατη­γο­ρί­ας 4 σε:

- Σε Αττι­κή και Κύθηρα.

- Σε περιο­χές της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

- Σε Αργο­λί­δα και περιο­χές της Κοριν­θί­ας και της Λακωνίας.

- Σε Κρή­τη, Κυκλά­δες, Σάμο, Ικα­ρία Χίο Ψαρά και Λέσβο.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο