Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολο και πιο βαθιά η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

💥  «Πυρετός» ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων

Από την «απόβαση» δεκάδων αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου

Intime News

Από την «από­βα­ση» δεκά­δων αμε­ρι­κα­νι­κών ελι­κο­πτέ­ρων στο λιμά­νι του Βόλου

Σε υπο­δο­μές «πρώ­της γραμ­μής» ανα­δει­κνύ­ο­νται Στε­φα­νο­βί­κειο και Λάρι­σα για ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, στην κλι­μά­κω­ση της στρα­τιω­τι­κής προ­πα­ρα­σκευ­ής τους, ένα­ντι άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, με την Ελλά­δα στο επί­κε­ντρο αυτών των επι­κίν­δυ­νων για το λαό ανταγωνισμών.Συγκεκριμένα, κατό­πιν της εκφόρ­τω­σής τους στο λιμά­νι του Βόλου ξεκί­νη­σε η ανά­πτυ­ξη ελι­κο­πτέ­ρων και προ­σω­πι­κού της 3ης Ταξιαρ­χί­ας Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού (3 CAB) των ΗΠΑ στο Στε­φα­νο­βί­κειο. Δια­δε­χό­με­νη την 4η CAB που ανα­πτύ­χθη­κε πέρυ­σι στην ίδια περιο­χή, δύνα­μη τάγ­μα­τος της 3ης CAB (περί­που 40 ελι­κό­πτε­ρα, τύπων «Apache», «Black Hawk» και «Chinook», οχή­μα­τα και κάπου 300 άτο­μα προ­σω­πι­κό, χει­ρι­στές, τεχνι­κοί, δια­βι­βα­στές, κ.ά.) θα παρα­μεί­νει έως την άνοι­ξη του 2020 στην περιο­χή, σε υλο­ποί­η­ση της πρό­σφα­τα υπο­γρα­φεί­σας Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων Ελλά­δας — ΗΠΑ, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας πλή­θος συνεκ­παι­δεύ­σε­ων και κοι­νών ασκή­σε­ων με προ­σω­πι­κό των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνάμεων.

Αλλω­στε, ακρι­βώς στο ίδιο πλαί­σιο, στα τέλη Νοέμ­βρη ανα­μέ­νε­ται να φθά­σουν στον Βόλο και οι Ειδι­κές Δυνά­μεις της 173ης Αερο­με­τα­φε­ρό­με­νης Ταξιαρ­χί­ας του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, για κοι­νές ασκή­σεις με προ­σω­πι­κό της ελλη­νι­κής 32ης Ταξιαρ­χί­ας Πεζοναυτών.

Οπως λέγε­ται, επί­κε­ντρο της εκπαι­δευ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας θα είναι τα Πιέ­ρια Ορη, ο Ολυ­μπος και το Πεδίο Βολής Λιτό­χω­ρου, όπου τα αμε­ρι­κα­νι­κά ελι­κό­πτε­ρα θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν και βολές. Οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις, εκμε­ταλ­λευό­με­νες και τη γεω­μορ­φο­λο­γία της περιο­χής και τις συνε­χείς εναλ­λα­γές που παρου­σιά­ζει, εντός μικρής από­στα­σης, το ελλη­νι­κό ανά­γλυ­φο, θα εκπαι­δευ­τούν σε επι­χει­ρή­σεις τόσο σε πεδι­νό όσο και ορει­νό έδα­φος, ενώ θα έχουν και την ευκαι­ρία για εκτέ­λε­ση απο­στο­λών πάνω από τη θάλασ­σα, δοκι­μά­ζο­ντας και βελ­τιώ­νο­ντας τις δολο­φο­νι­κές τους ικανότητες.

Δεν στα­μα­τούν βέβαια εκεί. Οπως λέγε­ται, τις εγκα­τα­στά­σεις στο Στε­φα­νο­βί­κειο έχουν επι­θε­ω­ρή­σει ήδη επι­τε­λείς και της αμε­ρι­κα­νι­κής 1ης CAB, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας τη δική τους ανά­πτυ­ξη στην περιο­χή, που θα γίνει μέσα στο 2020, αφού φύγει η 3η.

Ολα τα παρα­πά­νω, καθώς ξεκί­νη­σε η 5η περιο­δι­κή ανά­πτυ­ξη στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων των Αμε­ρι­κα­νών στην Ευρώ­πη, στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρό­σχη­μα τα γεγο­νό­τα του 2014 στην Κρι­μαία, έκτο­τε συγκε­ντρώ­νει και παρα­τάσ­σει δυνά­μεις σε Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία. Επι­χεί­ρη­ση στην οποία πλέ­ον η Ελλά­δα παί­ζει κομ­βι­κό ρόλο, έχο­ντας άλλω­στε λάβει και το χρί­σμα από τους Αμε­ρι­κα­νούς — ήδη από την επο­χή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ως «κρά­τος ανά­σχε­σης» της επιρ­ρο­ής Ρώσων και Κινέ­ζων στην Ευρώπη.

💥  «Διαχείριση κρίσεων» με τη σφραγίδα των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Την ίδια ώρα, πυρε­τός προ­ε­τοι­μα­σιών επι­κρα­τεί στην έδρα της Στρα­τιάς στη Λάρι­σα, καθώς από 4 έως 15/11 διε­ξά­γε­ται στην έδρα του «ELEU-OHQ» (Ελλη­νι­κό Στρα­τη­γείο Επι­χει­ρή­σε­ων Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, ΕΣΕΕΕ) η άσκη­ση της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης «MILEX19», ως Στρα­τιω­τι­κή Ασκη­ση Χει­ρι­σμού Κρί­σε­ων (Crisis Management Operation Military Exercise).

Το ΕΣΕΕΕ τέθη­κε σε λει­τουρ­γία στις 24/3/2006 και το 2014 ήταν το στρα­τη­γείο της επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία (ΚΑΔ), συντο­νί­ζο­ντας τις ευρω­ε­νω­σια­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις που ανα­πτύ­χθη­καν στην αφρι­κα­νι­κή χώρα, στο πλαί­σιο άλλης μιας …ειρη­νευ­τι­κής — ανθρω­πι­στι­κής επιχείρησης.

Οι MILEX δεν είναι τυχαί­ες ασκή­σεις. Το περιε­χό­με­νό τους καθο­ρί­ζε­ται και απο­φα­σί­ζε­ται στο ανώ­τε­ρο δυνα­τό επί­πε­δο, καθώς αντα­να­κλούν τις προ­σπά­θειες της ΕΕ να ανα­πτύ­ξει και «αυτό­νο­μα» στρα­τιω­τι­κές δυνα­τό­τη­τες, ώστε να αντι­πα­ρα­τε­θεί σε άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για τον έλεγ­χο αγο­ρών, πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και διαύλων.

Ενδει­κτι­κά, οι λεπτο­μέ­ρειες και προ­δια­γρα­φές της MILEX19 εγκρί­θη­καν από το ίδιο το Συμ­βού­λιο Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ (ΣΕΥ) στις 18/3/2019, σε άλλη μια υπό­θε­ση όπου η ΝΔ βρί­σκει στρω­μέ­νο το έδα­φος από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κεί­με­νο της από­φα­σης του ΣΕΥ δια­βά­ζου­με ότι «πρό­κει­ται για μια άσκη­ση διοί­κη­σης (“command post exercise”) που επι­κε­ντρώ­νε­ται στη λήψη απο­φά­σε­ων και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό σε στρα­τιω­τι­κό στρα­τη­γι­κό και επι­χει­ρη­σια­κό επί­πε­δο για την έναρ­ξη μιας αυτό­νο­μης στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης Κοι­νής Πολι­τι­κής Ασφά­λειας και Αμυ­νας της ΕΕ».

Η άσκη­ση θα «τρέ­χει» ταυ­τό­χρο­να στα κεντρι­κά της ΕΕ στις Βρυ­ξέλ­λες, στη Λάρι­σα, αλλά και στη Νέα Σάντα Κιλ­κίς, έδρα της 71ης Αερο­με­τα­φε­ρό­με­νης Ταξιαρ­χί­ας, με εικο­νι­κή ενερ­γο­ποί­η­σή της για επι­χεί­ρη­ση της ΕΕ, φυσι­κά εκτός συνό­ρων. Αλλω­στε, η ίδια η από­φα­ση του ΣΕΥ ανα­φέ­ρει ότι «η άσκη­ση έχει ως στό­χο να εξα­σφα­λί­σει τον απο­τε­λε­σμα­τι­κό συντο­νι­σμό των δια­φό­ρων μέσων της ΕΕ μέσω μιας Ολο­κλη­ρω­μέ­νης Προ­σέγ­γι­σης και να ενι­σχύ­σει περαι­τέ­ρω τη στρα­τιω­τι­κή ικα­νό­τη­τα της ΕΕ να αντα­πο­κρί­νε­ται στις εξω­τε­ρι­κές συγκρού­σεις και κρίσεις».

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, και βάζο­ντας τις τελευ­ταί­ες πινε­λιές, στην προ­ε­τοι­μα­σία της άσκη­σης, ο διοι­κη­τής του «ELEU-OHQ», αντι­στρά­τη­γος Κων. Φλώ­ρος, μετέ­βη πρό­σφα­τα στις Βρυ­ξέλ­λες, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο της Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής της ΕΕ, στρα­τη­γό Claudio Graziano, συζη­τώ­ντας μετα­ξύ άλλων θέμα­τα σχε­τι­κά με την άσκηση.

💥  Συμμετοχή σε ΝΑΤΟική άσκηση με προσκεκλημένο… το ψευδοκράτος!

Στο μετα­ξύ, άλλη μια επι­βε­βαί­ω­ση ότι τα διχο­το­μι­κά σχέ­δια στην Κύπρο και η επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας στην περιο­χή προ­χω­ρούν με ΝΑΤΟι­κό «καπέ­λο» ήρθε να δώσει η ολο­κλή­ρω­ση της προ­βλε­πό­με­νης περιό­δου υπη­ρε­σί­ας του ναρ­κα­λιευ­τι­κού «Καλ­λι­στώ» (με περί­που 45 άτο­μα προ­σω­πι­κό) στη Μόνι­μη Ναυ­τι­κή Δύνα­μη Ναρ­κο­πο­λέ­μου του ΝΑΤΟ, SNMCMG2 (εντά­χθη­κε εκεί τον Αύγουστο).

Κορύ­φω­ση αυτής της δια­δι­κα­σί­ας, η συμ­με­το­χή του «Καλ­λι­στώ» (μαζί με τα άλλα πλοία της ΝΑΤΟι­κής αρμά­δας συν Ομά­δες Υπο­βρύ­χιων Κατα­στρο­φών από ΗΠΑ, Βέλ­γιο και Ρου­μα­νία) στην άσκη­ση του τουρ­κι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού «Nusret 19», στο Τσα­νά­κα­λε στα Δαρδανέλια.

Σύμ­φω­να με τους Τούρ­κους, την άσκη­ση παρα­κο­λού­θη­σαν και 64 παρα­τη­ρη­τές και επι­τε­λείς από Αζερ­μπαϊ­τζάν, Γεωρ­γία, Βουλ­γα­ρία, Κου­βέιτ, Μαλαι­σία, Πακι­στάν, Κατάρ, Ρου­μα­νία, αλλά και την «Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία της Βόρειας Κύπρου», το ψευ­δο­κρά­τος, στην κατε­χό­με­νη Κύπρο. Τονί­ζουν δε ότι ήταν η πρώ­τη φορά που παρέ­στη «αξιω­μα­τι­κός» από την «ΤΔΒΚ», σε αυτήν τη με αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό «καπέ­λο άσκη­ση», εξέ­λι­ξη που ήρθε ως «αντί­δρα­ση προς την πρό­σκλη­ση της Ελλη­νο­κυ­πρια­κής Διοί­κη­σης (σ.σ. όπως ονο­μα­τί­ζουν την Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία) σε εκδή­λω­ση του ΝΑΤΟ, παρό­λο που η Ελλη­νο­κυ­πρια­κή Διοί­κη­ση δεν είναι μέλος του οργανισμού»…

💥 Και πτήση «Β‑52» με συνοδεία ελληνικών μαχητικών

Στο μετα­ξύ, σήμε­ρα, ανα­μέ­νε­ται πτή­ση δύο αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τη­γι­κών βομ­βαρ­δι­στι­κών «B‑52 Stratofortress», από την αερο­πο­ρι­κή βάση Fairford της Βρε­τα­νί­ας, μέσω του FIR Αθη­νών προς το FIR Λευ­κω­σί­ας, όπου και θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν πτή­ση επι­τή­ρη­σης εντός του ενα­έ­ριου χώρου που καλύ­πτει, πάνω δηλα­δή από τα «οικό­πε­δα» και τους διαύ­λους της Ενέργειας.

Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, εντός του ελλη­νι­κού FIR τα αμε­ρι­κα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά θα συνο­δεύ­ο­νται από ζεύ­γος ελλη­νι­κών «F‑16», πραγ­μα­το­ποιώ­ντας και μια σει­ρά από σενά­ρια ασκή­σε­ων που θα αφο­ρούν είτε σε προ­σβο­λή στό­χων είτε σε προ­στα­σία κατά τη διάρ­κεια ενα­έ­ριας επι­χεί­ρη­σης. Προ­πα­γαν­δι­στι­κές ανα­λύ­σεις απο­δί­δουν αυτήν την πτή­ση στην «άρι­στη σχέ­ση» μετα­ξύ Αθή­νας και Ουά­σιγ­κτον, παρα­πέ­μπο­ντας και στην πρό­σφα­τη διμε­ρή Αμυ­ντι­κή Συμ­φω­νία. Στην πρά­ξη, Ελλη­νες πιλό­τοι γυμνά­ζο­νται στη συνο­δεία δολο­φο­νι­κών μηχα­νών του ιμπεριαλισμού.

video

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο