Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ: Λαϊκός ξεσηκωμός και συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, στον δρό­μο της ανα­τρο­πής, απηύ­θυ­νε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας από­ψε στην πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση της ΤΟ Πέλ­λας, στο Αθλη­τι­κό Κέντρο Σκύδρας.

Η εκδή­λω­ση ξεκί­νη­σε με χαι­ρε­τι­σμό από τον γραμ­μα­τέα της ΤΕ Πέλ­λας του ΚΚΕ, Μιχά­λη Καλαϊ­τζή ο οποί­ος καλω­σό­ρι­σε τους εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νους, αγρό­τες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους νεο­λαί­ους που έδω­σαν το «παρών» στο προ­σκλη­τή­ριο του ΚΚΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­σκε­ψη στο νομό της Πέλλας.

Παρα­θέ­του­με απο­σπά­σμα­τα από την ομι­λία του Δ. Κουτσούμπα:

Αν πριν από μερι­κά χρό­νια, η επι­λο­γή για τους περισ­σό­τε­ρους ήταν η ανα­μο­νή, με την προσ­δο­κία ότι τα δύσκο­λα, όπως ήρθαν έτσι θα περά­σουν, τώρα η επι­λο­γή δεν μπο­ρεί παρά να είναι η ανα­τρο­πή όλων αυτών. Για­τί τα δύσκο­λα γίνο­νται όλο και χειρότερα.

Ανα­τρο­πή λοι­πόν! Για­τί από την ίδια την πεί­ρα πλέ­ον, μπο­ρού­με να κατα­λά­βου­με, πως αυτή η σάπια εκμε­ταλ­λευ­τι­κή κοι­νω­νία δεν μερε­με­τί­ζε­ται. Δεν επι­δέ­χε­ται μόνο κάποιες επι­μέ­ρους διορ­θώ­σεις, παρά μόνο γκρεμίζεται.

Στη θέση της μπο­ρού­με να χτί­σου­με μια νέα πιο όμορ­φη κοι­νω­νία με λαϊ­κή ευη­με­ρία. Μπο­ρού­με για­τί έχου­με τα υλι­κά: Είναι οι μεγά­λες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες αυτής της χώρας. Μιας χώρας πλού­σιας απ’ άκρη σε άκρη, όπως γνω­ρί­ζουν οι εργά­τες, οι αγρό­τες και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες, όπως μαθαί­νουν τα νέα παι­διά κι εδώ στην Πέλ­λα και παντού.

Είναι η τερά­στια αλμα­τώ­δης ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, που στα χέρια της εργα­τι­κής τάξης και του λαού, μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί για τις δικές τους ανά­γκες, για τις ανά­γκες των πολ­λών και όχι για τα κέρ­δη των λίγων καπιταλιστών.

Είναι οι ίδιοι, έμπει­ροι και ικα­νοί εργά­τες της χώρας, οι τεχνί­τες, οι επι­στή­μο­νές της. Έχου­με τα υλι­κά, έχου­με και το σχέ­διο: Το επι­στη­μο­νι­κό επε­ξερ­γα­σμέ­νο, πραγ­μα­τι­κά φιλο­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ.

Δεν σας ζητά­με να συμ­φω­νή­σε­τε σε όλα μαζί μας. Μπο­ρού­με όμως να συμ­φω­νή­σου­με, πως αυτό που επεί­γει σήμε­ρα, είναι να αφή­σου­με στην άκρη την παρα­λυ­τι­κή λογι­κή της ανα­μο­νής και να μπού­με μπρο­στά, για να γίνει ο ίδιος ο λαός ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξελίξεων.

Κι αυτό «ο λαός πρω­τα­γω­νι­στής» δεν είναι ένα όμορ­φο σύν­θη­μα για τις ανα­κοι­νώ­σεις και τις ομι­λί­ες μας. Είναι η ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση ‑όσο δύσκο­λη κι αν εμφα­νί­ζε­ται αυτή- για να βαδί­σου­με τον ελπι­δο­φό­ρο δρό­μο για το λαό. Για­τί αυτό εξαρ­τά­ται πρώ­τα απ’ όλα από τη δική μας στά­ση και δρά­ση. Στά­ση και δρά­ση που σημαί­νει ότι όλοι και όλες και ο καθέ­νας και η καθε­μιά ξεχωριστά:

- Συμ­με­τέ­χει στο εργα­τι­κό σωμα­τείο, στην επι­τρο­πή αγώ­να, στον αγρο­τι­κό σύλ­λο­γο και στο σύλ­λο­γο των επαγ­γελ­μα­τιών, στο μαζι­κό φορέα της γει­το­νιάς και στη­ρί­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις τους.

- Συμ­με­τέ­χει στον αγώ­να, στις απερ­γί­ες, όπως συνέ­βη με τη μεγά­λη απερ­γία της 9ης του Νοέμ­βρη, όπου χιλιά­δες λαού πλημ­μύ­ρι­σαν όλες τις μεγά­λες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μια μεγά­λη απερ­γία που μπο­ρεί να γίνει η αφε­τη­ρία νέων μεγά­λων αγώ­νων, όχι όμως για να αλλά­ξουν την κυβερ­νη­τι­κή σκυ­τά­λη τα ίδια κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου για να πάρει ανά­σα ζωής το σύστη­μα, όπως έγι­νε και στα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να τους βάλου­με εμπό­δια, να τους δυσκο­λέ­ψου­με στο αντι­λαϊ­κό τους έργο και τελι­κά να τους πάρου­με αμπά­ρι­ζα κι αυτούς και το σάπιο σύστη­μά τους.

Ο λαός πρω­τα­γω­νι­στής σημαί­νει ότι όλες και όλοι και ο καθέ­νας ξεχω­ρι­στά, και με τη δρά­ση του και την ψήφο του στις εκλο­γές, στη­ρί­ζει τις δυνά­μεις που τον στη­ρί­ζουν στη βου­λή κι έξω απ’ αυτή, στο δήμο ή την περι­φέ­ρεια, παντού. Στη­ρί­ζει δηλα­δή τα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ.

Σημαί­νει κυρί­ως ότι όλοι και όλες, εργά­τες — υπάλ­λη­λοι, επι­στή­μο­νες, επαγ­γελ­μα­τί­ες, αγρό­τες, γυναί­κες, νέοι και νέες, πια­νό­μα­στε χέρι-χέρι, για να ενω­θού­με σε ένα μεγά­λο ενιαίο πανελ­λα­δι­κό αγώ­να ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και τον καπιταλισμό.

Ποιος άλλος, πιο άλλο πολι­τι­κό κόμ­μα λέει στον λαό να γίνει ο πρω­τα­γω­νι­στής των εξελίξεων;

Κανείς! Μόνο το ΚΚΕ. Όλοι οι άλλοι, τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου, της καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης, μαζί με τη μόνι­μη ανα­μο­νή, καλ­λιερ­γούν στον λαό και την επι­κίν­δυ­νη λογι­κή “κοι­μή­σου εσύ κι η τύχη σου δου­λεύ­ει”. Μόνο που η τύχη δου­λεύ­ει, όχι για τους πολ­λούς, αλλά για τους λίγους: τους καπι­τα­λι­στές και τα κέρ­δη τους.

Μόνο το ΚΚΕ λέει, αυτό που και ιστο­ρι­κά έχει πολ­λές φορές απο­δει­χτεί. Πως, αν κάτι θετι­κό μπο­ρεί να προ­κύ­ψει για τον λαό, αυτό δεν θα προ­κύ­ψει από «τα πάνω», από αυτούς που έχουν την πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή εξου­σία. Ούτε μπο­ρούν να προ­κύ­ψουν από τη φαγω­μά­ρα τους, για­τί δεν τα βρί­σκουν στη μοι­ρα­σιά από τη ληστεία του λαού.

Και τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης ‑για­τί γι’ αυτά γίνε­ται όλος ο καβγάς- είναι διπλή ληστεία: Και για­τί προ­έρ­χο­νται από τον ιδρώ­τα της δου­λειάς των λαών της Ευρώ­πης και για­τί θα τα πλη­ρώ­σου­με διπλά και τρι­πλά πάλι ως ελλη­νι­κός λαός.

Τίπο­τα θετι­κό δεν μπο­ρεί να προ­κύ­ψει από τα παζά­ρια στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, που σε κάθε περί­πτω­ση, αυτά τα παζά­ρια τους, στό­χο έχουν να στή­σουν νέες παγί­δες στον λαό και να εγκλω­βί­σουν τη δυσα­ρέ­σκειά του.

Ό,τι θετι­κό προ­κύ­ψει για τον λαό, αυτό θα προ­κύ­ψει από «τα κάτω» από τη λαϊ­κή δρά­ση και κινη­το­ποί­η­ση με την ταυ­τό­χρο­νη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, που θα δώσει διέ­ξο­δο στη λαϊ­κή οργή και αγα­νά­κτη­ση, η οποία, έτσι κι αλλιώς, δυναμώνει.

Το λέει πολύ εύστο­χα το σύν­θη­μά μας: «Τίπο­τα δεν γίνε­ται αν μένεις θεα­τής, όλα ανα­τρέ­πο­νται αν ξεσηκωθείς»!

Αναδύεται όλη η μπόχα του σάπιου συστήματος

Ακό­μα και σ’ αυτή την απο­κρου­στι­κή υπό­θε­ση των υπο­κλο­πών, η οποία ανα­δύ­ει όλη τη μπό­χα του συστή­μα­τος, τις οποί­ες τώρα δήθεν ανα­κά­λυ­ψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και κάνουν σαν απα­τη­μέ­νοι σύζυ­γοι, κανείς δεν μπο­ρεί να μένει απα­θής θεατής.

Όχι μόνο για­τί έβγα­λε στην επι­φά­νεια όλο το βρώ­μι­κο και αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο που όλα τα άλλα κόμ­μα­τα έχουν δια­μορ­φώ­σει, αλλά και για­τί αξιο­ποιεί­ται, όπως απο­δει­κνύ­ει και το νομο­σχέ­διο που έδω­σε για δια­βού­λευ­ση η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, για να εδραιω­θεί αυτό το αντι­δρα­στι­κό πλαίσιο.

Η αλή­θεια είναι πως με το εν λόγω νομο­σχέ­διο, επι­βε­βαιώ­νο­νται όλα όσα ανέ­δει­ξε το ΚΚΕ γι’ αυτή τη δυσώ­δη υπό­θε­ση: Ότι, με ευθύ­νη της ΝΔ, αλλά και των άλλων πολι­τι­κών δυνά­με­ων, ανοί­γουν νέοι αντι­δρα­στι­κοί δρό­μοι για τη θωρά­κι­ση και ενί­σχυ­ση του αστι­κού κρά­τους, των υπη­ρε­σιών παρα­κο­λού­θη­σης και καταστολής.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η νομο­θε­τι­κή αυτή παρέμ­βα­ση που τόσο δια­φή­μι­σε ο Μητσο­τά­κης για να ρίξει στά­χτη στα μάτια του λαού, όχι μόνο θάβει την αλή­θεια για τις υπο­θέ­σεις που έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας, αλλά ενι­σχύ­ει περαι­τέ­ρω όλο το αντι­δρα­στι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο. Δηλα­δή, αυτό που τόσους μήνες τώρα, ένα πράγ­μα επι­βε­βαιώ­νει ξανά και ξανά: «ουδείς εξαι­ρεί­ται των παρακολουθήσεων»!

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η κυβέρ­νη­ση με το νομο­σχέ­διο, ανα­βαθ­μί­ζει τη δρά­ση της ΕΥΠ και τις λει­τουρ­γί­ες του αστι­κού επι­τε­λι­κού κρά­τους, με σημαία την περι­βό­η­τη «εθνι­κή ασφά­λεια» του κεφα­λαί­ου. Αυτή η «εθνι­κή ασφά­λεια», η οποία έχει γίνει λάστι­χο, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται και στο νομο­σχέ­διο της ΝΔ, βάζει στο στό­χα­στρο τον λαό, τα δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες του.

Όσο για τα κατα­σκο­πευ­τι­κά λογι­σμι­κά, τα οποία τώρα όλοι τα ανα­κά­λυ­ψαν ‑λες και δεν είναι υπό την προ­στα­σία και καθο­δή­γη­ση της ΕΕ και των άλλων συμ­μά­χων μας χρό­νια τώρα- όχι απλά δεν απα­γο­ρεύ­ο­νται, αλλά με τον πλέ­ον επί­ση­μο τρό­πο νομι­μο­ποιού­νται στα χέρια των κρα­τι­κών αρχών και μυστι­κών υπηρεσιών.

Και όλοι αυτοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κοροϊ­δεύ­ουν χοντρά τον λαό που έχει αηδιά­σει με όλη αυτή την υπό­θε­ση. Αυτοί οι καλο­θε­λη­τές προ­σπα­θούν να μας πεί­σουν, πως όλος αυτός ο βούρ­κος του συστή­μα­τος ‑που στη­ρί­ζε­ται σε αντι­λαϊ­κές συνταγ­μα­τι­κές, άλλες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, στο ίδιο το «δίκαιο» της ΕΕ- ότι μπο­ρεί να πλαι­σιω­θεί με ρυθ­μί­σεις και όρους που δήθεν θα προ­στα­τεύ­ουν τον λαό και τα δικαιώ­μα­τά του!

Μόνο ο λαός θα δώσει τη λύση, με την πάλη του ενά­ντια στο σάπιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα και το κρά­τος του, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ. Πράγ­μα­τι όλα μπο­ρεί να αλλά­ξουν, να ανα­τρα­πούν, αν ξεση­κω­θεί ο λαός. Και οι εξε­λί­ξεις, φίλες και φίλοι, συντρό­φισ­σες και σύντρο­φοι, αυτό ακρι­βώς επι­βάλ­λουν: λαϊ­κό ξεσηκωμό!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ενεργειακή φτώχεια

Δεί­τε τι συμ­βαί­νει με την ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, που πλήτ­τει ιδιαί­τε­ρα εσάς που ζεί­τε στους νομούς της Μακε­δο­νί­ας και αντι­με­τω­πί­ζε­τε τις χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες για παρά πολ­λούς μήνες τον χρό­νο, σε αντί­θε­ση με τους κατοί­κους των άλλων περιο­χών της χώρας.

Αλή­θεια, είναι δυνα­τόν κάποια επι­δό­μα­τα θέρ­μαν­σης ‑όσο αυξη­μέ­να και αν είναι- να μπο­ρέ­σουν να λύσουν το ζήτη­μα της θέρ­μαν­σης ή έστω να ανα­κου­φί­σουν τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες και εδώ στην Πέλλα;

Εμείς δεν μπο­ρού­με να συμ­βι­βα­στού­με με την ιδέα, ότι μπο­ρεί να υπάρ­χει σπί­τι που θα ξεπα­γιά­σει το χει­μώ­να, ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει σχο­λείο χωρίς θέρ­μαν­ση, ότι μπο­ρεί να υπάρ­χει οικο­γέ­νεια με κομ­μέ­νο ρεύ­μα. Μικρά παι­διά και γέρο­ντες που θα κοκα­λώ­νουν από το κρύο.

Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπως η δική μας, η οποία θα μπο­ρού­σε να καλύ­ψει πλή­ρως τις ενερ­γεια­κές της ανά­γκες. Για­τί και λιγνί­τη έχει, και ήλιο έχει και αέρη­δες έχει, και ποτά­μια και λίμνες έχει και υδρο­γο­νάν­θρα­κες ‑όπως λένε- έχει και γεω­θερ­μι­κή ενέρ­γεια έχει. Κι ενώ όλα αυτά, στα χέρια του λαού μπο­ρούν να είναι ευλο­γία, στα χέρια του κεφα­λαί­ου γίνο­νται κατάρα.

Εμείς δε συμ­βι­βα­ζό­μα­στε λοι­πόν, με αυτή τη νέα μορ­φή φτώ­χειας, την ενερ­γεια­κή, που πλήτ­τει ως συνή­θως μόνο τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγγελματίες.

Παλεύ­ου­με, διεκ­δι­κού­με τα ελάχιστα:

- Να μη γίνει καμιά δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε κανέ­να λαϊ­κό σπίτι.

- Να υπάρ­ξει γεν­ναία αύξη­ση του ποσού θέρμανσης.

- Να δοθούν οι απα­ραί­τη­τες ποσό­τη­τες δωρε­άν καυ­σό­ξυ­λων σε συντα­ξιού­χους, άνερ­γους και οικο­γέ­νειες με χαμη­λό εισόδημα.

- Να υπάρ­ξει έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση των σχο­λι­κών επι­τρο­πών για να μην ξεπα­γιά­ζουν τα παι­διά στα σχολεία.

- Να καταρ­γη­θούν ο Ενιαί­ος Φόρος Κατα­νά­λω­σης και ο ΦΠΑ στο πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης και στην τιμή του ρεύματος.

Και επει­δή είναι προ­κλη­τι­κό και απα­ρά­δε­κτο, ιδιαί­τε­ρα σε αυτές τις συν­θή­κες, να μην αξιο­ποιού­νται όλες οι πηγές ενέρ­γειας που δια­θέ­τει η χώρα μας, απαι­τού­με εδώ και τώρα:

- Να αξιο­ποι­η­θεί και ο λιγνί­της με όλα τα μέσα που δια­θέ­τει η επι­στή­μη για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, χωρίς τις επι­βα­ρύν­σεις του εμπο­ρί­ου ρύπων.

- Να γίνει επέ­κτα­ση των μεγά­λων υδροη­λε­κτρι­κών σταθ­μών, με γνώ­μο­να τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και όχι τα κέρ­δη των ομί­λων στο Χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέργειας.

- Να αξιο­ποι­η­θούν και οι ΑΠΕ, και η γεω­θερ­μι­κή ενέρ­γεια, και οι υδρο­γο­νάν­θρα­κες οι οποί­οι όμως δεν θα παρα­δί­δο­νται στα μονο­πώ­λια, όπως κάνει τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά και κάθε κυβέρ­νη­ση του κεφα­λαί­ου, αλλά θα είναι κοι­νω­νι­κή ιδιοκτησία.

Η πρό­κλη­ση είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη, αν σκε­φτεί κανείς, πως όλη η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή για την ανα­κού­φι­ση από την ακρί­βεια, περιο­ρί­ζε­ται σε ένα καλά­θι… Στο πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νο «καλά­θι του νοικοκυριού»!

«Καλά­θια και κοφί­νια» που έλε­γαν και οι παλιοί όταν ήθε­λαν να «στο­λί­σουν» κανέ­ναν. Τέτοια κοροϊ­δία: Ένα μικρό καλά­θι με προ­ϊ­ό­ντα για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, όταν φορ­τη­γά ολό­κλη­ρα χρειά­ζο­νται, για να μετα­φέ­ρουν τα κέρ­δη των αλυ­σί­δων super market, των βιο­μη­χά­νων τρο­φί­μων και όλων των άλλων παράσιτων.

Για όλους αυτούς, οι κυβερ­νή­σεις έχουν και παρα­έ­χουν: Έχουν και επι­δο­τή­σεις, έχουν και φορο­α­παλ­λα­γές, έχουν και ένα ολό­κλη­ρο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που τους επι­τρέ­πει να κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων, των άλλων βιο­πα­λαι­στών, αγρο­τών και επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες υπο­χρε­ώ­νο­νται να κόβουν από τα βασι­κά, να ζουν στο σκο­τά­δι, να βγά­λουν το χει­μώ­να στην παγω­νιά, και να αγω­νιούν για το πώς θα πλη­ρώ­σουν τους λογαριασμούς.

Για να μπο­ρέ­σει πραγ­μα­τι­κά ο λαός να ανα­κου­φι­στεί από την ακρί­βεια χρειά­ζε­ται εδώ και τώρα:

- Να αυξη­θούν οι μισθοί και οι συντά­ξεις που έχουν καθη­λω­θεί για πολ­λά χρόνια.

- Να καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ στα προ­ϊ­ό­ντα λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, αλλά και οι έμμε­σοι φόροι στα καύσιμα.

- Να απο­χω­ρή­σει η χώρα από τις κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επι­βα­ρύ­νουν τον λαό μας.

Η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου απειλεί τους λαούς

Δεί­τε τι συμ­βαί­νει με τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο ανά­με­σα στα δυο στρα­τό­πε­δα που προ­σπα­θούν να λύσουν τις δια­φο­ρές τους στο έδα­φος της Ουκρανίας.

Από τη μια, τρα­βά­ει το σκοι­νί αυτής της σφο­δρής ανα­μέ­τρη­σης το στρα­τό­πε­δο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και από την άλλη το στρα­τό­πε­δο της Ρωσί­ας και της Κίνας.

Και στη μέση, όχι μόνο ο λαός της Ουκρα­νί­ας που ήδη πλη­ρώ­νει ακρι­βά με την κατα­στρο­φή της ζωής του αυτή την ανα­μέ­τρη­ση, αλλά όλοι οι λαοί που απει­λού­νται από τον κίν­δυ­νο γενί­κευ­σης του πολέμου.

Και ας αφή­σουν την κοροϊ­δία τα «γερά­κια του πολέ­μου» που θέλουν να εμφα­νί­ζο­νται και ως ψεύ­τι­κα «περι­στέ­ρια της ειρή­νης»! Για­τί ακό­μα κι αν ανα­ζη­τούν συμ­βι­βα­σμούς, αυτοί θα είναι προ­σω­ρι­νοί, και το μόνο που θα κάνουν θα είναι να προ­ε­τοι­μά­σουν την επό­με­νη, ακό­μα πιο ολέ­θρια, αναμέτρηση.

Ο πύραυ­λος, που πριν λίγες μέρες έπλη­ξε χωριό της Πολω­νί­ας, ακό­μα και όταν έσπευ­σαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να τον χρε­ώ­σουν στην Ουκρα­νία και όχι στη Ρωσία, ένα πράγ­μα απο­δει­κνύ­ει: Πως η απει­λή της κλι­μά­κω­σης και γενί­κευ­σης του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, κρέ­με­ται πάνω από τα κεφά­λια των λαών!

Και ο ελλη­νι­κός λαός, δυστυ­χώς δεν απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση. Και δεν θα μπο­ρού­σε, για­τί η ίδια του η Ελλά­δα, όχι μόνο δεν εξαι­ρεί­ται, αλλά απο­τε­λεί τον κανό­να της εμπλο­κής και συμ­με­το­χής στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Εμπλο­κή που δεν έχει να κάνει μόνο με την απο­στο­λή πολε­μι­κού στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία ‑υλι­κού πολύ­τι­μου εκτός των άλλων και για την άμυ­να της χώρας- αλλά κυρί­ως με τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου και πιθα­νό στό­χο αντιποίνων!

Ορμη­τή­ριο πολέ­μου είναι η χώρα όταν το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, δίπλα σε αυτό της Σού­δας, απο­τε­λεί κόμ­βο για την προ­ώ­θη­ση του πολε­μι­κού υλι­κού αλλά και των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και στο μέτω­πο της Ουκρα­νί­ας. Εδώ μπο­ρεί να ανα­ζη­τή­σει κανείς την απά­ντη­ση, στο για­τί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ακυ­ρώ­νει σήμε­ρα τα σχέ­δια πώλη­σης του λιμα­νιού της Αλεξανδρούπολης.

Ορμη­τή­ριο πολέ­μου είναι η χώρα όταν η ΝΑΤΟι­κή βάση της Λάρι­σας προ­βλέ­πε­ται να φιλο­ξε­νή­σει δεκά­δες μη επαν­δρω­μέ­να πολε­μι­κά αερο­σκά­φη. Και μάλι­στα με δυνα­τό­τη­τα να επι­χει­ρούν στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, στην Αν. Ευρώ­πη και πάνω από την Ουκρα­νία, φτά­νο­ντας βαθιά μέσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ορμη­τή­ριο πολέ­μου είναι η χώρα, όταν και η στρα­τιω­τι­κή υπο­δο­μή στο Βόλο, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για να σταθ­μεύ­σουν και εκεί ετοι­μο­πό­λε­μα ΝΑΤΟι­κά ελικόπτερα.

Ορμη­τή­ριο πολέ­μου και στό­χος αντι­ποί­νων γίνε­ται η χώρα μας, όταν στα λιμά­νια της σταθ­μεύ­ουν κάθε τρεις και λίγο δεκά­δες πολε­μι­κά πλοία, όταν στον ουρα­νό και στις θάλασ­σές της, πραγ­μα­το­ποιού­νται συνε­χώς στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, πραγ­μα­τι­κές πρό­βες πολέμου.

Και για τη μετα­τρο­πή της χώρας μας σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου οι ευθύ­νες βαραί­νουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, μηδε­νός εξαι­ρου­μέ­νου. Κι ας προ­σπα­θεί κάτι να ψελ­λί­σει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απο­στο­λή πολε­μι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία ή για τις συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Το γεγο­νός είναι, ότι η χώρα είναι βου­τηγ­μέ­νη μέχρι το λαι­μό στα σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κι αυτά τα σχέ­δια έχουν τη σφρα­γί­δα όλων των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά και διαδοχικά.

Τη σφρα­γί­δα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει η ελλη­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη συμ­φω­νία που ο ένας σχε­δί­α­σε και προ­ε­τοί­μα­σε και ο άλλος υπέ­γρα­ψε, ψήφι­σε και τώρα την εφαρμόζει.

Τη σφρα­γί­δα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει η συμ­φω­νία των Πρε­σπών με τη γει­το­νι­κή χώρα, μια συμ­φω­νία που υπα­γο­ρεύ­τη­κε από το ΝΑΤΟ. Για­τί ο βασι­κός στό­χος δεν ήταν να λυθεί ένα πρό­βλη­μα χρό­νων, να εξα­σφα­λι­στεί η ειρή­νη και φιλία ανά­με­σα στους δύο λαούς, όπως κορόι­δευε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επε­κτα­θεί αυτή η ιμπε­ρια­λι­στι­κή ΝΑΤΟι­κή μηχα­νή του πολέ­μου στα Βαλκάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτή την επαί­σχυ­ντη συμ­φω­νία, απο­δέ­χε­ται τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και ας έπαι­ζε τότε επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια σε βάρος του λαού, φου­σκώ­νο­ντας τα πανιά του εθνικισμού.

Τα θυμά­ται πολύ καλά όλα αυτά, ο λαός και της Πέλ­λας και ολό­κλη­ρης της Βόρειας Ελλά­δας, ο οποί­ος τώρα μπο­ρεί να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα και να δει ποιοι έπαι­ζαν τότε επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια σε βάρος του και ποιοι του έλε­γαν την αλήθεια.

Επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια σε βάρος του λαού παί­ζουν και όσοι επι­μέ­νουν να τον καθη­συ­χά­ζουν ότι η εμπλο­κή στα σχέ­δια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ απο­τε­λεί προ­στα­σία απέ­να­ντι στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρκίας.

Τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα θέλουν να προ­στα­τέ­ψουν οι ιμπε­ρια­λι­στές. Κι επει­δή, αυτά προ­ϋ­πο­θέ­τουν να παρα­μεί­νει η Τουρ­κία στο ΝΑΤΟ μακριά από την αγκα­λιά της Ρωσί­ας, σπρώ­χνουν την Ελλά­δα σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις και συμ­βι­βα­σμούς σε βάρος των κυριαρ­χι­κών της δικαιω­μά­των. Συμ­βι­βα­σμούς που βέβαια, μπο­ρεί να φέρει πιο κοντά ακό­μα και ένα θερ­μό επει­σό­διο ή μια πολε­μι­κή εμπλο­κή με τη γεί­το­να χώρα.

Μόνο που εμείς δεν περι­μέ­νου­με παρα­κο­λου­θώ­ντας παθη­τι­κά τις εξε­λί­ξεις. Τώρα μπαί­νου­με μπρο­στά για να κλεί­σουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για να στα­μα­τή­σει να είναι η χώρα μας ορμη­τή­ριο πολέ­μου σε βάρος άλλων λαών.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για το σύνολο των λαϊκών αναγκών

Μπαί­νου­με μπρο­στά στον αγώ­να, για να έχει ο εργά­της και η εργά­τρια δου­λειά όλο το χρό­νο και με καλό μερο­κά­μα­το, ασφά­λι­ση και όχι μόνο για μερι­κούς μήνες κι αυτό κου­τσου­ρε­μέ­νο χωρίς να πλη­ρώ­νε­ται κανείς τις υπε­ρω­ρί­ες, όπως συμ­βαί­νει εδώ στην Πέλ­λα στις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες τρο­φί­μων με τους μεγά­λους τζί­ρους και τα τερά­στια κέρ­δη, βιο­μη­χα­νί­ες όπου εργά­ζο­νται ολό­κλη­ρες οικογένειες.

Μπαί­νου­με μπρο­στά στον αγώ­να, για να μπο­ρεί ο βιο­πα­λαι­στής αγρό­της που είναι εδώ στο νομό και ο οποί­ος παρά­γει ροδά­κι­να, κερά­σια, μήλα, που καλ­λιερ­γεί το βαμ­βά­κι και άλλα προ­ϊ­ό­ντα, να μπο­ρεί να ζει από τη σοδειά του.

Να πλη­ρώ­νε­ται όχι βέβαια με τις εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές που δίνουν οι βιο­μή­χα­νοι, οι μεσά­ζο­ντες, που δεν καλύ­πτουν ούτε το κόστος παρα­γω­γής, αλλά με τιμές που θα του επι­τρέ­πουν και να ζήσει και να μπο­ρεί να παρά­γει την επό­με­νη χρονιά.

Να μη ζει με το φόβο των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, αφού ξέρει ότι κανέ­να κρά­τος δεν πρό­κει­ται να τον αποζημιώσει.

Να έχει ‑όπως έχουν άλλοι κι άλλοι, για παρά­δειγ­μα οι εφο­πλι­στές- αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο για να μπο­ρεί να αντα­πε­ξέλ­θει στο αυξη­μέ­νο κόστος της ενέργειας.

Μπαί­νου­με μπρο­στά στον αγώ­να για να μη ζει κανέ­νας μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ας με τη θηλιά των χρε­ών. Στον αγώ­να για να μπο­ρέ­σουν τα νέα παι­διά να μεί­νουν, να δου­λέ­ψουν και να δημιουρ­γή­σουν στον τόπο τους και όχι να ξενιτεύονται.

Μαζί βέβαια με όλα αυτά παλεύ­ου­με για το σύνο­λο των ανα­γκών της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας. Για την ανά­γκη να έχει υψη­λού επι­πέ­δου παρο­χές υγεί­ας από ένα δημό­σιο και δωρε­άν σύστη­μα υγεί­ας που και το Κέντρο Υγεί­ας, αλλά και το Νοσο­κο­μείο να είναι στε­λε­χώ­με­νο με ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό για να μπο­ρεί να καλύ­ψει τις ανά­γκες των κατοίκων.

Κανείς δεν μπο­ρεί να συμ­βι­βα­στεί με την εικό­να εγκα­τά­λει­ψης που παρου­σιά­ζουν τα Κέντρα Υγεί­ας του νομού, τα νοσο­κο­μεία των Γιαν­νι­τσών, της Έδεσ­σας, του Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου της Πέλλας.

Και με την ευκαι­ρία, απ’ αυτό εδώ το βήμα, λέμε στην κυβέρ­νη­ση να μην τολ­μή­σει να φέρει στη βου­λή το νομο­σχέ­διο για τη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Περί­θαλ­ψη, που έδω­σε στη δια­βού­λευ­ση. Ένα νομο­σχέ­διο, που έρχε­ται να υπη­ρε­τή­σει τις ανά­γκες των κερ­δών των μεγά­λων κλι­νι­καρ­χών και των μεγα­θη­ρί­ων της ιδιω­τι­κής υγεί­ας, που μέσα στην παν­δη­μία κερ­δο­σκό­πη­σαν άγρια αφή­νο­ντας ανθρώ­πους να πεθαίνουν.

Ένα νομο­σχέ­διο-τομή, που ανοί­γει επι­κίν­δυ­νες κερ­κό­πορ­τες στην κατεύ­θυν­ση της υπο­βάθ­μι­σης των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών υγεί­ας, της παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­σης της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της δημό­σιας υγεί­ας και της γιγά­ντω­σης του ιδιω­τι­κού τομέα υγείας.

Ξέρου­με πως το είχαν έτοι­μο πριν την παν­δη­μία, αλλά αυτή η μεγά­λη περι­πέ­τεια που ήδη έχει στοι­χί­σει 35.000 νεκρούς, ξεφτί­λι­σε όλα τα επι­χει­ρή­μα­τά τους. Τώρα το ίδιο πρέ­πει να γίνει μέσα από τον αγώ­να των υγειο­νο­μι­κών και όλων των εργα­ζο­μέ­νων για την υγεία του λαού.

Να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μπαίνουμε λοιπόν μπροστά, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία. Για να σημάνει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα:

- Ενά­ντια στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και την ακρί­βεια, ενά­ντια στη λεγό­με­νη πρά­σι­νη μετά­βα­ση των χρη­μα­τι­στη­ρί­ων της Ενέρ­γειας, της αφαί­μα­ξης των εργα­ζο­μέ­νων και της περι­βαλ­λο­ντι­κής καταστροφής.

- Ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και την ‑με κάθε τρό­πο- συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε αυτόν, ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που χρυ­σο­πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός με τις πολε­μι­κές δαπά­νες σήμε­ρα και που θα κατα­λή­ξει να τον πλη­ρώ­νει και με το αίμα των παι­διών του αύριο.

Μπαί­νου­με μπρο­στά για­τί αυτό που επεί­γει είναι να ενι­σχυ­θεί το αγω­νι­στι­κό πνεύ­μα μέσα στην εργα­τι­κή τάξη και όλο το λαό, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, που θα εκφρά­ζε­ται και στην αλλα­γή των πολι­τι­κών συσχε­τι­σμών παντού.

Από το πρω­το­βάθ­μιο σωμα­τείο και το σύλ­λο­γο, μέχρι τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, που θα γίνουν σε λίγους μήνες αλλά και στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές που θα γίνουν το φθι­νό­πω­ρο του 2023.

Το είπα­με και θα το ξανα­πού­με: Όλα ανα­τρέ­πο­νται αν ξεση­κω­θείς, γι’ αυτό χρειά­ζε­ται ΚΚΕ πολύ πιο δυνα­τό. Ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα που απο­δει­κνύ­ε­ται πως το σύστη­μα έχει κι αυτό τα ζόρια του, κρί­σεις, πολέ­μους, φτώ­χεια. Κι αυτά τα ζόρια δεν μπο­ρούν να τα αντι­με­τω­πί­σουν, όπως πριν οι κυβερ­νή­σεις, τα κόμ­μα­τά τους.

Δεί­τε τι γίνε­ται σχε­δόν σε όλη την Ευρώ­πη. Κυβερ­νή­σεις έτοι­μες να πέσουν, πρω­θυ­πουρ­γοί αλλά­ζουν. Απο­δει­κνύ­ουν πως παντού τα προ­βλή­μα­τά τους οξύ­νο­νται, από­δει­ξη ότι δεν είναι όλα ακίνητα.

Μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν δυνα­τό­τη­τες κλο­νι­σμού της εξου­σί­ας τους. Αρκεί οι λαοί να εμπι­στευ­θούν τη δύνα­μή τους. Να αξιο­ποι­ή­σουν προς όφε­λός τους αυτές τις δυσκο­λί­ες και όχι να βάλουν πλά­τη για να αντι­με­τω­πί­σει το σύστη­μα τα ζόρια του, όπως συνέ­βη πολ­λές φορές στο παρελθόν.

Και αυτό συνέ­βη και στη χώρα μας, με τις υπη­ρε­σί­ες που του πρό­σφε­ραν όλες οι κυβερ­νή­σεις, πολύ περισ­σό­τε­ρο η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, στα χρό­νια της κρί­σης και των μνημονίων.

Ο ελλη­νι­κός λαός αυτό που πρέ­πει να κάνει είναι να εμπι­στευ­τεί τη δύνα­μή του που πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται όταν συμπο­ρεύ­ε­ται με το ΚΚΕ στους αγώ­νες, στο κίνη­μα, σε όλες τις μάχες και τις εκλο­γές, παντού.

Για­τί το ΚΚΕ είναι από την από δω μεριά: Με την εργα­τι­κή τάξη, το λαό, που μπο­ρεί, αν πιστέ­ψει στη δύνα­μή του, να γυρί­σει τον κόσμο ανάποδα.

Απέ­να­ντι βρί­σκο­νται το κεφά­λαιο και τα κόμ­μα­τά του, τα οποία μπο­ρεί τώρα να τσα­κώ­νο­νται για το ποιος θα επι­λε­γεί από την πλου­το­κρα­τία για να κάνει τη βρώ­μι­κη δου­λειά για το σύστη­μα, αλλά δεν θα διστά­σουν και να συμπρά­ξουν κάτω από την ίδια κυβερ­νη­τι­κή στέ­γη, αν αυτό απαι­τή­σουν οι ανά­γκες του.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς τον Μητσο­τά­κη, με ή χωρίς τον Τσί­πρα, μαζί και το ΠΑΣΟΚ, θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λέ­σουν τα δύο, ή περισ­σό­τε­ρα κομ­μά­τια μιας νέας αντι­λαϊ­κής κυβέρνησης.

Ποιο είναι το συγκολλητικό υλικό μιας τέτοιας κυβερνητικής σύμπραξης;

- Είναι η υλο­ποί­η­ση των συμ­βά­σε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, αυτού του νέου Σού­περ Μνη­μο­νί­ου της ΕΕ, άσχε­τα αν τσα­κώ­νο­νται τώρα για το πού, σε ποιους ομί­λους θα πάνε τα λεφτά.

- Είναι η στρα­τη­γι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας και της πρά­σι­νης μετά­βα­σης, το Χρη­μα­τι­στή­ριο ενέρ­γειας, το εμπό­ριο ρύπων, οι ρήτρες ανα­προ­σαρ­μο­γής, οι πολι­τι­κές που κρα­τούν την ενέρ­γεια ως πανά­κρι­βο εμπόρευμα.

- Είναι τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η πυρο­δό­τη­ση των πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων με εξο­πλι­σμούς και οπλι­κά συστή­μα­τα, με προ­σω­πι­κό και με υπο­δο­μές, «να σκο­τώ­νο­νται οι λαοί για τ’ αφέ­ντη το φαΐ…»

- Είναι, με δυο λόγια, η προ­ώ­θη­ση της στρα­τη­γι­κής του κεφα­λαί­ου που οδη­γεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να ψηφί­σουν όλα τα κρί­σι­μα για τη ζωή του λαού νομο­σχέ­δια, και μάλι­στα χωρίς τα «τρα­βά­τε με κι ας κλαίω».

Οι μόνοι που τελι­κά κλαί­νε είναι οι ψηφο­φό­ροι τους, οι οποί­οι μπο­ρούν να κατα­λά­βουν, πως αν σήμε­ρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κατ’ όνο­μα «προ­ο­δευ­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση», ψηφί­ζει πάνω από τα μισά αντι­δρα­στι­κά νομο­σχέ­δια της ΝΔ, φαντα­στεί­τε τι έχει να κάνει ως κυβέρνηση!

Να σκε­φτούν πως το κόμ­μα που εμπι­στεύ­τη­καν αρκε­τές φορές, έβγα­λε από τη δύσκο­λη θέση την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Και στη φάση της παν­δη­μί­ας με το «θα λογα­ρια­στού­με μετά».

Και με την επί­κλη­ση ‑κάθε τρεις και λίγο- της «κοι­νω­νι­κής συνο­χής», για να βάλει φρέ­νο στην λαϊ­κή οργή και αγα­νά­κτη­ση που προ­κα­λεί η πολι­τι­κή της ΝΔ, αλλά και με την ψευ­δε­πί­γρα­φη πολι­τι­κή αλλα­γή που προ­βάλ­λει, και εννο­εί «να αλλά­ξει ο Μανω­λιός και να βάλει τα ρού­χα τους αλλιώς».

Όμως αυτό που χρειά­ζε­ται σήμε­ρα, είναι μια πραγ­μα­τι­κή πολι­τι­κή αλλα­γή που θα τους πάρει παρα­μά­ζω­μα αυτούς αυτούς και το σύστη­μα τους.

Ένα σύστη­μα σάπιο ως το μεδού­λι ‑γι αυτό όχι μόνο δεν πρέ­πει να πάρει ανά­σα- αλλά πρέ­πει να νιώ­σει την ανά­σα του λαού που θα πάρει από­φα­ση και θα το γκρεμίσει.

Ακρι­βώς αυτό πρέ­πει να σκε­φτού­με όλοι και όλες. Να απαλ­λα­γού­με ορι­στι­κά από μια κοι­νω­νία που έχει ευαγ­γέ­λιο την εξου­σία των εκμε­ταλ­λευ­τών και κατα­πιε­στών! Να φτιά­ξου­με μια άλλη κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, δια­φθο­ρά και πολέμους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο