Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Συνάντηση Μπάιντεν — Πούτιν ενόψει

Στο φόντο της όξυν­σης της αντι­πα­ρά­θε­σης στην Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία και των αλλη­λο­κα­τη­γο­ριών για «προ­βο­κά­τσιες» και «προ­σχή­μα­τα» για «εισβο­λή», οι πρό­ε­δροι της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν συμ­φώ­νη­σαν σήμε­ρα να συνα­ντη­θούν προ­σε­χώς για να συζη­τή­σουν σχε­τι­κά με την Ουκρα­νία, όπως πρό­τει­νε ο ομό­λο­γός τους της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν, με το Παρί­σι και την Ουά­σινγ­κτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσι­κή εισβο­λή στο ουκρα­νι­κό έδα­φος ως τότε.

Η φαι­νο­με­νι­κά απρό­σμε­νη ανα­κοί­νω­ση την ώρα που φου­ντώ­νουν τα σενά­ριο για επι­κεί­με­νο ξέσπα­σμα ρωσο­ου­κρα­νι­κού πολέ­μου δεν είναι άσχε­τη με τα αντι­κρουό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα των εμπλε­κο­μέ­νων στην απο­κα­λού­με­νη Ουκρα­νι­κή κρί­ση. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι υπάρ­χει μια μεγά­λη σύγκρου­ση ισχυ­ρών δυνά­με­ων, όχι μόνο κρα­τών, αλλά και μεγά­λων μονο­πω­λί­ων, που εξε­λίσ­σε­ται σε πάρα πολ­λά σημεία του πλα­νή­τη, για τον ενερ­γεια­κό, τον ορυ­κτό πλού­το, τις βιο­μη­χα­νι­κές υπο­δο­μές, για τους δρό­μους που περ­νούν εμπο­ρεύ­μα­τα, για τους αγω­γούς ενέργειας.

«Οι πρό­ε­δροι Μπάι­ντεν και Πού­τιν απο­δέ­χθη­καν καταρ­χήν να γίνει μια τέτοια σύνο­δος», ανέ­φε­ρε με ικα­νο­ποί­η­ση το Ελι­ζέ σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως θα ακο­λου­θή­σει διευ­ρυ­μέ­νη σύνο­δος, με τη συμ­με­το­χή «όλων των μερών» που εμπλέ­κο­νται στην ουκρα­νι­κή κρί­ση, και θα τεθούν επί τάπη­τος «η ασφά­λεια και η στρα­τη­γι­κή στα­θε­ρό­τη­τα στην Ευρώπη».

Όμως η σύνο­δος κορυ­φής «δεν θα μπο­ρέ­σει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβά­λει στην Ουκρα­νία» στο μεσο­διά­στη­μα, τόνι­σε η γαλ­λι­κή προ­ε­δρία. Ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν απο­δέ­χθη­κε καταρ­χήν να συνα­ντη­θεί με τον πρό­ε­δρο Πού­τιν «αν δεν έχει γίνει εισβο­λή», επι­βε­βαί­ω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Ως αυτό το στά­διο, δεν έχει υπάρ­ξει κανέ­να σχό­λιο από πλευ­ράς Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευ­τεί να συνε­χί­σουν τη διπλω­μα­τία ως τη στιγ­μή που θα αρχί­σει η εισβο­λή», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε η εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, η Τζεν Ψάκι.

«Ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν απο­δέ­χθη­κε καταρ­χήν να συνα­ντη­θεί με τον πρό­ε­δρο Πού­τιν (…) εάν δεν γίνει εισβολή».

«Είμα­στε ωστό­σο έτοι­μοι να κατα­φέ­ρου­με ταχύ­τα­τα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επι­λέ­ξει αντ’ αυτού τον πόλε­μο», προει­δο­ποί­η­σε ωστό­σο η κυρία Ψάκι, καθώς «επί του παρό­ντος, η Ρωσία μοιά­ζει να συνε­χί­ζει τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες της για να εξα­πο­λύ­σει ευρεί­ας κλί­μα­κας επί­θε­ση στην Ουκρα­νία πολύ σύντομα».

Την ατζέ­ντα της συνό­δου κορυ­φής θα προ­ε­τοι­μά­σουν οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών, ο Άντο­νι Μπλίν­κεν και ο Σερ­γκέι Λαβρόφ, στη συνά­ντη­σή τους που προ­βλέ­πε­ται να γίνει την Πέμ­πτη, διευ­κρί­νι­σε το Ελιζέ.

Η ανα­κοί­νω­ση της γαλ­λι­κής προ­ε­δρί­ας κατα­γρά­φη­κε ενώ η Ρωσία και η Ουκρα­νία συνέ­χι­ζαν χθες Κυρια­κή να ανταλ­λάσ­σουν κατη­γο­ρί­ες για τις εχθρο­πρα­ξί­ες στο Ντον­μπάς ανά­με­σα στα ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα και τους φιλο­ρώ­σους αυτονομιστές.

Μετά την επί­σκε­ψή του στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, ο Εμα­νου­έλ Μακρόν κατή­γα­γε αυτή τη διπλω­μα­τι­κή επι­τυ­χία έπει­τα από δύο συν­δια­λέ­ξεις του την ίδια ημέ­ρα με τον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν χθες Κυριακή.

Η δεύ­τε­ρη έγι­νε το βρά­δυ, αφού ο αρχη­γός του γαλ­λι­κού κρά­τους είχε μιλή­σει στο μετα­ξύ με τον αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Τζο Μπάι­ντεν, ανα­λαμ­βά­νο­ντας ρόλο μεσο­λα­βη­τή ανά­με­σα στους δυο εχθρούς του ψυχρού πολέμου.

Η εξέ­λι­ξη σημειώ­θη­κε ενώ η Ουά­σινγ­κτον προει­δο­ποιού­σε σε ολο­έ­να υψη­λό­τε­ρο τόνο πως η ρωσι­κή εισβο­λή ήταν άμε­σα επι­κεί­με­νη, με τον αμε­ρι­κα­νό ΥΠΕΞ Άντο­νι Μπλίν­κεν να λέει χθες ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή.

Δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας Maxar κατέ­γρα­ψαν νέα ανά­πτυ­ξη ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των και υλι­κού κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε η ίδια.

Οι φωτο­γρα­φί­ες της Κυρια­κής δεί­χνουν «δυνά­μεις κρού­σης» — άρμα­τα μάχης, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού, πυρο­βό­λα, υλι­κό και προ­σω­πι­κό υπο­στή­ρι­ξης — να δια­σχί­ζουν χιο­νι­σμέ­νες εκτάσεις.

Οι δυτι­κοί φοβού­νται πως η κλι­μά­κω­ση των μαχών εδώ και ημέ­ρες στη γραμ­μή του μετώ­που στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως πρό­σχη­μα από τη Ρωσία, που έχει συγκε­ντρώ­σει κάπου 150.000 στρα­τιω­τι­κούς κοντά στα σύνο­ρα, για να προ­χω­ρή­σει σε εισβολή.

Κατάπαυση του πυρός;

Ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν απο­δί­δει την ανά­φλε­ξη της βίας στις «ουκρα­νι­κές προ­κλή­σεις». Οι φιλο­ρώ­σοι αυτο­νο­μι­στές προ­χω­ρούν σε εκκέ­νω­ση των αμά­χων, που μετα­φέ­ρο­νται στη Ρωσία, και κήρυ­ξαν γενι­κή κινη­το­ποί­η­ση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα.

Μετά την εντο­λή απο­μά­κρυν­σης, κάπου 53.000 πολί­τες - από τα τρία εκα­τομ­μύ­ρια που ζουν στο Ντον­μπάς, όπως είναι γνω­στή η ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία — κατέ­φυ­γαν στη ρωσι­κή επι­κρά­τεια, σύμ­φω­να με τη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση, που κήρυ­ξε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης στην ρωσι­κή περι­φέ­ρεια Κουρσκ.

Από την πλευ­ρά του, ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κατήγ­γει­λε τις «προ­κλή­σεις» των ανταρ­τών που υπο­στη­ρί­ζο­νται από τη Μόσχα και κάλε­σε να ξαναρ­χί­σουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις υπό την αιγί­δα του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρ­μο­γή «άμε­σα» νέα κατά­παυ­ση του πυρός.

Αξιω­μα­τού­χοι των αυτο­νο­μι­στών στην αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Λου­γκάνσκ έκα­ναν λόγο σήμε­ρα για δύο άμα­χους νεκρούς σε βομ­βαρ­δι­σμούς του πυρο­βο­λι­κού του ουκρα­νι­κού στρα­τού, στοι­χείο που είναι αδύ­να­το να επι­βε­βαιω­θεί από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές.

Σύμ­φω­να με το Ελι­ζέ, κατά τη διάρ­κεια των συν­δια­λέ­ξε­ων των προ­έ­δρων Πού­τιν και Μακρόν τονί­στη­κε η σημα­σία που έχει να εφαρ­μο­στεί κατά­παυ­ση του πυρός.

Οι επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής και της γαλ­λι­κής διπλω­μα­τί­ας Σερ­γκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σουν σήμε­ρα, σύμ­φω­να με τη Μόσχα.

Επί­σης σήμε­ρα προ­βλέ­πε­ται να διε­ξα­χθεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του ΟΑΣΕ αφιε­ρω­μέ­νη στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνεί­ται πως έχει πρό­θε­ση να προ­χω­ρή­σει σε εισβο­λή στο ουκρα­νι­κό έδα­φος. Απαι­τεί εγγυ­ή­σεις για την ασφά­λειά της, ιδί­ως την από­συρ­ση δυνά­με­ων του NATO από την ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, αξί­ω­ση όμως την οποία απορ­ρί­πτουν οι δυτι­κοί.

Η κρί­ση γύρω από την Ουκρα­νία από τα τέλη του 2021 έχει προ­κα­λέ­σει τη σοβα­ρό­τε­ρη κλι­μά­κω­ση των εντά­σε­ων που έχει βιώ­σει η Ευρώ­πη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο