Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οϊμιακόν: Το πιο κρύο χωριό στον κόσμο! (ΦΩΤΟ)

Κρύο, ψύχος παγω­νιά, λέξεις στους πηχυαί­ους τίτλος ΜΜΕ το χει­μώ­να όταν το θερ­μό­με­τρο είναι κάτω του μηδε­νός. Κρύο με κρύο όμως έχει δια­φο­ρά. Άλλο το 2 της Αθή­νας, άλλο το ‑22 της Φλώ­ρι­νας και τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κό το ‑60.

Τόσο δεί­χνει το θερ­μό­με­τρο στην ψυχρό­τε­ρη κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή του κόσμου (εξαι­ρού­νται οι ερευ­νη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις στην Ανταρκτική)σ το Οϊμια­κόν στη Σιβηρία.

Το Οϊμια­κόν είναι ένα χωριό στην ανα­το­λι­κή Σιβη­ρία 740 μέτρων υψό­με­τρου, με πλη­θυ­σμό 500 κατοί­κους και είναι το πιο κρύο χωριο του κόσμου καθώς και η πιο κρύα κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή του κόσμου.

omaikon2

 

Στο Οϊμια­κόν οι θερ­μο­κρα­σί­ες από Νοέμ­βριο έως και Φεβρουά­ριο κυμαί­νο­νται από ‑30 οC έως ‑60 οC.

omaikon3

 

 

Η ελά­χι­στη κατα­γε­γραμ­μέ­νη θερ­μο­κρα­σία «έπε­σε» στου ‑67,7 οC ενώ η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σί­α­το χει­μώ­να ήταν ‑16.6 °C! Ο χει­μώνς διαρ­κει 7 μήνες από Οκτώ­βριο έως και τον Μάιο, ενώ η μέση θερ­μο­κρα­σία Νοεμ­βρί­ου έως και τον Μάρ­τιο είναι ‑40.5 °C.

Από Νοέμ­βριο έως Μάρ­τιο ο μέσος χρό­νος που βλέ­πουν ήλιο είναι 1.9 ώρες ανά ήμε­ρα μόνο!

η ζωή στο χωριό έχει τη δική της κανο­νι­κό­τη­τα και τα πάντα λει­τουρ­γούν. Το χωριό έχει σχο­λείο, ταχυ­δρο­μείο, τρά­πε­ζα ακό­μα και αερο­διά­δρο­μο αερο­πλά­νων! Ο κανο­νι­σμός μάλι­στα για το σχο­λείο είναι ότι τα παι­διά επι­τρέ­πε­ται να μην πάνε μόνο εάν η θερ­μο­κρα­σία είναι κάτω από τους ‑52 °C.

Το χιό­νι που πέφτει είναι γύρω στους 40 πόντους έως 1 μέτρο περί­που κάθε χει­μώ­να αλλά κρα­τά­ει μόνι­μα από Οκτώ­βρη έως Μάιο. Όλο το χρό­νο το έδα­φος είναι παγω­μέ­νο οπό­τε δεν μπο­ρούν να καλ­λιερ­γη­θούν φυτά και η μόνη τρο­φή για τους κατοί­κους είναι τα ψάρια και το κρέας.

omaikon5

Τα ψάρια σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους δεν χρειά­ζο­νται ψυγείο.

omaikon6

Υπάρ­χουν ειδι­κά γκα­ράζ για να θερ­μαί­νουν τα αυτο­κί­νη­τα ειδάλ­λως εάν τα αφή­σεις με κλει­στή μηχα­νή δεν ξανα­παίρ­νουν μπρο­στά, ενώ τα κινη­τά τηλέ­φω­να και οι υπό­λοι­πες ηλε­κτρο­νι­κές συσκευ­ές δεν λει­τουρ­γούν σε τόσο ψύχος.

Οι περισ­σό­τε­ροι επι­σκέ­πτες στην πρώ­τη τους επα­φή με το χωριό αντέ­χουν στον εξω­τε­ρι­κό χώρο έως 10 λεπτά όσο βαριά και αν ντυ­θούν. Το συναί­σθη­μα που περι­γρά­φουν μετά είναι πόνος σε όλο τους το σώμα.Οι ντό­πιοι προει­δο­ποιούν τους επι­σκέ­πτες να μη φορά­νε γυα­λιά έξω διό­τι κολ­λά­ει το μεταλ­λο με το δέρ­μα και δε βγαίνει.

omaikon1omaikon4omaikon7 omaikon12 omaikon13 omaikon14 Oymyakon oymyakon2 oymyakon4 oymyakon5 oymyakon7 oymyakon8 oymyakon9 oymyakon10 oymyakon11 oymyakon15 oymyakon16oymyakon3 oymyakon17 oymyakon18 oymyakon19

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες και φωτό από το meteo-hellas.com/)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο